2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Hempergõ állataink

A nyári idõszak is rejteget problémákat az állatok számára, amelyekkel nem árt tisztában lennünk. Ha tudunk róluk, ismerjük megelõzésük módját, könnyebben harcba szállhatunk velük.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Sajnos a május bõvelkedett árvizekben, a kiadós esõzések hatására a folyók árterei megteltek vízzel. A hõmérséklet emelkedésével a víz várhatóan visszahúzódik, de iszapot, törmeléket, elhullott állatok bomló tetemeit és a sárban megbúvó kórokozókat hagy majd maga után.

Fõleg kutyáink elõszeretettel szeretnek belehemperegni a bûzös iszapba, hogy elfedjék saját szagukat, amely különben elárulná hollétüket a zsákmánynak. Így kikölnizve” azonban se nekünk, se saját maguknak nem használnak, sõt inkább ártanak. Talpig iszaposan nem lehet õket beengedni a lakásba, de még a kocsiba sem, ezért elsõ teendõ a fürösztés.

Elõször langymeleg vízzel le kell zuhanyozni kedvenceinket, ezután samponos vízzel átmosni, majd alaposan leöblíteni a bundájukat. Ezt követõen nem kell megszárítani õket, csak elmenni velük sétálni - szigorúan pórázra kötve a "rosszcsontokat". Így maguktól is szépen megszáradnak.

A póráz pedig azért kell, mert hiányában elsõ dolguk lesz, hogy ismét megpróbálnak meghemperegni a sárban vagy a porban, és akkor eddigi munkánk teljesen odavész, kezdhetünk mindent elölrõl.

A másik probléma az, hogy a gyomorba és a belekbe bekerült (lenyelt) iszap súlyos bélfertõzést, profúz, spriccelõ-folyó hasmenést okozhat, amellyel mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. Ilyenkor infúzió, kombinált antibiotikum, gyulladáscsökkentõ és aktív szén szükséges. Az utóbbi megköti a toxinokat és a felesleges vizet.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra