2024.04.25. - Márk

Növény vagy állat a különös mocsári lény

Növény vagy állat a különös mocsári lény
Két évtizeden át tartó kutatás után amerikai biológusok a fenti szavakkal írták körül egy különleges vízicsiga legmeghökkentõbb tulajdonságát. Az Elysia chlorotica rendkívül különleges élõlény, ugyanis energiaszükségletét képes akár fotoszintézissel is fedezni. A Mother Nature Network értesülései szerint a New England és Kanada sós mocsaraiban élõ vízicsigák szervezetében megtalálhatóak a növények zöld színéért felelõs klorofillt elõállító gének, illetve a folyamatot elvégzõ, úgynevezett kloroplasztok Sidney Pierce, a tampai University of South Florida biológusa szerint ez utóbbit a csigák az általuk elfogyasztott algákból nyerik ki.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az újszülött állatok még nem képesek a folyamatra, amíg életükben egyszer nem fogyasztanak a fotoszintetizáló algákból. Miután ez megtörtént, õk is beépítik a kloroplasztokat saját szervezetükbe és már képesek lesznek a fény segítségével energiát elõállítani.

„Hosszú vizsgálatoknak vetettük alá a csigákat” – magyarázta Pierce a LiveScience tudományos oldalnak adott nyilatkozatában. „Amíg napi 12 órában megvilágítjuk õket, élelem nélkül is képesek életben maradni.”

Pierce és csapata egy radioaktív marker anyag felhasználásával gyõzõdött meg róla, hogy a csigák az algák elfogyasztása után maguktól képesek elõállítani a klorofillt.

„Az evolúció egyes lépései sokszor jóval kreatívabbak, mint valaha gondoltam” – tette hozzá a héjas állatok kutatására specializálódott biológus, Gary Martin, a Los Angeles-i Occidental College munkatársa. A szakember egyetlen szóval „bizarrnak” nevezte a különös élõlényeket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra