2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sikerült a Batagur teknõs szaporítása

A világon elõször sikerült mesterséges körülmények között szaporítani a világ legritkább teknõsbékafaját a bécsi Schönbrunn állatkertben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a kihalófélben lévõ állatok (Critically Endangered) kategóriájába tartozó Batagur teknõsök két fiatal példánya 2010 május elején bújt ki a tojásból az állatkertben - közölte az intézmény.

Az akár hatvan centiméterre is megnövõ, szürkésbarna vízi teknõsökbõl jelenleg mindössze húsz példány él a Földön, ebbõl hat Schönbrunnban.

Az elmúlt évszázadban az állatok még honosak voltak Délkelet-India, Banglades és Mianmar folyóiban. De mivel húsuk és tojásuk gasztronómiai különlegességnek számít, a Batagur teknõsök (Batagur baska) mára szinte teljesen kihaltak.

A tenyésztés sikere Reiner és Peter Praschag grazi teknõsbéka-kutatók mellett egy tudósokból, zoológusokból, állatorvosokból és gondozókból álló csoportnak köszönhetõ.

A csapat legfontosabb feladata az volt, hogy a lehetõ legrövidebb idõ alatt a legoptimálisabb körülményeket teremtsék meg a teknõsök számára, a nõstényeket tojásrakásra ösztönözzék és a következõ hetekben folyamatos megfigyelés alatt tartsák.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra