2024.04.25. - Márk

Tyúk Berci

Írta: Lelkes Miklós

Volt egyszer egy gyönyörû, barnásszõrû macska, Karmoskandúr Hencibenci, annak meg jóképû fiatal gazdája: Tyúk Berci. No még ilyen bolondos nevet legényembernek! Hanem hát mit tehetett Berci? Ezt a nevet örökölte szüleitõl, meg egy házikót, ablakában piros muskátlikkal.
Egy csúf napon villám csapott a nádfedeles házikóba. Leégett az, mint a meggyújtott gyufaszál. Mehetett Tyúk Berci világgá, macskástól!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hencibenci nem nagyon búslakodott, mert az utóbbi idõben úgysem merészkedett egér a nádfedeles házikóba.Ballagott gazdája mellett és dorombolónótát költött: “Kisvilág, nagyvilág, elkapunk egy vadlibát! Kis pocok, nagy pocok, megtömjük a pocakot! Vagyunk mi oly ügyesek: nyuszit fogunk, füleset!”.
Gazdája, Berci, nem volt ilyen bizakodó.Beértek egy városba, ahol be kellett érniük soványka ebéddel, mely egyúttal vacsorájuk is lett: két szelet kenyérrel, szalonnabõrkével.
No, ha az ebédvacsora szegényes is volt, egy hírrel gazdagabbak lettek: a király férjhez adja tizenkettedik, legkisebbik leányát.Tizenegy már férjhezment, mindegyik három várat kapott hozományul. Most is három vár vár arra, akit a legkisebb leány, Szépségcsillag Csillácska, választ.Csillácska három napig válogathat a kacsóját kéregetõk között.Így szólt a cica Bercihez:
- Most mutasd meg, hogy nem tyúk vagy, hanem büszke kakas! Nyerd el a királykisasszony kezét és lesz mit aprítanunk a tejbe! Mindemellett, úgy hallottam, a királykisasszony gyönyörszép! Tedd meg nekem azt a szívességet, hogy beleszeretsz…
- - Majd éppen engem választ, a hajléktalan kódist! - nevetett Berci keserûen. Ükapám ugyan, állítólag, gróf volt, de szüleim már tisztes szegénységben éldegéltek, amikor én világrajöttem. Dehogy merészkedem a királykisasszony színe elé! No és ha beleszeretek?! Akkor a viszonzatlan szerelem is gyötör majd! Nincs enélkül is elég bajunk?!
Nem is ment el Berci a királykiasszonyhoz, elment viszont Hencibenci.A királykisasszonynak egybõl megtetszett az elõkelõen barnabundás, selymesszõrû, hízelgõszemû cica, aki úgy mutatkozott be, mint gazdája, gróf Kukurikú Berci titkára és mellékesen híres cicaköltõ. Mindjárt a királykisasszony fülébe súgta legújabb szerzeményét:

Amit súgok: nagy titok,
ennek kell a rejtõ tok:
szerelmes Önbe egy gróf!
A zsebében három sróf,
azaz, szebb néven, csavar.
E gróf szót ki nem csavar!
Többet ér e szerelem,
mint praclim egy egeren!

Kíváncsi lett Csillácska a titokzatos grófra.Meghívta ebédre, a cicával együtt.Futott a cica Bercihez:

Forró már a kemence!
Elõttünk a Szerencse!
Neved: gróf Kukurikú.
Azt jelenti: félre bú!
Áldásként jön kotkodács!
Fénylik az aranytojás!

Tyúk Berci látta, hogy cicája, Karmoskandúr Hencibenci, érti a csíziót, jól töri fel a diót.A palotai ebédre, cicája tanácsára, hivalkodó rózsa helyett szerénymosolyú árvácskát vitt a királynénak és a királykisasszonynak és cicája versét szavalta a bûvösszemû leányszépségnek:

Ez a virág árvácska.
Az én szívem árvácska.
Nem kell nékem három vár,
csak szív, mellyel szívem pár!

A királykisasszonynak a cica is nagyon tetszett, de Berci láttán méginkább megdobbant a szíve. Bercié nemkülönben.Rövidre fogom az amúgysem túl hosszú történetet: Berci elnyerte a királykisasszony szívét, kezét. Persze, lakodalom után az ifjú pár megkapta a három várat is, mert ami dukál, az dukál! Hencibenci pedig nagy költõi sikert aratott.A királyné úgy megkedvelte, hogy egérbõrbe kötötten adatta ki a cica válogatott verseit “Az én lantom egeres” címmel. Igaz, ami igaz: az egereknek nem tetszettek ezek a versek.. Ementály Farkincás Rágicsa, a szigorú kritikus, azt írta róluk, hogy nagyon durvakarmosak, sorai egér után kapkodósak, öntelten egér után hányavetiek és rímeik sem olyan szép cincogásúak, mint azok a gyönyörû, varázslatosan cincines egérhangok…no és egérbõr helyett a könyvet cicabõrbe kellett volna köttetni!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra