2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Róka fogta csuka Németországban

Róka fogta csuka Németországban
Különös róka tartja rettegésben a németországi Rajna-Pfalz tartományt. A lompos farkú állat ugyanis nem a tyúkoknak üzent hadat, és még véletlenül sem támad sem felnõttre, sem gyermekre, hanem - bármennyire is különösnek tûnik - csakis cipõkre vadászik.

A német hírtelevíziók szerint a mintegy 3 ezer lakosú tartományi település, Föhren lakói néhány hete figyeltek fel arra, hogy az udvarokról, a tornácokról, illetve a teraszokról egymás után lába kelt a kint hagyott csizmáknak, papucsoknak, továbbá tornacipõknek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Elõször egymásra, illetve a szomszédokra gyanakodtak, mígnem felötlött bennük, hogy minden valószínûség szerint a tavalyról ismert, "cipõmániás" róka térhetett vissza. Az elmúlt évben ugyanis - hasonló idõszakban - megjelent, és akkor a különös látogatásnak csaknem 300 cipõ, illetve csizma látta kárát. Akkoriban az egész falu üldözte az állatot, tûvé tették érte a környezõ erdõt, de csak egy elhagyott rókalyukra és környékén a zsákmányolt lábbelik sokaságára bukkantak.

A híradások szerint az elmúlt évben mindenekelõtt az 55 esztendõs Heidi Heinz orrolt meg a különös szenvedélyû állatra, amely õt, illetve családját mintegy két hónap alatt hét pár cipõtõl fosztotta meg. Igaz, közülük két pár csizma megkerült, de a korábbiakhoz képest meglehetõsen viseltes állapotban.

A kutatás máris megkezdõdött, de a minden valószínûség szerint egyedülálló szenvedélynek hódoló ravaszdi egyelõre kifogott a falu cipõtulajdonosainak az eszén. Minden valószínûség szerint ugyanis odút váltott, a korábbi rókalyukban ugyanis mind õt, mind a zsákmányt hiába keresték.

Ráadásul a hívatlan rajna-pfalzi vendég a jelek szerint meglehetõsen telhetetlenné vált. Míg tavaly szinte kizárólag éjszaka indult "cipõbeszerzõ" körútra, idén a gyanú szerint már nappal is lecsap. Több föhreni lakos ugyanis elmondta: éjszaka már nem is merik elöl hagyni a levett, illetve kipucolt cipõket, és csak reggelre készítik azokat ki. De több esetben elõfordult, hogy mire belebújtak volna, fél párnak nyoma veszett.

Ezzel egy idõben megindult a találgatás is azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a különös szenvedély oka. Egyesek "flúgos" rókáról beszéltek, mások viszont sokkal prózaibb okot véltek felfedezni a történtek mögött. Mégpedig azt, hogy a rajna-pfalzi négylábú a különös zsákmánnyal kölykeit akarja megörvendeztetni.

Egy föhreni kétgyermekes anya az ablakból állítólag már többször is látta a rendkívüli rókát. A szomszédoknak azt mesélte, hogy meglehetõsen szép állatról van szó. És minden valószínûség szerint nõstényrõl, hiszen aligha akad olyan hím, amely 250 cipõt gyûjtene be.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra