2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rejtélyes bálnaborjú pusztulás Argentína partjainál

Több száz fiatal déli simabálna (Eubalaena australis) pusztult el az elmúlt öt év során az argentínai Valdés-félsziget közelében, a kutatók egyelõre csak találgatják az eddig tapasztalt legmagasabb halálozási arány okait.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az elmúlt öt év során mintegy 308 bálnatetemre bukkantak a dél-argentin Patagónia régió partjainál elterülõ Valdés-félsziget közelében. Az elpusztult bálnák 90 százaléka fiatal, alig három hónapos példány volt, és a 2005 óta megfigyelt összes bálnaborjú mintegy egyharmadát teszik ki.

"Ez az eddigi legnagyobb pusztulás mind a számokat, mind a populáció méretét és földrajzi elhelyezkedését tekintve" - hangoztatta Marcela Uhart a World Conservation Society (WCS) nevû nemzetközi vadvédelmi szervezet állatorvosa. A szakemberek egyelõre csak találgatni tudják a pusztulás okait. A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) tagjai mindenesetre azonnali ülést hívtak össze ebben a hónapban a patagóniai Chubut tartománybeli Puerto Madryn városában.

Az eddig felvetõdött lehetséges okok között szerepel a tetemek egy részén tapasztalt szokatlanul vékony zsírréteg, illetve a tény, hogy a bálnakicsinyeknek meglehetõsen alacsony esélyeik vannak a túlélésre az elsõ évben. További tényezõk lehetnek még az algák és egyéb tengeri organizmusok által termelt káros biomérgek, a betegségek, valamint az állatok szülõ helyein és táplálékszerzõ területein végbement környezeti változások.

Nem valószínû, hogy a gyilkos bálna támadások, a bálnalesek, a hajócsavarok, vagy a halászfelszerelések okozta balesetek lennének az okok - mondta Uhart, hozzátéve, hogy az utóbbi két tényezõ kétségtelenül közrejátszott abban, hogy az Egyesült Államok keleti részénél élõ északi simabálnák a kihalás szélére kerültek. 1999 és 2000 folyamán pedig a szürke bálnákat érte hatalmas csapás a Csendes-óceán keleti részén, amikor 250 példány tetemére találtak rá Alaszka és Mexikó partjai között.

A bálnavadászok egykori kedvelt célpontjait jelentõ déli simabálnák az 1930-as évek óta a végveszélyben lévõ fajok közé tartoznak, ennek ellenére számuk még messze van attól, hogy megközelítse az egykori 60 ezres populációs szintet. A fiatal példányok pusztulásával kapcsolatos hivatalos eredményeket a tanács júniusi, Marokkóban megrendezésre kerülõ ülése után hozzák nyilvánosságra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra