2020.12.05. - Vilma

Túrázás lóháton - lóvédelem

Túrázás lóháton - lóvédelem
lovakkal túrázni, a szabadidõ hasznos eltöltéseItt a tavasz, nyakunkon a nyár! Az idegenforgalom hamarosan beindul és az ország apraja-nagyja is útrakel. A lovas szolgáltatásokat is nyújtó panziótulajdonosok fellélegezhetnek. Telente kevés vendég akad és õk is inkább a "fedettpályás" programokat részesítették elõnyben. A lovak telente csak viszik a pénzt. Az egészévi zabravalót tavasztól õszig kell megkeresniük.
A lóbarát szemével nézve ez azt jelenti, hogy télen a lovak keveset mozogtak, keveset ettek és feltehetõleg sokat fáztak. Ezért a kondíciójuk, állóképességük és lovagolhatóságuk nagyon lecsromlott. Tavasszal, az elsõ vendégek "beköszöntével" a lovakat is munkára fogják. És, sajnos, a vendég a pénzéért kalandot, élményeket akar. A vendéget nem érdekli, hogy a ló egész télen pihent. Néha még a gazdája is úgy áll ehhez a kérdéshez, hogy az ingyenélõ végre dolgozzék. Márpedig a ló nem így mûködik! A hosszú pihenõ alatt izmai legyengülnek, anyagcseréje átalakul. Inai, izületei elmerevednek. Csak fokozatosan lehet újra a kemény, napi több órás, munkához sérülés nélkül visszaszoktatni õket. A hónapokig nyergeletlen, lovagolatlan ló hátizmai nem képesek azonnal huzamosabb ideig terhet cipelni, netán kezdõ lovas zötyögését fájdalom vagy feltörés nélkül elviselni.

lovas túra táborA jó gazdának ezért a szezon közeledtével gondoskodnia kell lovai felkészítésérõl. Azaz meg kell emelni mind a szemes, mind a szálas takarmány adagjukat és futószárazással, majd mind több lovaglással gondoskodni a megfelelõ kondíció elérésérõl.

A lovasok, túrázók felelõssége is felmerül, amikor a laikus szemmel is alultáplált lovat bérbeveszik. A több napos túrázáshoz megfelelõ lovasruházatra és lábbelire van szükség. Ugyan mindenki a saját felelõsségére száll nyeregebe, mégis azt gondolom, hogy a nagyobb tapasztalattal rendelkezõ túravezetõ dolga ellenõrizni, alkalmas-e a lovas felszerelése a napi több órás nyergben ülésre! És itt adódik a kérdés, vajon a ló felszerelése alkalmas-e a napi több órás nyeregben ülésre, a nyereg napi több órás hordására! A kereskedelemben néhány tízezer forintért lehet már univerzálisnak mondott nyerget kapni. Ez nagyon jól hangzik, de...! A nyereg mind a ló, mind a lovas szempontjából kényelmi felszerelés. A nyereg egyenletesen osztja el a ló hátára két ponton (az ülõgumókon) nehezedõ lovas súlyát és stabil ülést biztosít a lovasnak anélkül, hogy bárhol feltörné az ülepét, vagy a combját. Ha ezt a feladatát nem képes ellátni, azaz bármely pontján nagyobb nyomást gyakorol a ló hátára, akkor annak eredménye egy hátfájós, rosszkedvû, ellenkezõ ló lesz. Súlyos esetben kisebesedhet a ló gerince, ami pokoli fájdalom a ló számára, és mivel az üzletnek mennie kell tovább, a sérülés nem gyógyul be. Ez olyan mértéket is elérhet, hogy a fájdalomtól a ló étvágya elromlik, testtömege még jobban lecsökken és kezdetét veszi egy ördögi kör. A lovas bármikor leszállhat, bármikor feladhatja a túra folytatását, a lovat azonban senki nem kérdezi meg. Aki ebbe az üzletbe belevág tudomásul kell, vennie, hogy a nyergeken nem szabad spórolni! Egy jó minõségû, tartós, a ló és a lovas számára is komfortos új nyereg ára nem lehet kevesebb 100-150 ezer forintnál. A határ pedig a csillagos ég, akár 500 ezer forint, is lehet. Nem szabad elfelejtkezni a nyeregalátétrõl, ami akkor jó, ha viszonylag vékony, de merev, nem gyûrõdik, könnyen mosható, hamar megszárad, a ló felõli oldala puha pamut, a nyereg felõl pedig kopásálló. A nyeregalátétet gyakran, akár minden nap, ki kell mosni, mert a beleszáradt izzadtság és szennyezõdések is feltörhetik a lovat.

A bõr szerszámok rendszeres ápolása több szempontból is hasznos. Ápolja, puhítja a bõrt, megelõzi a repedések kialakulását, ezáltal hosszabb életû lesz, jobban néz ki és nem utolsó sorban kellemesebb a fogása is. Apropó tisztaság! A ló tiszta állat lenne, ha... Szóval a lovat ápolni kell! Patáját, sörényét, farkát, szõrét munka elõtt és munka után is rendbe kell tenni. (Az izzadtan fölnyergelt ló háta is feltörhet!) A ló szeret zuhanyozni! Hihetetlen, de az elsõ alkalommal esetleg tiltakozó ló hamar rájön, hogy a hûvös víz megszabadítja õt a csípõs, sós verejtéktõl, lehûti és így a rovarok is kevésbé zaklatját. Szóval a ló nem büdös, csak akkor, ha kénytelen a saját trágyájában és vizeletében lakni, de ez egy következõ írás témája lesz.

Falus Vera
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra