2024.04.24. - György

Tavaszi kullancsinvázió

Tavaszi kullancsinvázió
Tavaszi kullancsinvázióVérszívó paraziták érkeznek, melyek megkeserítik a kutyák, más házi kedvencek és az ember életét is. Tavasszal egyre jobb az idő, a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdőben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerű kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Riasszuk a vérre éhező kullancsot, ha már bennünk van, ki kell szedni
Ránk pottyanhat, fűszálról a nadrágszárra kapaszkodhat, szél által ránk röppenhet egy – egy kullancs. Egyesek szerint a fokhagyma, petróleum, különböző illóolajok is hatásosak a kullancsok ellen. A népi praktikák helyett lehetőség szerint alkalmazzuk azokat a szereket, melyeket rovarriasztásra a kereskedelmi forgalomban meg lehet vásárolni.

kullancsok, vérszívó paraziták - kellemetlen és még fertőzést is okozhat

Állataink is veszélyben
Az emberek mellett komoly veszély leselkedik a kullancsok által a házi kedvenceinkre is. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője évtizedek óta nagy gondnak érzi az utcáról mentett védencek kullancs, bolha, atka, rüh mentesítését. A kóbor állatokon a paraziták gyakran durva mennyiségben vannak jelen, számukra az állatgyógyászatban használatos irtó és riasztó vegyszerek a leghatékonyabbak. Az állatokra a fűben, vízparton, és egy egyszerű séta alkalmával is rátelepedhet a kullancs, melyekből akár a lakás szőnyegeire is potyogtathat. Megelőzést kutyák és macskák részére nyakörv, riasztó cseppek és tabletták alkalmazásával, riasztó aerozollal, sampon révén is eszközölhetünk.

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?!
A két legdurvább veszedelem, melyet a kullancsoktól megkaphatunk a Lyme-kór (bakteriális) és a vírusos agyvelőgyulladás. Tapasztalatok szerint a rövid ideig bőrbe fúródó kullancs által kicsi a fertőzés veszélye, de semmi sem kizárható. Egészségünk megőrzése érdekében tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, lehetőség szerint kullancsoktól és más parazitáktól mentesen. A kullancsok kiszedését - ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban - bízzuk egészségügyi szakemberre, illetve állataink esetén állatorvosra. A rovarcsípés helyét minden esetben le kell fertőtleníteni.

Három praktika, mellyel csökkenthetjük a paraziták támadását
- rendszeres fűnyírással előzzük meg a nagy gazt és füvet... , nagyobb fűben több a megbúvó vérszívó,
- kiránduláskor a természetben alkalmazzunk rovarriasztó szereket, így csökken a csípés veszélye,
- nagyobb kirándulásokat érdemes hosszú ruhában, begyűrt zoknival folytatni,
- séták - kirándulások után családtagjainkat és a házi kedvenceket is érdemes a vérszívó paraziták kapcsán is tüzetesen átnézni.

Kérjük támogassa az állatvédelmet, az állatvédelmi tevékenységet!

1. Állatmentés Támogatása: az Orpheus ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is! Hívja a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után adja meg az Orpheus Állatvédő Egyesület kódját, a 99 -et! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldje a 99 -et. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára! Telekom, Telenor, Vodafone, Invitel hálózatából érhető el.

2. Állatmentés támogatása adó 1% felajánlással!
Orpheus Állatvédő Egyesület
Adó 1%-hoz adószám: 18464654-1-06
Köszönjük!

3. Számlaszám (OTP): 11735005-20489094

4. PayPal adomány fogadása itt: info@zug.hu

Állatvédő Egyesületünk 1999 óta közhasznú állatvédő feladatokat lát el. Ismerje meg a www.orpheus.hu oldalon egyesületünk fontos tevékenységeit.
Csatlakozzon az állatbarátokhoz: www.facebook.com/AnimalPolice és Gazdikereső: www.ebangyal.hu oldalon, gazdikereső csoportunk a https://www.facebook.com/groups/gazdikereso oldalon érhető el.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra