2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Árván maradt fiókát költöztetnek a darányi sztárgólyák fészkébe

Árván maradt fiókát költöztetnek a darányi sztárgólyák fészkébe. Gólyáknál még nem próbálkoztak efféle adoptálással, de a szakemberek bíznak a sikerben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kísérletrõl hírt adó Somogyi Hírlap írásában arról is beszámol, hogy a darányi gólyapár a nagy esõzések miatt nemrég vesztette el egyik fiókáját, jelenleg mindössze egyetlen utódot nevel, amelyet a rajongók Hópihének neveztek el.

Az adoptálással esélyt adunk az árván maradt fiókának a normális életre, s Hópihének ismét lesz testvére - nyilatkozta a lapnak Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa.

A szakembereknek ragadozó madarakkal már van tapasztalatuk ezen a téren, gólyáknál azonban még nem próbálkoztak hasonlóval.

A gólyáknál az is elõfordul, hogy ha kevés az élelem, a mama megöli a fiókáját és kihajítja a fészekbõl - mondta Horváth Zoltán, hozzátéve: ettõl most nem kell tartani, mert bõséges táplálékhoz jutnak.

A Somogy megyei település gólyáinak életét több tízezren figyelik világszerte az interneten, Ausztráliából, Mikronéziából is vannak rajongói a dél-somogyi webgólyáknak. A népes rajongótábor naplót vezet a fészek eseményeirõl, ügyeletet tart, s egész iskolák kísérik figyelemmel a madarak életét.

Az érdeklõdõk - számuk néhány napja érte el a kétmilliót - most majd azt is láthatják, hogy sikerül-e otthonra lelnie a darányi iskola tetején lévõ bekamerázott fészekben a viharos idõjárás miatt árván maradt fiókának, amelyet jelenleg egy állatszeretõ ember nevel. A beköltöztetés után rövid idõre kikapcsolják a kamerát, s csak akkor indítják újra, ha már megnyugodtak a madarak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra