2024.04.24. - György

Veszélytelenek a városi vaddisznók

Elõszeretettel látogatják meg esténként a vaddisznók a megyeszékhely egyes utcáit, így például - ahogy azt olvasóink is jelezték - az Alkotmány utat. Mi ennek az oka, s mit kell tennie a gyanútlan járókelõnek, ha egyszer csak szembetalálkozik az elsõ látásra cseppet sem bizalomgerjesztõ állatokkal? Minderrõl Hajas Pétert, a Nógrád Megyei Vadászkamara titkárát kérdezte a Nógrád Megyei Hírlap.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

- Mi költöztünk be az erdei állatok életterébe, s nem fordítva... Európa- és világszerte megfigyelhetõ jelenség, hogy egyes, úgynevezett urbanizálódó vadfajok egyedei, esetünkben például a vaddisznó, a róka, a nyest "alkalmi látogatást" tesz az emberek által lakott területeken - fogalmazott Hajas Péter.

- Az erdõk borította hegyek közé ékelõdõ Salgótarján földrajzi elhelyezkedése különösen kedvez e jelenségnek, de annak is komoly szerepe lehet, hogy a vadat mára kevesebb zavarás éri a házak között, mint az erdõben; gondoljunk csak a folyamatos fairtásra, illetve -lopásra, a terepmotorozásra. S persze a kondákat vezetõ idõsebb egyedek megtanulhatták, hogy a kukák közelében táplálékot is találhatnak.

A szakember elmondta: ha nem riasztják meg, nem szorítják sarokba, a vaddisznó veszélytelen, vagyis ha valaki szembetalálkozik ezzel a fajjal az utcán, a legjobb, ha hagyja békében elvonulni. A gyeptakaró helyenkénti feltúrásán túl komolyabb kárt nem okoznak a kondák, ezen bosszúság ellen megfelelõ vadriasztó szerek alkalmazásával védekezhetünk. Hajas Péter tudomása szerint Salgótarjánban az elmúlt idõszakban csak egy esetben fordult elõ, hogy autó gázolt el vaddisznót.

- Az illetékes vadgazdálkodó elvileg tehet az állománycsökkentés érdekében, a lakott terület közelében történõ vadászatnak azonban rendkívül szigorúak a jogszabályi feltételei és semmi sem garantálja, hogy ezzel eltûnnének az utcákról a hívatlan látogatók. Azonban hangsúlyozom: nem kell aggódni a vaddisznók miatt. Büszkék is lehetünk rá, hogy ilyen gazdag a környék vadállománya - zárta szavai Hajas.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra