2024.04.19. - Emma

Vigyázat kullancsok!

Vigyázat kullancsok!
Legalább 90 millió éves, csúnya, és vérszívó. Hogyan lehet védekezni ellene, és mi a helyes eltávolítási módja?

Mostanában egyre több rémhír terjeng a kullanccsal kapcsolatban – ami lehet, hogy nem is rémhír, hanem inkább rémes, tehát nem árt komolyan venni. A „Jobb félni, mint megijedni” elv a gyerekkel kapcsolatban százszorosan is igaz. A szakemberek szerint hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertõzött az agyhártya-, illetve agyvelõgyulladást (enkefalitisz) okozó vírussal, de vannak ennél sokkal riasztóbb adatok is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Európában minden tizedik kullancsban megtalálható a Lyme-kórt elõidézõ baktérium, egyesek szerint azonban minden negyedik, ötödik állat veszélyes lehet!

Milyen is a kullancs?

Normál állapotában 1-4 mm nagyságú, tojásded alakú, de vérrel teleszívott állapotban babszemnyire duzzadhat, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.
A lárvák 6, a kifejlett kullancsok azonban már 8 lábbal büszkélkednek. A kullancs elülsõ lábain egy speciális szerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérû szervezetek (köztük az ember is) szén-monoxid kibocsátását, ugyanígy érzékeli a hõkibocsátását is, és képes szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

A legjobb megelõzni

Sajnos, ma már nem elég elkerülni az erdõket, hogy bárki megússza a kullancsveszélyt, ugyanis ezek az aprócska élõsködõk már a kertekbe is betelepedtek. Épp ezért az a jó, ha a szülõ rendszeresen átnézi – mondjuk simogatás közben! – a csemetéjét. Ha pedig olyan helyre mennek kirándulni, ahol feltételezhetõ a kullancsok jelenléte, érdemes elgondolkodni, és tenni a megelõzésért.

Tuti tipp a kullancs ellen

A B-vitamin fogyasztása még a szakemberek szerint is hatásos, ugyanis olyan büdös a bõrön keresztül a kipárolgása, hogy aki ezt szedi, azt a kullancs biztosan el fogja kerülni. Többször, már a kirándulás elõtti este is, kisebb adagokban célszerû a gyerekkel megetetni, és persze a szülõk se felejtsék el bevenni! A szervezetnek is jót tesz, és a kullancsot is távol tartja.

Oltással is lehet védekezni

Szerencsére az agyhártyagyulladás ellen van hatékony védõoltás. Összesen három adagot kell vásárolni a patikában. Az elsõ oltást követõen 1–3 hónapon belül kell beadni a másodikat, a harmadikat pedig 1 évvel a második után. Az oltások három évig nyújtanak védelmet a szervezetnek. Ki kell kérni errõl a gyermekorvos véleményét!

Ha mégis talál egyet a gyerekben…

A „friss” kullancsot úgy lehet felismerni, hogy egy olyan kis feketés pötty látható a bõrön, mint az anyajegy (ami nemrég még nem volt ott!), de apró lábacskái vannak – szabad szemmel is jól láthatóak. Ha ilyet lát, semmiképp ne essen pánikba! Eltávolításához biztos kéz kell, aki nem meri bevállalni, kérjen segítséget (de nem szabad sokáig várni a kiszedésével!). A patikákban kapható kimondottan kullancskiszedésre alkalmas kanálka vagy csipesz.

A kullancs kivételéhez tilos hegyes, éles tárgyat használni. Ha átszakad a kullancs potroha, a fertõzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe. Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bõrbe fúródott kullancs kiálló potrohát folyamatosan tekerni. Ezzel csak az érhetõ el, hogy a kullancs megpróbálja magát még mélyebbre beásni. Tilos olajjal, zsiradékkal kenegetni, bármennyire is ezt állítják még ma is sokan! Az állat ugyanis mielõtt megfullad, belepumpálhatja a fertõzõ anyagot a szervezetbe.

A csavaros eljárás

Meg kell fogni alaposan a kullancsot a bõrhöz minél közelebb (kullancskanállal vagy szemöldökcsipesszel), és az óramutató járásával ellentétesen elcsavarni! Mivel az állat jobbra csavarodik bele a bõrbe, ezért „balmenetesen” lehet kiszedni!
Ezután célszerû betadinnal kezeld a bõrt, és a használt eszközt is.

A szakorvosok szerint az a legjobb, ha a kiszedett kullancsot egy zsebkendõbe és kis zacskóba téve elteszi a család, mert ha egy-két napon belül a csípés környezetében egyre nagyobbodó piros folt jelentkezne, azonnal orvoshoz kell fordulni, és vinni kell a „tetemet” is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra