2024.04.24. - György

Az orángutánok házipatikája

Bécs - A cambridge-i egyetem kutatóinak elsõ ízben sikerült dokumentálniuk, hogy a vadon élõ orángutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat. Helen Morrogh-Bernard és csapata a Borneó szigetén lévõ Sabangau tõzeglápos erdõben figyelte meg, hogy az emberszabásúak olyan növényekkel dörzsölik be ízületeiket, amelyeknek gyulladáscsökkentõ hatása van.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutató látta, ahogy egy nõstény maréknyi levelet szakít le egy fáról, majd megcsócsálja azokat - írta a Der Standard címû bécsi lap. Ezután kiköpte a nyálas elegyet, majd bekente vele a karját, nagyjából úgy, ahogyan az emberek naptejet kennek magukra, magyarázza Morrogh-Bernard. Miután a szükséges mennyiséget felhasználta, a maradékot ledobta a földre - így a kutatók meg tudták határozni az összetételét. Összesen négy felnõtt állatnál sikerült megfigyelni ezt a viselkedést.

A gyógyító növények a kommelinafélék családjába tartoznak és nem szerepelnek a fõemlõsök étrendjén. Az indonéz sziget bennszülött népe azonban régóta használja. Õk is kenõcsöt csinálnak belõle, majd azzal kenik be bõrüket, ha izomfájdalmat vagy duzzanatokat akarnak csillapítani.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra