2024.04.17. - Rudolf

A repülõ halak éppoly jól siklanak, mint a madarak

A repülõ halak éppoly jól siklanak, mint a madarak
Szélcsatornában végzett mérések arról tanúskodnak, hogy a repülõ halak jobban siklanak, mint a rovarok, és éppolyan jól, mint például a viharmadarak vagy a kisasszonyrécék. Errõl dél-koreai gépészmérnökök számoltak be.

A repülõ halak technológiáját a repülõgépek építésénél is hasznosítani lehetne a Szöuli Nemzeti Egyetem szakemberei szerint. Miután megfigyelték, hogy a halak tényleg repülnek, He Cson Csoi és Hjung Min Park arra voltak kíváncsiak, hogyan tartják magukat azok a levegõben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A repülõ halak negyven másodpercig is képesek a levegõben maradni, és 70 kilométer per órás sebességgel akár négyszáz métert is megtehetnek. Mind a vízhez, mind a levegõhöz kiválóan alkalmazkodtak.

Kísérleteikhez Csoi és Park egy repülõ halfaj öt kitömött példányát használták fel. Egyeseket kiterjesztett mellúszókkal, míg másokat leszorított uszonyokkal preparáltak. A mérnökök szélcsatornában elemezték a siklási arány alakulását változó hajlásszögeknél. A siklási arány megadja, mekkora távolságot képes megtenni a hal röptében vízszintes irányban, mialatt repülési magassága csökken.

Az arány akkor volt a legmagasabb, amikor a hal a felszínnel párhuzamosan haladt - ahogyan a tenger felett is teszi - írják a kutatók a The Journal of Experimental Biology címû folyóiratban. Amennyiben a szilárd aljzatot víztartállyal helyettesítették, még inkább javult az eredmény. Tehát, ha a hal a tenger felszínéhez közel siklik, messzebb jut. Csoi és Park a jövõben a repülõ halak módszerét repülõgépek kifejlesztéséhez kívánják felhasználni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra