2024.03.29. - Auguszta

Az ultrahang tartományában dalolják el szerelmüket a hímegerek

Az ultrahang tartományában dalolják el szerelmüket a hímegerek
Az ultrahang tartományában dalolják el szerelmüket a hímegerek, ha egy csinos egérlány szívét kívánják megdobogtatni - derítették ki az Osztrák Tudományos Akadémia Konrád Lorenz Etológiai Kutatóintézetének tudósai. Az egérvilágban is vannak énekes-sztárok, s olyan hímek, amelyek dala kevéssé hat a nõi nemre, azonban mindeddig nem sikerült kideríteni, hogy mi a siker titka. Elõfordulhat, hogy egy-egy "szótag" kihangsúlyozása a csáberõ záloga, ám lehet, hogy a legjobb egérdalnok állhatatosságával tûnik ki, amikor sokáig bírja szusszal a nótázást, vagy a két tényezõ együttesen fejti ki hatását.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kerstin Musolf kollégáival a háziegerek ultrahangos "vokalizációját", azaz hangkibocsátását tanulmányozta olyan egyedeknél, amelyeket három helyszínen fogtak be az ausztriai Ganserndorfban.

Mint kiderült, a hímek azonnal dalra fakadtak, amint megérezték egy velük rokonságban nem álló ivarérett nõstény illatát. A nõstények szívét egyébként jobban megdobogtatta, ha a dalnok egy teljesen ismeretlen hím volt.

Az egérlányok flörtölni is szoktak, egy vonzó hím feltûnésekor állhatatosan tisztogatni kezdik magukat.

"Sokkal állhatatosabban csinosítgatják magukat, ha egy minden szempontból elfogadható férjjelölt tûnik fel a láthatáron, mintha egy kevésbé kívánatos hím vall dalban szerelmet nekik" - magyarázta Kerstin Musolf.

A nõstények szintén képesek ultrahangot kibocsátani, de csak akkor, ha "hölgytársaságban" vannak. Ez a kommunikáció segít megkülönböztetni a rokonokat a vadidegenektõl.

Mind a hímek, mind a nõstények az emberi fül számára is érzékelhetõ cincogó hangokat is kibocsátanak, ám az egérurak csupán az udvarlás kezdetén nyilvánulnak így meg, s ebben még nincs semmi "dallam".

Az ultrahang egyébként sok ragadozó számára sem hallható, ráadásul rezgést sem vált ki, vagyis nem érzékelik az egerekre vadászó kígyók. A vidramenyét és a menyét ugyanakkor érzékeli az ultrahangos dalokat, vagyis kihallgathatják az egerek széptevését.

Az osztrák kutatók feltételezik, hogy más rágcsálók, például a patkányok is az ultrahang tartományában dalolnak, ha udvarolni akarnak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra