2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egyszerre gyalogolnak és futnak a gyors elefántok

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette az eddig eldöntetlen kérdést: vajon gyalogolnak vagy futnak a gyorsan haladó elefántok. A Journal of Experimental Biology címû szaklap közölt válasz szerint mindkettõt teszik egyszerre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy belga, olasz és thaiföldi kutatókból álló csoport megfigyelései és mérései kiderítették, hogy a hatalmas teremtmények elsõ lábaikkal futnak, hátsó lábaikkal pedig gyalogolnak.

Norman Heglund, a Löweni Katolikus Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzõje elmondta, hogy egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett és megépített erõmérõ szerkezettel rögzítették, mekkora erõt fejtettek ki lépteikkel az állatok a talajra. A helyszíni kísérlethez Thaiföldre utaztak, ahol 34 elefánt lépteit mérték meg, méghozzá úgy, hogy az elefántvezetõk rábírták a gondjaikra bízott állatokat, hogy útba ejtsék a lapmérleget.

Az erõmérõ platón áthaladó állatok közül a legkisebb egy 870 kilogrammos bébielefánt volt, a legnagyobb pedig egy 4 tonnás ormányos. Az elefántok mért sebessége a másodpercenként 0,38 méteres sétától a 4,97 méteres rohamig terjedt. A kutatók nagy sebességû kamerákkal filmre is vették az eseményeket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra