2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sikeresen fészkel Eurázsia legnyugatibb parlagi sas párja

Sikeresen fészkel Eurázsia legnyugatibb parlagi sas párja
Elsõ ízben fészkel a Fertõ-tó mellett parlagi sas. Az elsõsorban az ország keleti felére jellemzõ ragadozómadár költése szenzációszámba megy, a Fertõ-menti család a faj legnyugatibb elõfordulása Eurázsiában. A parlagi sas (Aquila heliaca) Ázsia és Kelet-Európa pusztáinak impozáns ragadozómadara. A faj fokozottan védett, Magyarországi állományát jelenleg 150 párra becsülik. Védelmének érdekében komoly erõfeszítéseket tesznek: elõfordulási helyein leszigetelik a villanyoszlopokat, próbálnak fellépni a fajt leginkább veszélyeztetõ illegális mérgezések ellen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Talán ennek is köszönhetõ, hogy a magyarországi állomány növekvõben van, és mintegy 5-10 éve terjeszkedni kezdett nyugat felé. Az irodalmi leírások egyetlenegy költésérõl számolnak be a Hanságból, amúgy a Dunántúli-középhegységtõl nyugatra eddig nem szaporodott a faj.

Idén Gyõr-Moson-Sopron megye területén már hat költõ párról tudnak a szakemberek, a Fertõ-Hanság Nemzeti Park területén tavaly a Hanságban, idén pedig a Fertõ mellett fészkelt sikeresen fiatal parlagi sas pár - mondta el Vácz Miklós, a Fertõ-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának õrszolgálat vezetõje.

Az Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai figyelemmel kísérték a fertõi madarak fészkelését, majd egy hete sikerült kihelyezni a fészek mellé egy kamerát, amelynek segítségével nyomon követhetõ a jelenleg körülbelül egy hónapos fióka fejlõdése. Mielõtt elhagyná a fészket, meggyûrûzik, hogy a késõbbiek folyamán információt kaphassanak mozgásáról.

A kamera segítségével nem csak páratlan fényképek készülhetnek, hanem fény derül például a sasok étrendjére is. A fertõi család elõszeretettel lakmározik nyári lúd fiókát, ami értelemszerû, hiszen a környék csak úgy hemzseg a fiókát nevelgetõ nyári ludaktól. Amúgy közepes testû emlõsökkel, elsõsorban mezei nyúllal, ürgével és hörcsöggel táplálkozik a faj.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra