2024.03.29. - Auguszta

Lelõtték az eltévedt jegesmedvét

Az izlandi rendõrség, esetleges támadástól félve, lelõtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévõ szigetországban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatot egy gazdaasszony vette észre egy fjord mentén fekvõ farmján Izland északi részében; alig száz méter választott el a jegesmedvétõl. Tüstént riasztotta a rendõröket, akik nem tanakodtak sokat, végeztek az állattal. Elmondásuk szerint nem volt más választásuk, mivel az idõjárási körülmények miatt lehetetlen lett volna élve befogni a ragadozót - írta a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása.

Bár Izlandon nem fordulnak elõ jegesmedvék, 2008-ban néhány héten belül két példány is megtette jégtáblákon sodródva a Grönland és a szigetország közötti nem csekély távolságot. Azokat is lelõtték a rendõrök.

A jegesmedvék az egész Északi-sarkvidéken megtalálhatók. Egész évben a jégtakarón, jégtáblákon élnek. Más medvékkel ellentétben szinte kizárólag hússal táplálkoznak. Nem félnek az embertõl, ezért veszélyes vadállatokként tartják õket számon.
A lelövésüket ellenzõk száma mégis nagy, hiszen alig 20 000-25 000 példány maradt már csak a Földön, és 2006 óta szerepelnek a veszélyeztetett állatfajok Vörös Könyvében.

Mivel az élõhelyüket jelentõ jég a felmelegedés miatt gyors ütemben zsugorodik, félõ, hogy állományuk tovább csökken majd. A tengerek szennyezõdése és a fokozódó hajóforgalom is rossz hatással van az állományra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra