2024.04.20. - Tivadar

Gyémántok között

Francia paleontológusok egy disznó 21 millió éves maradványaira bukkantak egy namíbiai gyémántbányában - adta hírül a Le Figaro címû párizsi lap
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Végre a disznófej, amire karrierem kezdete óta várok" - nyilatkozta Martin Pickford kutató az Afrika legrégebbi disznóleletének számító Nguruwe nabimensisrõl, amelynek köszönhetõen a disznók morfológiai felépítésérõl és evolúciójáról tudhat meg új dolgokat az õslénytan.

A csontdarabokat Brigitte Senut kutató látta meg a namíbiai Grillental gyémántbányában, ahol a két paleontólogus 14 éve a Namdeb Gyémánt Társaság és a namíbiai geológiai intézet meghívására a gyémántrétegek kormeghatározásával foglalkozik.

Az éghajlat változásának és a vizek megemelkedésének köszönhetõ üledék biztosította a védelmet a megkövesedett csontdarabok számára. A lelet annyira jó állapotban van, hogy a kutatók az érzékszervek, nevezetesen a halló- és szaglószervek között mûködõ idegek formáját, méretét és helyét is meg tudják állapítani.

Pickford szerint a 21 millió évvel ezelõtti disznó a mainál jóval kövérebb volt és jobb hallása volt, ami a vízhez közeli tág vidékkel magyarázható. Az õsmalac óriási szemürege annak jele, hogy a disznók valaha éjszaka aktív állatok voltak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra