2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Modern angol harcos, a gyíkfejû kakas

Modern angol harcos, a gyíkfejû kakas
Miután államilag betiltották Angliában a kakasviadalokat, kiállítási célokra a kecses, finom felépítésû viadorok kerültek elõtérbe. Nem csak az angol futballdrukkerek harciasak, hanem a kakasaik is? Miután államilag betiltották Angliában a kakasviadalokat, kiállítási célokra a kecses, finom felépítésû viadorok kerültek elõtérbe. A viadalokat szem elõtt tartó régi tenyésztési irány harcos kakasai ennek a célnak már nem feleltek meg, ezért lassanként a "modern játékok" állatai léptek a helyükbe. Természetesen a modern harcosok õsei az óangol harcosok voltak, de a típus javítására bekeresztezték õket a malájokkal. Így a modern angol harcosok magasabb állásúak és karcsúbbak lettek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Felülrõl nézve a testnek olyannak kell látszania, mint egy megfordított vasaló, azaz az állatok elöl nagyon szélesek, a vállizületek magasan tûzöttek és kissé elállnak. A test erõsen elvékonyodik és keskeny nyeregtájon át rövid és zárt farokba fut. A modern angol harcosnál döntõ a nyak és az állás magassága.

A nyak karcsún indul a vállakból és gólyához hasonlóan lehetõleg egyenletes vékony alakban kapcsolódik az ék alakú fejhez. A helyes nyakarány a rendkívül gyér, drótszerû tollazat által jön létre, a tollazat nem hullhat a vállakra. Az ideális hátvonal egészen rövid, a farktartás alig magasabb a vízszintesnél. A mell elölnézetben széles, oldalnézetben lapos.

A nagyon ritka tollazat rövid és vékony, amely a keskeny és alig ívelt sarlótollakkal ellátott kakasfarkon is megfigyelhetõ. A hastájék is kevéssé fejlett. Az állásról annyit, hogy a modern angol harcos fontos fajtajegye a roppant hosszú comb, amely világosan elválik a testtõl, és a hosszú csûd, amely lehetõleg elõreálló. A lábujjak hosszúak, a hátsó lábujjnak jól elállónak kell lennie.

A fej elõrehúzott és szikár. Bizonyos mértékig a gyíkfejre emlékeztet. Minden durvaság, minden malájira emlékeztetõ szemöldökív-kezdemény idegen a modern angol harcostól. A kakas taraját és áll-lebenyét kurtítják, a tojó e fejfüggelékei állók maradnak. A sima, finombõrû arcban a nagy szemek tûzpirosak. A kakas súlya 2-3 kg, a tojóé 1,75-2,5 kg. A kakas gyûrûnagysága 20, a tojóé 18. A tojáshéj színe a fehértõl a sárgáig terjed.

Színváltozatok

Az aranynyakúnak, az ezüstnyakúnak és a narancshátú ezüstnyakúnak fûzfazöld lábai és sötétzöld csõre van. A vörösnyergû és a fehér színváltozat csõre sárga és a lábai narancssárgától aranysárgáig terjedõ színûek. A narancsmellû és a nyírfaszínû szeme sötétbarna, lába és csõre zöldesfekete. A fekete és kék színváltozat lábának és csõrének feketének kell lennie.

Sajátosságok

A modern angol harcosok nem érték el a törpék eleganciáját és elevenségét, mégis akár csapatban, akár egyenként a bemutatóketrecben nemes benyomást keltenek. Járásmódjuk a darvakra vagy a gólyákra emlékeztet. Meglepõ, hogy a legtöbb tyúk nagyon jó tojó, így tenyésztojásban nincs hiány.

GAZDA Kiadó
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra