2024.04.18. - Andrea, Ilma

Mérges gáz ölte meg Csüan Csüant, az óriáspandát

Mérges gáz ölte meg Csüan Csüant, az óriáspandát
Õrizetbe vették egy kínai férfit az alig egy hete kimúlt 21 esztendõs panda, Csüan Csüan hirtelen halálával összefüggésben a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány Csinan (Jinan) városában.

Mint kiderült, néhány munkás egy férfi megbízásából fertõtlenítést végzett az egykori - légicsapások ellen épített - óvóhelyben, amelyet a gyanúsítottá vált vállalkozó gombatermesztés céljára bérelt az állatkerttõl - közölte a helyi rendõrség.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az óvóhelynek ez a része egy levegõztetõ csõvel közvetlen összeköttetésben volt a helyiséggel, ahol a szerencsétlenül járt Csüan Csüan tartózkodott. A boncolás megállapította, hogy a felszabadult mérgezõ gázok okozták az állat halálát.

A bérlet szabályos keretek között zajlott, az óvóhely a helyi polgári légvédelmi iroda tulajdona, ám tájékoztatása szerint nem tudtak a csõrõl, az a tervrajzokon nem szerepel. A vizsgálat megállapította, hogy a vezetéket az állatkert építtette még 1995-ben épp a panda lakhelyének nyári hûtése céljából.

Csüan Csüan a hét pandabocsnak életet adó "hõs anya" rendkívüli népszerûségnek örvendett Kínában, hétvégenként 30 ezer látogatója volt. Nevét - ami tavaszt jelent - a csinaniaktól kapta, mivel Csinan maga is a "tavasz városa". A tragédia óta a látogatók közül sokan virággal keresik fel a kedvelt mackó volt lakhelyét, az interneten sok-sok képet tettek közzé róla, amint éppen almát, dinnyét majszol, vagy zöld bambuszt tart a mancsai közt.

A szakemberek rendkívül szerencsétlen balesetnek tartják a történteket, a nagy medvét rosszulléte után este hét órakor találták meg és a helyi kórházban három órán át küzdöttek az életéért. Ugyanakkor az elmúlt napokban Santungban és másutt - újságcikkekben és az online médiában - a felelõsök megbüntetését követelték az emberek.

A 21 éves panda egy 70 év feletti embernek felel meg - mondta a Global Times címû lapnak korábban Csen Li-hua (Chen Lihua), a sanghaji állatkert állattenyésztési osztályának vezetõje azzal, hogy a pandák születéskor várható élettartama 25 év körül van, a legtöbbjük 20-25 évet ér meg. Kínában ezernél több óriáspanda él vadon és meghaladja a kétszázat a fogságban neveltek száma. A világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra