2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kína menti a tengeri teheneket

Peking - Kihalás fenyegeti a tengeri teheneket, ezért Kína tervet dolgozott ki a megmentésükre.

Ezek a tengeri emlõsök a Csendes-óceán nem túl mély, trópusi vizeiben élnek, hosszuk elérheti a három métert, súlyuk pedig az ötszáz kilogrammot is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A védelmükre kidolgozott terv költségvetése 3,8 millió dollárnak (762 millió forint) felel meg, az összeg 76 százalékát a központi kormány fedezi - mondta el Laj Csun-miao (Lai Chunmiao), a pejhaji (Beihai) Környezetvédelmi Központ igazgatója -, a fennmaradó részt az ország déli részén található Kuanghszi (Guangxi) autonóm terület biztosítja, amelynek tengerpartja alkotja a faj Kínában élõ populációjának legfontosabb élõhelyét.

A terv keretében megépül egy tudományos kutatóközpont, egy mentõállomás és több õrtorony, valamint a Hopu (Hepu) Nemzeti Parkban további õröket alkalmaznak.

A Környezetvédelmi Központ igazgatója elmondta, a Hopuban jelenleg élõ állatok száma ismeretlen. Jelenlétük a 80-as évekig természetes volt arrafelé, ám a halfeldolgozó üzemek és a folyamatos környezetszennyezés jelentõsen csökkentette az állományt. Az utóbbi idõben azonban a halászok a tengeri tehenek számának emelkedésérõl számoltak be.

Ausztráliában él a legtöbb - 1991-ben körülbelül 70 ezer - ezek közül a tengeri emlõsök közül. Az állomány nagyarányú csökkenése miatt a tengeri tehenek felkerültek a kihalással fenyegetett fajok listájára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra