2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Békák: rugalmas izom, hatalmas erõ

Békák: rugalmas izom, hatalmas erõ
A békák nem csak hosszú lábaiknak köszönhetik, hogy olyan messzire tudnak ugrani: egy amerikai kutatócsapat most felfedezte, hogy az emlõsökéhez képest sokkal rugalmasabb az izomzatuk.

A békák lábizmai már nyugalmi állapotban is szélsõségesen hosszúra nyúlnak. Amikor nekikészülnek az ugrásnak, izmaik hirtelen összehúzódnak, így keletkezik a test elõrelendítéséhez szükséges erõ. Az izmon belüli erõ pedig a mozgás végrehajtása során éri el a maximumát!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A gerincesek izmainak alapvetõ tulajdonsága, hogy csak bizonyos hossztartományban képesek maximális erõ kifejtésére. Az izom akkor adja le a legtöbb erõt, ha nyugalmi hosszának mintegy felére húzódik össze. A biológusok ezért eddig úgy vélték, hogy a mozgásrendszer izmai elsõsorban az e körüli optimális tartományban dolgoznak.

A nagyot ugró állatoknál azonban ez nem így van - magyarázták tanulmányukban az amerikai kutatók. - Ahhoz, hogy az ugráshoz elegendõ erõt tudjanak kifejteni, az összehúzott és a nyújtott izom közti különbségnek akkorának kell lennie, hogy az izmok hossza mindenképp eltér az optimálistól.

A kutatók ugrás közben megmérték az ökörbékák izmainak hosszát, valamint a hossz és az erõ viszonyát. Megfigyelték, hogy az állatok lábizmai az ugrás elején rendkívüli mértékben megnyúlnak, de még az elugrás közben pontosan arra a méretre húzódnak össze, amely lehetõvé teszi a maximális erõkifejtést. Így teljes mértékben sikerül kihasználniuk az izmaikban rejlõ erõt.

A kutatók szerint a békák lábizmának szokatlan rugalmassága teszi lehetõvé ezt a trükköt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra