2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kutyatartók kalauza

Gyerekcipõben jár a felelõs állattartás Magyarországon - hívta fel a figyelmet a Felelõs Állatbarátok Egyesülete egy közelmúltban készített közép-európai felmérésre hivatkozva.

Az öt országban (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Horvátország, Románia) készült statisztika szerint Magyarországon tekintenek a legtöbben (a megkérdezettek 58 százaléka) úgy a kutyájukra, mint "csak egy állatra", illetve "nem többre mint egy házõrzõre".
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Lengyelországban 41 százalék ez az arány. Horvátországban, Csehországban és Romániában is többen tartanak társként, családtagként négylábút - tudatta a Felelõs Állatbarátok Egyesülete (FÁBE).

Az egyesület szerint általánosságban elmondható, hogy a magyar kutyatartók jelentõs része nincs tisztában kutyája tartási igényeivel, gondozásával, kötelezõ egészségügyi ellátásaival. Másik probléma, hogy sokan még mindig divatból választanak fajtát, nem a saját életvitelükkel összeegyeztethetõ habitusú kutyát tartanak, az ebek oktatására nem sokan áldoznak és még mindig divat kutyát ajándékozni különbözõ alkalmakra. Ennél még rosszabb, aki eleve, tudatosan haszonszerzés céljából vesz magához kutyát, majd ha nem váltja be a hozzá fûzött reményeket, az utcára dobja.

A FÁBE véleménye az, hogy eredményt csak hosszú távú oktatással, szemléletformálással lehet elérni, amelynek megvalósításához a civil szervezetek munkája elengedhetetlen. Éppen ezért tartja fontosnak az egyesület, hogy a felelõs állattartást már kisgyerekek körében népszerûsítse. Oktatóprogramot dolgozott ki óvodásoknak és kisiskolásoknak, míg a jelenlegi helyzetre megoldást adhat az egyesület most megjelenõ könyve.

A Kutyatartók kalauza címû kötet a FÁBE 15 éves munkásságának tapasztalatai alapján és a legújabb tudományos ismereteket felhasználásával készült. A könyv segít abban, hogy a leendõ és kezdõ kutyatartók pontos és átfogó képet kapjanak, hogy mit jelent "kutyásnak lenni".

A felelõs állattartás hét aranyszabálya mentén haladó kiadvány segít eligazodni a fajtaválasztás, a táplálás, a betegségek és az egészségvédelem, a nevelés, az utódlás, a közös idõtöltések és kutyás sportok témaköreiben, valamint külön tárgyalja az ember és kutya között kialakuló kapcsolat (szeretet, bizalom, hûség) lehetõségeit.

A könyv nem csak azt mutatja be, hogy a kutyának milyen szükségleteit kell kielégíteni, hanem azt is, hogy hogyan tudja ennek a kapcsolatnak az elõnyeit mindkét fél optimálisan kiaknázni.

Ha az olvasónak már van négylábúja, szintén hasznos tanácsokat nyerhet az összeállításból, amelyek alapján minõségi kutyatartóvá válhat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra