2024.04.19. - Emma

A ló is haraphat!? Harapott...

A ló is haraphat!? Harapott...
Mozgalom a harapós ló megmentéséért

2011 júliusában felborzolta a kedélyeket a póni ügye, aki egy sajnálatos baleset során átharapta gondozója nyakát. Ezután gazdája úgy döntött, hogy elaltattatja a kis állatot, holott véleményem szerint a ló nem "bûnös". Mivel a lovak prédaállatok, ezért, ha veszélyben érzik magukat, azonnal cselekedniük kell. A leggyakrabban ez a cselekedet egyet jelent a meneküléssel, viszont ha nincs más lehetõsége, a ló - igen ritka esetben - "támadhat" is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Jelen esetben úgy hiszem, nem feltétlenül a ló felelõs a balesetért. Gondoljunk csak bele! Ha egy embert az utcán sétálva hirtelen megijesztenek, elõfordulhat, hogy "reflexbõl" odaüt egyet. Az "ütés" a ló esetében a harapás volt. Azzal pedig számolnia kell mindenkinek, aki lovakkal dolgozik, hogy a ló erõ tekintetben fölényben van az emberrel szemben - bár szándékosan nem árt egyetlen élõlénynek sem. Mi több, egy ló, ha földön fekvõ embert lát, általában inkább töri össze magát, minthogy az emberre taposson. Ugyancsak lehetséges ok azonban az, hogy a póni gazdája hozzá nem értésébõl kifolyólag enged meg magának ilyen cselekedetet. Ebben az esetben azonban igen valószínû, hogy egy szakember helyre tudná hozni azt, amit a tulajdonos a nevelés során elrontott.

Egyik esetben sem tartanám helyesnek a ló elaltatását, mi több, azt is ellenzem, hogy a tulajdonos meg sem próbálta elajándékozni vagy eladni a lovat, de úgy tudjuk, még csak szakember sem vizsgálta meg a lovat (viselkedés szempontjából).

Ismerjük meg teljesen a ló történetét, ne higgyük, hogy ez a halálra ítélt kis ló csupán szórakozásból ölt. Ami történt egy sajnálatos baleset volt, de ha például a ló véletlenül nem pont az ember nyakát, hanem kezét érte volna el elõbb, valószínûleg senki nem gondolná róla, hogy veszélyes állat. Azt pedig valószínûnek tartom, hogy a ló ijedtében kényszerült ilyet tenni, ekkor pedig nem volt ideje mérlegelni, hogy hová harapjon, vagy hogy harapjon-e egyáltalán.

Mindenképpen jó lenne valamilyen megoldást találni, talán a történtekrõl ilyen módon olvasva akad valaki, aki segítséget tud adni a szerencsétlen állatnak?!

mozgalom a ló megmentéséért: www.lovasok.hu

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra