2024.03.19. - József, Bánk

Három ország együtt a hegyi gorillák megmentéséért

Három afrikai ország eddig példátlan együttmûködést kezdett a hegyi gorillák megmentése érdekében. Ebbõl a fõemlõsbõl mindössze körülbelül 700 él már csak, a Ruanda, Uganda és Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén lévõ esõerdõkben. A hegyi gorillák száma nemcsak az erdõirtások következtében fogyatkozott meg jelentõsen az utóbbi években, hanem az orvvadászok miatt is. A Virunga-hegységben a természetvédelmi területeken is gyakran lelövik a húsáért ezt a hatalmas emberszabásút.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A három afrikai ország most elõször indított el egy közös programot a kihalással fenyegetett hegyi gorillák megmentésére. A tíz évre szóló programban növelni kívánják a vadõrök számát, a helybélieket pedig el akarják riasztani az erdõirtásoktól és a gorillavadászattól. Turisták már évek óta felkereshetik idõnként a gorillákat és közelrõl, csendben figyelhetik életüket. Egy-egy ilyen egész napos gyalogos kirándulás 500 dollárba (90 ezer forintba) kerül.

A három ország évente több mint öt millió dollár bevételre tesz szert a "gorillaturizmusból". Most azt tervezik, hogy ennek a bevételnek egy részét a helyi lakosoknak adják, hogy érdekeltté tegyék õket az erdõirtás helyetti "gorillanézésben". A projekt elsõ négy évének költségeit, mintegy hat millió dollárt (több mint egymilliárd forintot) a holland kormány vállalta.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra