2024.03.29. - Auguszta

Indul a tavaszi madárles: fehér gólya, kakukk, sarlósfecske, füsti fecske

Budapest - A fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske megfigyelésére biztatja a családokat, iskolai osztályokat és madárbarátokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely márciusban indítja idei Tavaszi madárles programját.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az elsõ fehér gólyák március közepe táján érkeznek meg, április folyamán a füsti fecskék és a kakukkok, míg májusban a sarlósfecskék térnek haza - mondta el a program koordinátora a www.zug.hu -nak.

Berényi Zsombor tájékoztatása szerint olyan fajokat választottak ki megfigyelésre, amelyek könnyen felismerhetõk, meghatározhatók és a falu vagy a város szélén, az ember közelében élnek. A kakukkra jellegzetes hangja miatt esett a döntés, a sarlósfecske pedig városi madárfaj lett, paneltelepeken, templomok, várromok közelében rengeteg költ, tehát nem nehéz rátalálni. A megfigyeléseket elsõsorban vidéken élõk, vagy a sokat kirándulók, túrázók végezhetik el könnyedén, hiszen a fent említettek közül a sarlósfecske az egyedüli városi faj.

Az érdeklõdõket arra kérik, hogy az elsõ megfigyelést regisztrálják a www.springalive.net internetes portálon, ahol nyomon követhetik a többi madár és a tavasz érkezését is a honlap térképein. A legtöbb megfigyelést feltöltõ gyerekek, osztályok, csoportok ajándék karkötõket és kitûzõket kapnak.

A játékon és a kellemes kirándulásokon túl tudományos ismeretekre is szert tehetnek az érdeklõdõk: a szervezõk a többi között a klímaváltozásra szeretnék felhívni a figyelmet, amely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. A programkoordinátor kiemelte: megfigyelhetõ, hogy a madarak 2 héttel korábban térnek vissza, s vannak fajok, amelyek áttelelõk lesznek, s nem vonulnak délre, ilyen az örvös galamb és az énekes rigó.

A BirdLife International Tavaszi madárles programja hivatalosan február 1-jén indult; az idén 4 esztendõs nemzetközi madármegfigyelõ "játékban" tavaly 31 ország vett részt, a többi között Olaszország, Spanyolország, Finnország, Svédország, Törökország és Anglia. A program gyõztese Olaszország lett 16 000 megfigyeléssel, Magyarország csekély érdeklõdés mellett 300 megfigyelést produkált - mondta el Berényi Zsombor.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra