2024.03.29. - Auguszta

Az állattartás veszélyei

Az állattartás veszélyei
Gyakran megesik, hogy amikor állatkereskedés elõtt megyünk el, gyermekünk szívszaggatóan könyörög egy kis állatért; nem biztos, hogy minden szülõ tudja, mit is készül magára vállalni, ha ilyenkor enged az esdeklõ szónak. Még akkor sem sejti, hogy az állatra milyen veszélyek leselkedhetnek, amikor a gyereknek örömet szerezve hazaviszik az apróságot. A gondok részben a tudatlanságból, részben a felelõtlenségbõl fakadnak. A tudatlanság oka, hogy nem tájékozódunk kellõképpen az adott állat igényeirõl és szokásairól. Ezért fordulhat elõ, hogy kiskacsának nokedlit, teknõsnek parizert adunk, aminek az állat egészségkárosodása lesz a következménye.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az emberi felelõtlenség pedig abban rejlik, hogy nem gondolkozunk elõre. Pedig sok potenciális veszélyforrást küszöbölhetnénk ki, ha megtennénk.

Soha ne hagyjunk például kisgyereket felügyelet nélkül állattal játszani. A kicsik még nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora erõvel szabad megfogni egy védtelen kis állatot. Gyakran elõfordul, hogy sokkal erõsebben” markolják meg vagy szorítják magukhoz, mint ahogy kellene, szabad volna. Ez sok gyámoltalan állat életébe került már. A gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogy mekkora az az erõ, amellyel még nem okoznak sem fájdalmat, sem sérülést állataiknak.

Sajnos kellett már húsvéti nyúl több helyen felszakított bõrét összestoppolni, ölben nem megfelelõen tartott és onnan kiugró kismacska eltört lábát tûzõdróttal összerakni, túlszorongatott kiskutyának mesterséges légzést adni, kispárnahuzatban heccbõl megpörgetett aranyhörcsögnek nyugtatót adni, hogy a kábulatból ismét magához térjen.

Természetesen a kis állatok sem mindig veszélytelenek. A madár csíphet, a nyúl vagy a hörcsög haraphat, a macska, illetve a kutyakölyök karmolhat. Arra is fel kell hívnunk a gyerekek figyelmét, hogy nem nyúlhatnak bármikor az állathoz. Nekik is megvan a maguk életritmusuk, beléjük van kódolva, hogy mikor alszanak, és mikor vannak fent.

Ha például egy hörcsögöt álmából zavarunk fel, biztosan harapni fog. Mindezt nem rossz szándékból, hanem jogos önvédelembõl teszi. Ezért vagy ne ébresszük fel (csak akkor játsszunk vele, ha ébren van), vagy mielõtt hozzányúlnánk, kocogtassuk meg az üveget vagy zörgessük meg az almot, hogy felébredjen.

A kisnyúl sem játékszer. És nem lehet mindig akaratán kívül arra kényszeríteni, amire mi akarjuk. Nemtetszésének harapással adhat nyomatékot, ami nagyon fájdalmas is lehet.

A kismacskák nagyon játékos állatok. Naphosszat el tudnak játszani egymással, vagy egy fonalgombolyaggal, kisebb tárgyakkal. A sorozatos "macerálást" azonban õk sem tûrik jól: vinnyognak, fújnak, karmolnak, harapnak. A karmolás nagyon fájdalmas, mindamellett a karom alatt lévõ piszkot és kórokozókat is be tudja juttatni a bõr alá, ami aztán gyulladást, esetenként vérmérgezést okozhat.

Sok gyerek játszik papás-mamást kedvenceikkel. Szerencsére az állatok jó része eltûri ezeket a megpróbáltatásokat (felöltöztetést, babusgatást, cumisüvegbõl etetést), mégis jobb, ha ezt inkább az igazit imitáló plüssállatokkal, illetve babákkal teszik meg.

Mielõtt kis állatot vennénk magunkhoz, tanulmányoznunk kell szokásait és igényeit. Ha nincs türelmünk a könyvtári szakirodalmat végigböngészni, akkor forduljunk bizalommal állatorvoshoz, aki készséggel felvilágosít bennünket a veszélyekrõl és azok elkerülési lehetõségeirõl.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra