2024.04.20. - Tivadar

Antidepresszáns kutyák részére

Ez már a hülyeség határa?

Berlin - Egyre több kutya szenved napjainkban a depressziótól - de már létezik ellenszer, egy kerek, fehér tabletta formájában. Mûködési elve ugyanaz, mint az emberre kifejlesztett Prozac nevû szeré. Egy eltérés akad csupán: a kutyáké kolbászízû.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Félelmek, magány - az állatvilág intelligensebb része elõtt az emberi psziché árnyoldalai egyáltalán nem ismeretlenek, írja a német Die Welt. Elsõsorban a kutyák kapnak egyre több depresszióellenes szert. A The Economist címû gazdasági lap becslései szerint az Egyesült Államok állati kedélyjavító gyógyszereinek forgalma elérte az évi egymilliárd dollárt.

"Egyre több a magatartási problémákkal küszködõ kutyák száma. Nagyjából tizenöt százalékuknak szeparációs félelmeik vannak" - mondta Steve Connel, az Eli Lilly gyógyszergyár állatorvosa a Herald Tribune-nek. A cég tavasszal dobta piacra a híres Prozac nevû kedélyjavító állatváltozatát, a Reconcile-t. Hatására az egyébként gazdájuk távollétében a lakást csatatérré változtató, szeparációs félelmekkel küzdõ kutyusok jó nagyot szundítanak a szõnyegükön.

Az ember és a többi emlõsállat idegrendszere hasonló elven mûködik. A Prozac hatóanyaga, a fluoxetin elsõsorban a szerotonin nevû hírvivõanyag szerepét erõsíti meg az idegsejtek kapcsolódásainál. Az emberre kedélyjavító és antidepresszáns hatást gyakorol, míg a kutya megnyugszik tõle.

És mi lesz a neveléssel? "Kiképzéssel is kezelhetõ a probléma" - így Connel - "de egy magatartástréning a Reconcile-lel együtt gyorsabban hat és eredményesebb. A szer hatékonyságát igazolja egy friss tanulmány is, amelyben 242 amerikai és brit kutyát vizsgáltak. A Reconcile-lel kezelt ebek hetvenkét százaléka szabadult meg nyolc hét alatt a félelmeitõl, míg a placebócsoportnak csak ötven százaléka.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra