2024.04.20. - Tivadar

Lelõtték az izlandra tévedt jegesmedvét

Reykjavík - Az izlandi rendõrség eredetileg meg akarta menteni azt a jegesmedvét, amely több száz kilométeres távúszás vagy jégtáblás sodródás után keveredett a szigetországba, de az állat futásnak indult, mire lelõtték - jelentette be utólag Reykjavíkban a hatóság.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eset még kedden történt, és az benne az aggasztó, hogy két héten belül már a második fehér ragadozó vesztette életét hasonló körülmények között Izlandon, ahol nem honos ez az állatfaj.

A második jegesmedvét hétfõn egy kutyáját sétáltató kislány pillantotta meg és riasztotta a rendõrséget. Az izlandi hatóságok eredetileg arra készültek, hogy altatólövedékkel semlegesítsék, majd visszatelepítsék természetes sarki környezetébe. Megpróbálták észrevétlenül megközelíteni, az állat azonban felfedezte õket és futásnak eredt. A rendõrök attól tartották, hogy nyomát veszítik és a szabadon kóborló ragadozó embereket veszélyeztethet, ezért lelõtték.

A jegesmedve hosszú kirándulását elõsegítette a sarki jégmezõ olvadása, ami az éghajlat felmelegedésének következménye. A jégmezõ összehúzódása következtében a sarki ragadozó nehezebben jut táplálékhoz, ezért is vándorol messzebbre. Tudományos elemzések szerint a jegesmedve-állomány kétharmada kipusztul 2050-ig a sarki jégmezõ olvadása miatt.

Az amerikai hatóságok május közepén a kihalás veszélyének kitett, fokozott védelemben részesítendõ fajnak minõsítették a jegesmedvét.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra