2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az ausztrál dingó lehet a világ legrégebbi kutyafajtája

Ausztrália ikonszerû dingója lehet a világ legrégebbi kutyafajtája egy most közzétett DNS-tanulmány szerint.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A brit Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent dolgozat közeli kapcsolatot talált a dingó és a ritka új-guineai éneklõ kutya között, amely az összes vizsgált kutyafajta közül a legnagyobb genetikai hasonlóságot mutatta a farkassal.

A kutatás során 85 különbözõ kutyafajta mintegy ezer egyedének, valamint több száz farkasnak a genetikai állományát elemezték. "Ez nagy súlyú bizonyítékot szolgáltat nekünk az elmélet alátámasztására, mely szerint a dingó meglehetõsen távol áll minden modern kutyafajtától" - mondta el Alan Wilton, a Sydneyben mûködõ University of New South Wales munkatársa, a tanulmány társszerzõje. Mint Wilton hozzátette, az információ fontos lehet a faj megõrzése szempontjából is.

A dingó és az éneklõ kutya több ezer éven át a többi kutyafajtától elszigetelten fejlõdött. A dingók mintegy 5 ezer éve Indonéziából kerültek Ausztráliába. A fajtát mostanában az erõszakos keresztezés veszélyezteti, többen a genetikai tisztaság fenntartására szólítanak fel. Wilton úgy véli, az Ausztrália keleti partvidékén élõ dingók 80 százaléka keverék lehet.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra