2024.04.19. - Emma

Afrikában háziasíthatták a kutyákat

Afrikában háziasíthatták a kutyákat
Ez tény vagy csak találgatás?!

Egy amerikai genetikai vizsgálat szerint a kutyák domesztikálása is a modern ember bölcsõjéban, Afrikában történhetett.

Korábbi tanulmányok szerint a kutyák háziasítása Kelet-Ázsiában kezdõdött, ám a legutóbbi vizsgálat, amely az afrikai kóbor kutyák DNS-vizsgálatán alapul, egészen másra enged következtetni – olvasható a Discovery News hírei között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Cornell Egyetem kutatói Adam Boykóval az élen Egyiptomban, Ugandában és Namíbiában végezték a kutyák DNS-vizsgálatát. Összesen hét afrikai régióból származó 318 kóbor kutyánál 3 genetikai markert elemeztek, majd ugyanezt a DNS-vizsgálatot elvégezték fajtatiszta, feltehetõen afrikai eredetû kutyákon, ahogy Puerto Ricó-i kóbor ebeken és egyesült államokbeli keverék kutyákon is.

Mint kiderült, az afrikai kutyák esetében a genetikai változatosság épp oly széles volt, mint a korábbi vizsgálatok homlokterébe került kelet-ázsiai kóbor ebeké.

"A fajok genetikai változatossága származási helyükön a legnagyobb" - magyarázta Adam Boyko. Mint kifejtette, ez abból ered, hogy a faj hosszabb ideig élt az adott helyen, így több ideje volt arra, hogy "sokszínûségre" tegyen szert. Amikor egy faj viszont terjeszkedni kezd, az egyedek egy viszonylag kis csoportja indul útnak, amely az õsök génkészletének csupán egy részét hordozza.

A kutatók feltételezése szerint az elsõ domesztikált kutyáknak afrikai farkasok az õseik. Ezért a háziasítás egyik lehetséges helyszíne Egyiptom lehet, mivel a farkasok õshonosak azokon a vidékeken.

Az új kutatás szerint, amelynek eredményeit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Scieces) legújabb számában publikáltak, az afrikainak hitt fajtatiszta kutyák viszont nem a fekete kontinens õshonos szülöttei. Így például a fáraókutya vagy az afrikai oroszlánkutya õsei között nemigen akad "tõsgyökeres" afrikai eb.

"Ugyanakkor a basenji egyértelmûen szubszaharai eredetû, az afgán agár és a saluki pedig Észak-Afrikából, vagy a Közel-Keletrõl származik" - mutatott rá Adam Boyko.

A jelek szerint, ha egy térséget európaiak gyarmatosították, vagy letelepedtek valahol, a területen található kutyák genetikailag kevésbé voltak õshonosak. Namíbia középsõ részén megvizsgált kutyák "genetikailag majdnem azonosak voltak azokkal az ebekkel, amelyeket Puerto Rico utcáin vagy az Egyesült Államokban az állatmenhelyeken találunk. Ez arra utal, hogy a modernkori fajok keveredésébõl erednek" - magyarázta Adam Boyko.

A kutató szerint eredményeik némiképp megkérdõjelezik, hogy a kutyákat valóban Kelet-Ázsiában domesztikálták.

Robert Wayne, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem UCLA ökológiai és evolúciós biológiai intézetének a professzora nem tartja kizártnak az új elméletet.

"Egyértelmû, hogy a kutyák nem származhatnak Fekete-Afrikából, mivel a farkasok nem tartoznak a térség õshonos állatai közé" - összegezte Robert Wayne, aki szerint nagyobb a valószínûsége, hogy Kelet-Ázsiában háziasították a kutyákat, ám az is lehetséges, hogy Egyiptom volt a domesztikálás színhelye.

Robert Wayne és Adam Boyko reményei szerint további genetikai vizsgálatok révén tisztázni lehet majd, hogy pontosan hol is domesztikálták a kutyákat.

Forrás: MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra