2024.04.19. - Emma

Szerzetesi életet folytató denevér foglalkoztatja a kutatókat

Szerzetesi életet folytató denevér foglalkoztatja a kutatókat
A Madagaszkáron élõ szívókorongos denevér ökológiájáról mind a mai napig keveset tudni, annak ellenére, hogy régóta felfedezték már. Új kutatások néhány érdekességre derítettek most fényt, amelyek közt a legszembetûnõbb, hogy egyetlen nõstényt sem láttak még. A szívókorongos denevér (Myzopoda aurita) nevét a végtagjai végén elhelyezkedõ tapadókorongszerû képzõdményekrõl kapta. Elsõsorban bogarakkal és éjjeli lepkékkel táplálkozik, a nappalt az utazók pálmájának (Ravenala madagascariensis) részben kibontatlan leveleiben tölti.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Paul Racey, az aberdeeni egyetem professzora madagaszkári kollégáival évek óta hálóz szívókorongos denevéreket Madagaszkár délkeleti részén, Kianjavato falu körül. Az általa újonnan felfedezett populáció révén a fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Könyvében a sérülékeny kategóriából át lehetett helyezni a legkevésbé veszélyeztetettbe.

Racey csapata évente négy alkalommal számos helyszínen hálózza az állatokat, és eddig egyetlen nõstényt sem sikerült fogniuk. A nõstények tehát minden bizonnyal máshol élnek. Egy másik populációra is bukkantak száz kilométerrel arrébb, de azok is mind hímek voltak.

Szerzetesi életformájuk ellenére a hím szívókorongos denevérek megtalálják a nõstényeket, hiszen évente kétszer fiatal hímek jelennek meg Kianjavato környékén. Mivel a fiatalok nem képesek nagy távolságok megtételére, valahol a közelben kell születniük.

A nõstények feltehetõen azért élnek elkülönülve, mert jobb minõségû élõhelyekre tartanak igényt. Egy másik denevérfaj, a hazánkban is elõforduló vízi denevér nõstényei szintén külön élnek a hímektõl a folyók alsóbb, táplálékban bõvebb szakaszain. Lehetséges, hogy a rejtélyes módon hiányzó nõstény szívókorongosok is hasonlóképp viselkednek.

Még egy érdekessége a fajnak, hogy eddig egyetlen egyed testén sem találtak élõsködõt. Ez igencsak ritka, hiszen szinte az összes vadon élõ állaton található úgynevezett ektoparazita, például bolha vagy kullancs. A jelenség magyarázata hálóhelyük, az utazók pálmájának levele lehet, annak sima felületén ugyanis nem képes megkapaszkodni semmilyen ízeltlábú.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra