2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sok a kóbor állat - Reménytelen helyzet?!

Országos összefogást sürget az állatvédõk ás önkormányzatok között az állatmentõ alapítvány a kóbor állatok helyzetének orvoslására. Egyre több a segítségre szoruló kutya és egyre kilátástalanabb a kóbor állatok helyzete.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A menhelyek tele vannak, hiába telefonál körbe, aki kutyát talál, hiába kér segítséget, befogadást, mindenütt zsúfoltság és pénztelenség fogadja. A jóakarat már kevés - panaszolja az alapítvány.

Az alapítvány olyan összefogást sürget, amely országos szinten, hosszútávon orvosolná a problémát. Szükség lenne többek között a kutyák kötelezõ mikrochipes megjelölésére, hiszen ennek segítségével rövid idõn belül kiderülne, hogy kié a négylábú. Az alapítvány szerint a nem tenyésztésre szánt állatok ivartalanítását kötelezõvé kellene tenni. Szükség lenne egy kulturált állatotthonra és a felelõs állattartás többszintû oktatására is - fogalmazták meg a távirati irodához eljuttatott kezdeményezésükben.

Az állatvédelmi törvény az önkormányzatok kötelezettségei közé sorolja az állatokkal szembeni megfelelõ magatartásra, gondoskodásra nevelést. Erre nyilván az önkormányzatok nincsenek felkészülve, de a civil állatvédõ szervezetek szívesen részt vennének benne, ha napjaikat nem a rengeteg sorsukra hagyott állat mentése töltené ki - állítják az alapítvány munkatársai.

Az biztos, hogy a kóborállatok gondozására, elhelyezésére átfogó program kidolgozása szükséges, amit egyre több szervezet sürget.

Nemrégiben egy másik kutyavédõ alapítvány tartott elõadássorozatot Humánus állatvédelem címmel Budapesten. A szervezet a kóbor állatok kontroll nélküli túlszaporodására hívta fel a figyelmet és külföldi példa alapján szemléltette, miként lehetne kezelni a problémát.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány is átfogó, komplex és nem utolsó sorban humánus megoldást sürgetett, amelynek lényege a kampányszerû ivartalanítás a macskáknál.

A módszer lényege, hogy befogják egy terület kóbor macskáit, azokat ivartalanítják,
ellátják egyedi azonosítóval, majd visszatelepítik eredeti élõhelyükre. Ez a populáció - a külföldi tapasztalatok alapján - nem enged be más, "külsõs" macskát, így az állomány egészségesen tud élni, és ami lényeges: nem növekszik. Ennek a módszernek köszönhetõen jelentõsen csökkent a kóbor állatok létszáma Angliában.

Egyes becslések szerint Magyarországon több százezer kóbor kutya és macska lehet. Egy kóbor ebre, oltással, ivartalanítással, etetéssel és fél éves elhelyezéssel együtt mintegy 55-60 ezer forintot költenek az állatvédõk. Egy felelõtlen ember miatt.

Orpheus Egyesület
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra