2024.04.19. - Emma

A házikedvenceknek van hatodik érzékük

A házikedvenceknek van hatodik érzékük
Az amerikai gazdák kétharmada hisz abban, hogy titokzatos hatodik érzéküknek köszönhetõen házikedvenceik képesek elõre jelezni a rossz idõ közeledtét - derült ki egy felmérésbõl.

Egy felmérésében ezer állattulajdonost kérdezetek meg. Az ebtartók 72 százaléka, a macskatulajdonosok 66 százaléka állította, hogy házikedvencük egyértelmû jelzésekkel figyelmezteti õket a rossz idõ közeledtére. A kutyás gazdik 47 százaléka, a macskások 41 százaléka a rossz hírek érkezése elõtt is mindig pontos elõrejelzést kap kedvencétõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Egyszer csak elkezd körbe szaladgálni körülötted és rád mered. Ha kint vagy, akkor odajön és körbefut, rád néz és szaglássza a lábadat. Mindegy, csak a közeledben legyen" - számolt be saját tapasztalatairól a Nevadában élõ 65 esztendõs Jim Fulstone, akinek Austin nevû Pomerániai törpespitze a földrengések elõtt 15, az égszakadásokat megelõzõen 45 perccel figyelmezteti gazdáját.

"A hatodik érzék egy olyan dolog, amelyet nem tudunk megmagyarázni, de mégis hiszünk benne. Ez a hit és a bizalom egy sajátos keveréke" - mondta Stephanie LaFarge pszichológus, az állatokkal való kegyetlen bánásmód megelõzéséért küzdõ országos szervezet (ASPCA) tanácsadó szolgálatának vezetõje.

A kutatók magyarázata szerint az állatok azért képesek elõre jelezni a rossz idõjárást, mert egyebek között megérzik a légnyomás változásokat. A kutyák a hormonváltozást is érzékelik, és így tudják elõre jelezni a szélütést, az alacsony vércukorszintet vagy más egészségügyi problémákat. Azt azonban egyelõre nem tudjuk, hogy az állatok mibõl érzékelik a földrengések, vagy a rossz hírek közeledtét. Persze az is lehet, hogy ezt a képességüket csak a gazdáik látják bennük - mondta LaFarge.

A megkérdezettek 64 százaléka mondta, hogy figyelmeztetésképpen kedvencük biztonságos helyre húzódik, 56 százalékuk nyüszítést, vonítást, 52 százalékuk hiperaktivitást és bizarr, illetve szokatlan viselkedést tapasztal, 36 százalékuk folyamatos ugatásról és nyávogásról számolt be. Az állatok ilyenkor gyakran több kommunikációs formát is bevetnek.

Az állatok egy hatodik érzékkel születnek, de ezt csak akkor szokták igazán kimutatni, ha szoros kapcsolatban vannak gazdáikkal - árulta el saját tapasztalatait a telefonos felmérés egyik résztvevõje.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra