2024.04.19. - Emma

Még a jakok is kimúlnak a hideg mongol téltõl

Olyan sok haszonállat pusztult el az idei szélsõségesen hideg tél miatt Mongóliában, hogy az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) segélyprogramot kezdeményezett. Eddig mintegy 2,7 millió állat múlt ki, júniusig a szakértõk további három-négymillió jószág pusztulásával számolnak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Jelenleg a közép-ázsiai ország hatvan százalékát 20-40 centiméteres hó borítja, természetesen a legelõket is - tudósít a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Ez mínusz 50 Celsius-fok körüli hõmérséklettel párosul. A szakértõk attól tartanak, hogy az állatok - kecskék, juhok, lovak, tevék, marhák és jakok - tetemei az olvadást követõen veszélyeztethetik a lakosság egészségét. A dzud-nak nevezett jelenség akkor következik be, ha igen száraz nyarat szélsõségesen hideg tél követ.

A UNDP célja, hogy mintegy 60.000 pásztort tudjon elérni, akiknek pénzt fizetnének a tetemek eltávolításáért. Különösen azokra irányul a felhívás, akiknek kétszáznál kevesebb jószáguk volt. Mongólia lakosságának nagyjából egyharmada él a szegénységi küszöb alatt, ez az arány pedig most tovább nõhet a haszonállatok elvesztése miatt. Az országot ért gazdasági kárt 46 millió euró (12,4 milliárd forint) körülire becsülik.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra