2024.03.29. - Auguszta

Ne etess elefántot Bangkokban!

Ne etess elefántot Bangkokban!
Aki Bangkokban elefántot etet, komoly büntetésre számíthat egy nemrég bevezetett új szabályozás értelmében.

A thaiföldi hatóságok bejelentése szerint akit rajtakapnak azon, hogy banánnal vagy cukornáddal eteti a tulajdonosa által koldulásra használt elefántokat, az akár 320 dolláros (hozzávetõleg 70 000 forintos) bírságra is számíthat.

Az ázsiai országban mintegy 2400 háziasított elefánt van.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mivel mostanában már egyre kevesebb "munkájuk akad" a vastagbõrûnek a fakitermelésben (a facipelés az elefántok hagyományos tevékenysége), tulajdonosaik gyakran kéregetésre használják õket a nagyobb, turisták által is látogatott városokban.

Az újonnan kibocsátott rendelet célja, hogy megakadályozzák a városokban a szemetelést, illetve hogy megvédjék a lakók tulajdonát és életét - közölte Manit Techa-apichoke, a városi törvényhozás magas rangú munkatársa. Már többször elõfordult ugyanis, hogy a megtermett állatok emberekre támadtak.

Korábban csak az ormányost kísérõ elefántvezetõket és társaikat büntették meg azért, ha a fõváros területén pénzszerzés céljából "állomásoztak", míg a jószágokat etetõ turisták, akik szórakozásukért átlagosan fél dollárt fizettek, megúszták a bírságot.

Manit elmondta, hogy míg az utóbbi négy hónapban 30 elefántot fogtak be a hatóságok Bangkok utcáin, addig az új rendelet 2010 július 1-jei életbe lépése óta még egyet sem. Az elefántvezetõk azonban igyekeznek kiskaput találni: közülük sokan már bébielefántot alkalmaznak, amely kisteherautón bármikor könnyedén eltüntethetõ a hatóságok szeme elõl, illetve gyorsan átszállítható másik helyre. Felfigyeltek arra is, hogy az állattartók most már többnyire a külvárosokban ütik fel a tanyájukat, nem pedig a központban, mint korábban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra