2021.01.23. - Zelma, Rajmund

Háziállataink immunrendszerét is védeni kell

Háziállataink immunrendszerét is védeni kell
A multivitaminok nem csodaszerek, de a napfényben szegény, megbetegítõ kórokozókban viszont gazdag téli hónapokban erõsítik az immunrendszert. Háziállatainknál is alkalmazhatók, a télre való felkészítésük részeként.

November utolsó harmadára megérkezett a tél, s mert többnyire erõs széllel érkezik a hideg, hõérzetünk még kellemetlenebb változást jelez. A hideg, nedves - ködös, esõs vagy havas - idõben sokkal jobban ki vagyunk téve a baktériumok, és a vírusok támadásának, mint egyébként, érdemes tehát ellenük alaposan felkészülni.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A megelõzést szolgálja, ha nemcsak öltözködésünkben váltunk az évszaknak megfelelõre, hanem multivitaminok szedésével is növeljük szervezetünk ellenállóképességét.

Vajon állatainknak hogyan tudunk kellõ védelmet nyújtani? Szükségük van-e nekik is a téli betegségek támadását kivédõ szerekre, és ha igen, mit érdemes adni nekik?

Legyen szó bármilyen kórról, sokkal könnyebben le lehet gyõzni, ha stabil az immunrendszer. Ez azonban nem jellemzõ minden háziállatra, s nemcsak a fajok és a fajták, hanem az egyedek fertõzésekkel szembeni ellenállóképessége is igen eltérõ. Függ például attól, hogy az adott állat milyen immunitást örökölt a szülõktõl. Az immunrendszert azonban lehet stimulálni”, azaz megfelelõ készítmények segítségével felerõsíteni. Az állatgyógyászatban használatosak is az olyan szerek, amelyeket testtömegkilogrammra pontosan adagolható csomagolásban forgalmaznak, beadásuk egyszerû, csak minden nap adagolni kell õket. Általában az elsõ két hétben a normál adag kétszerese a javasolt mennyiség, így az immunrendszer kap egy lökést, majd a továbbiakban elég a normál fenntartó adagot alkalmazni. Érdemes mindenképpen megfogadni a használati utasításban leírtakat, mert egyes készítményeket folyamatosan lehet szedni, míg másokat csak pár hónapig, majd rövid szünetet kell közbeiktatni, mielõtt a kúrát folytatnánk.

A hideg elsõsorban az ízületeket támadja meg”, ezért nagy figyelmet kell fordítani ezek védelmére is. Különösen az öreg, illetve a nagytestû állatok szenvednek gyakorta arthrosisban, rheumában és egyéb ízületi betegségekben. Nem árt, ha már õsszel elkezdünk számukra kagylókivonatot tartalmazó porcregeneráló készítményeket adni. Tudnunk kell azonban azt is, hogy ezen gyógyszerek minden nap történõ adagolása esetén is vagy három hét átfutási idõre” kell számítanunk, a teljes felszívódás, valamint a csontokba és az izületekbe való beépülési idõ miatt ennyit kell várnunk, amíg a készítménynek érzékelhetõ hatása lesz.

Sokan a vitaminoktól várják a megváltást. A csepp, vagy tabletta formájában kapható multivitaminok valóban nagyon hasznosak, de jó, ha e készítmények nyomelemeket is tartalmaznak. Hogy mit, mennyit, és mikor adjunk belõlük állatainknak, azt mindenképpen kérdezzük meg állatorvosunktól! A humán készítményekben található vitaminok sokszor meghaladják állataink igényeit, s a túl sok vitamin ugyanolyan káros lehet, mint a túl kevés.

Összességében elmondható, hogy ha a készítmények szedésével kedvenceinket felkészítjük a téli zord idõjárás viszontagságaira, akkor sokkal könnyebben átvészelik a hideg hónapokat, nem lesznek betegek, vagy ha mégis, úgy sokkal hamarabb meggyógyulnak, mint kezeletlen társaik.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra