2024.03.29. - Auguszta

Az idõjárás-változás miatt csökken a pingvinek száma az Antarktiszon

Az idõjárás-változás miatt csökken a pingvinek száma az Antarktiszon
Barcelona - Rohamosan csökken a pingvinkolóniák száma az Antarktiszon, a hõmérséklet emelkedésével párhuzamosan - figyelmeztetett a téma kapcsán a WWF nemzetközi alapítványa.

Andrés Barbosa, az argentin Tudományos Kutatások Legfelsõ Tanácsának kutatója elmondta egy, a természet világával foglalkozó barcelonai konferencián, hogy a hõmérséklet emelkedésével csökkent a tengeri jégtakaró az Antarktiszi-félszigeten és ezzel együtt a fitoplankton mennyisége.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez utóbbit fogyasztja a garnélarák, amely egyben alapvetõ tápláléka nemcsak a pingvineknek, hanem sok más antarktiszi gerinces állatnak is.

A kutató azt is elmondta, miközben az Antarktiszi-félszigeten emelkedik a hõmérséklet, a kontinens más részén az idõjárás-változás - az új széláramlatok következtében - lehûlést okoz. Ez különösen az ausztrál nyár során veszélyes, amely az utódok nevelésének ideje. Az ebben az idõszakban képzõdõ nagy jégréteg eltávolítja a pingvintelepeket és költõhelyeiket a tengertõl, és így a táplálékuktól is, ami az utódok pusztulásához vezethet.

Juan Casavelos programkoordinátor sürgõs felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy az üvegházhatást növelõ gázkibocsátás csökkentése érdekében kössenek a kiotói egyezményen túlmutató új megállapodást, amely 2020-ig 25-40 százalékos gázkibocsátás-csökkentést, a 21. század közepéig pedig 80 százalékos csökkentést tûzne ki célul.

A szakértõk figyelmeztettek, hogy az ezer kilométerekre végzett emberi tevékenység erõsen befolyásolja az Antarktisz sorsát, "ami miatt újra végig kell gondolnunk meglévõ energetikai modellünket".

A jelentés bemutatása elõtt egy pingvinkolóniának öltözött színjátszó csoport tartott elõadást a kongresszusi palota ellõtt, hogy tiltakozzon a pingvinek veszélyeztetése miatt. Ezek a "pingvinek" felolvastak egy kiáltványt, amelyben arra kérték a "tisztelt emberiséget", hogy minden lehetséges eszközzel segítsék elõ a "Föld legelegánsabb fajának" túlélését.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra