2024.03.29. - Auguszta

Betiltották a szarvasvadászatot Írországban

Az ír parlament elfogadta a szarvasvadászatot tiltó törvényt, véget vetve ezzel az országban szervezett egyetlen ilyen típusú, 150 éves múltra visszatekintõ vadászatnak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tilalom gyakorlatilag az 1854-ben megalapított Ward Union vadászegyesület hagyományos szarvasvadászatára vonatkozik, amelyet Dublintól északra és a szomszédos Meath grófságban ûznek.

A Ward Union honlapján úgy írja le az eseményt, mint a világ egyetlen "szállított szarvasra való vadászatát" és az Ír Köztársaság egyetlen szarvasvadászatát. A vadászat menete a következõ: kiválasztanak egy gímszarvast a Ward Union 150 szarvast számláló csordájából és a vadászat helyszínére szállítják, majd elengedik, hogy a lovasok kutyákkal üldözzék a terepen. A Ward Union szerint ennek a vadászatnak nem az a célja, hogy elejtsék az állatot. Ha a szarvas nem tud elmenekülni, akkor befogják és visszaviszik a csordába.

A tilalmat a Zöld Párt, a Brian Cowen miniszterelnök vezette Fianna Fáil párt egyik kisebbik koalíciós partnere támogatta. A törvényt szûk többséggel fogadták el: 75-en szavaztak mellette és 71-en ellene.

A tiltás ellenzõi attól tartanak, hogy a törvény veszélyes precedenst teremt és a késõbbiekben hasonló sorsra juthat a róka- vagy a nyúlvadászat is, mert az országban egyre nagyobb az ellenérzés a vadászat minden fajtájával szemben.

A szarvasvadászat elleni törvény azután lép hatályba, hogy az ír elnök kihirdeti.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra