2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kis magyar állatvédelem - Aki piál, az kínozhat?!

Kis magyar állatvédelem - Aki piál, az kínozhat?!
Szinte nem telik el nap anélkül, hogy - igaz, többnyire „mínuszos„ hírben - de ne tudósítanának a lapok valamilyen újabb, elborzasztó esetrõl, ahol az áldozatok védtelen, kiszolgáltatott kutyák voltak szörnyûséges kínokra ítélve. (Szegény macskákról nem írnak, õk kevésbé fontosak, pedig velük még kegyetlenebbül bánik el az „ember”, már születésük pillanatától)

Legutóbb a BORS adott le a fura esetekrõl két, önmagában is rettentõ hírt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Íme az elsõ:

Szetlõrinc. Kegyetlen állatkínzás miatt indított büntetõeljárást a rendõrség: Szentlõrincen egy eddig ismeretlen tettes felakasztotta nagytestû kutyáját. A kutya nagyon sokat szenvedett, mielõtt kimúlt.

A hír számtalan kérdést vet fel:

-Vajon miként jutott a hatóság tudomására a szörnyû eset?

- „A kutya nagyon sokat szenvedett, mielõtt kimúlt.” Ez a mondat arra enged következtetni, hogy valaki, valakik látták az esetet.

Akkor miért nem léptek közbe, miért csak utólag értesítették a rendõröket?

-Vajon miért nem tettek semmit? Netán féltek az elkövetõtõl? (ilyen sajnos gyakori)

-Vajon, kellõen keményen büntetõ jogszabályok híján milyen büntetésben részesül az elkövetõ?
Jómagam telefonon próbáltam utánajárni az esetnek, de a szokványos rendõrségi reakcióba ütköztem, miszerint „a nyomozás jelen pillanatában nem áll módunkban felvilágosítást adni.” No igen, ez a személyiségi jogok különös értelmezése, bár itt nem is lényeges az elkövetõ neve. A tanú(k) megszólaltatása azonban igen lényeges lenne, már csak a korábban felvetett kérdések okán is.

N.A.

A másik hírt már kommentálni sem tudom.

Pia menti meg az állatkínzót

Nem büntetik

A másodfokú bíróság letöltendõ, FELFÜGGESZETT szabadságveszésre enyhítette annak a férfinak a büntetését, aki az emeletrõl dobta ki ír szetter kutyáját még 2008. karácsonyán. A férfi, miután az elsõ emeleti gangról lehajította a 15(!) éves ebet, utánament, és amikor látta, hogy nem pusztult el, a sérült állatot átvonszolta egy parkba, hogy ott fagyjon halálra. A szomszédok orvoshoz vitték a szerencsétlen kutyát. Végül az állat a szomszédok segítségével túlélte a rettenetet. Az állatvédõk bírósághoz fordultak, a férfi tavaly elsõ fokon öt hónap fogházbüntetést kapott. Ezt az ítéltet változtatta meg most az elsõfokú bíróság, két év próbaidõre felfüggesztették. A enyhítés indokai között szerepelt, hogy a vádlott elvonókúra alatt állt, és mert állatkínzás miatt nem szoktak letöltendõ börtönbüntetést kiszabni.

A szegény állat szörnyû sorsánál csak a bíróság hozzáállása gyomorfordítóbb. A törvény az törvény, itt nem szokás állatkínzást letöltendõ börtönbüntéssel sújtani. De, ahogyan „felsõ”, vagy alsó nyomásra (ld. Civil kezdeményezések) számtalan törvény ítéltetett és érett meg a változtatásra, ahogyan ez is. Arról persze már ne is beszéljünk, hogy hazánkban az angolszász törvénykezéssel ellentétben a szokásjog alapú bíráskodás nem létezik.

Leginkább az indoklás második része háborított fel. A férfi elvonókúrára járt. Na és? Ezt, ki tudja milyen nyomásra, vagy saját belátása alapján, a MAGA érdekében tette. Ez már kellõ ok és indok lehet tették mentségéül? A logika útján haladva a piahiányt pótolja, sõt, meg is magyarázza az állatkínzás? Sõt, akár egy járókelõt is nyugodt szívvel, büntetés nélkül jól helyben lehetett hagyni?

A finoman szólva is embertelen, szadista „urat” és a bírót, bírónõt is a vádlottak padjára ültetném, de minimum megkérdõjelezném pálya alkalmasságát levonva annak következményeit.

A híradás egyrõl azonban nem szól: hogyan alakult a továbbiakban az idõsecske kutyus sorsa? Tán õ is visszakerült szeretõ gazdájához, akár a tévében is sokszor bemutatott, sétáltatás címén félholtra rugdosott szálkásszõrû tacskó? Mert akkor…

Nagy Adrienn

A szegény sorsú eb 15 évig hûséggel kitartott (feltehetõen hosszú ideje alkoholista) gazdája mellett. Vajon addig min mehetett keresztül?
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra