2024.04.25. - Márk

Kihalás fenyegeti az Ausztriában honos erdei madárfajok csaknem felét

Bécs - Kipusztulás fenyegeti az Ausztriában honos erdei madárfajtáknak csaknem a felét, mert természetes életterük vészesen összezsugorodott. A BirdLife Österreich madárvédelmi egyesület és az Osztrák Szövetségi Erdõfelügyelet (ÖBf) ezért összefogott, hogy olyan intézkedéseket dolgozzon ki és valósítson meg, amelyekkel megmenthetõk a veszélyeztetett fajok.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Szó van egyebek között az ökológiai szempontból értékesnek számító erdõszélek fokozott megóvásáról és a természetes módon elszáradt fák arányának a növelésérõl. Az utóbbi azért fontos, mert nagyon sok erdei madár szemel ki - üregek, odúk és barlangok mellett - öreg vagy elszáradt fákat költõhelyül, mint ahogy gyakran tekinti azokat élelemszerzõ forrásnak is.

- Azt szeretnénk, ha a ma veszélyeztetett fajok ismét szaporodásnak indulnának, és a következõ húsz évben a madárállomány jelentõsen növekedne - mondta Gerald Pfiffinger, a BirdLife ügyvezetõje.

A 133 ausztriai erdei madárfaj közül 59 található a veszélyeztetettek listáján, köztük a gatyáskuvik, a darázsölyv, különbözõ sólyom- és harkályfélék, valamint az erdõben honos feketególya. Az utóbbiból mintegy 200-300 költõpár létezik már csak az alpesi országban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra