2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sértõdõs oroszlánok

Moszkva - Egy "vénlány" ázsiai oroszlánt próbáltak sokadszor "férjhez adni" a moszkvai állatkertben, de ez a kísérlet sem járt sikerrel, így már nincs remény arra, hogy a ritka faj nõsténye utódot hozzon a világra Moszkvában.

Az öreglány rossz tapasztalatokat szerzett az udvarlókkal: a legutóbbi például folyton támadta, kergette és nem engedte enni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A zoológusok szerint talán azért, mert állatkertben jött a világra, emberek nevelték fel, s nem tanulta meg, hogyan kell viselkedni a gyengébb nemmel. Amikor kiderült, hogy ráadásul nemzésképtelen is, az emberek úgy döntöttek, hogy leváltják.

A nõstény azonban rossz élményei nyomán nem valami kedvesen fogadta a két éve érkezett újabb lovagot. Elõbb külön kifutókban laktak, hogy szokják egymást, de amikor összeeresztették õket, a nõstény nekiment az új fiúnak és jól eltángálta. A szintén nem egész fiatal hím egy darabig még próbálkozott, de aztán megsértõdött és felhagyott a kísérletezéssel.

Újra szétválasztották õket, remélve, hogy majdcsak feléled a kölcsönös rokonszenv. És valóban: a nõstény különösebb vonzalmat nem mutatott, de egy idõ múltán felhagyott a vicsorgással. A szakértõk úgy hitték, hogy végre újra össze lehet hozni õket. Ekkor azonban a nõstény véletlenül, vagy talán kacérságból egyszer átlógatta a farkát a hím kifutójába, az meg megragadta az alkalmat, hogy megfizessen a korábbiakért, és jól megharapta.

Ettõl kezdve a két ázsiai oroszlánból kölcsönösen kiveszett a érdeklõdés. Szomszédok továbbra is, de még csak nem is találkoznak: a hím nappal, a nõstény éjszaka szeret sétálni.

Az utód azért lett volna fontos, mert az ázsiai az oroszlánok nagyon ritka alfaja. Már csak 200-300 egyed él szabadon az indiai Gudzsarát államban egy rezervátumban. Az ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) valamivel kisebb és bolyhosabb bundájú afrikai rokonánál, de szintén családi közösségben él.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra