2021.01.23. - Zelma, Rajmund

A fehér lovak titka

A fehér lovak titka
A fehér ló mindig is nagy hatással volt az emberiségre - istenek szekerét húzta, uralkodók hátasa volt, a mesékben szárnyakat vagy szarvat kapott, nem beszélve a honfoglaláskor ajándékba adott paripáról, no meg Fehérlófiáról. A varázs része valószínûleg, hogy ezek az állatok különös változáson mennek keresztül: legtöbben színesen jönnek a világra, és csupán hat-nyolc év múlva fehérednek ki teljesen.

Ez az átváltozás sokáig fejtörést okozott a tenyésztõknek, most azonban az uppsalai egyetem kutatói rájöttek a titok nyitjára.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Nature Genetics címû szaklapban Leif Andersson és kollégái leírják azt a mutációt, amely kifakítja az állatokat. A huszonötös kromoszómán egy kettõzõdés hatására két gén erõsebb hatásúvá válik a fehér színû - szakszerûen szürkének nevezett - lovakban, mint színes fajtársaikban.

A felfedezés igazolja azt a régi sejtést, miszerint minden szürke ló egyetlen õs leszármazottja. Ez az egyed Leif Andersson szerint valószínûleg több mint 2500 éve élhetett.

"A görög történész, Hérodotosz úgy írja, hogy Xerxész perzsa királynak, aki 2500 éve élt, szent fehér lovai voltak", magyarázza. Másfelõl a mutáció biztosan a ló háziasítása óta keletkezett, tehát legfeljebb hétezer évvel ezelõtt.

A ma élõ több millió szürke ló nagy árat fizet a ragyogó szõrzetért - a mutáció ugyanis együtt jár a jóindulatú melanómákkal szembeni hajlammal, amelyek idõvel rosszindulatú daganattá fejlõdhetnek. Mindkét folyamatnál fontos szerepet játszanak a pigmentképzõ sejtek, a melanociták. A fehéren született, albínó lovaknál ezek hiányoznak, a kifakuló szürke lovaknak azonban pigmentált, szürke bõrük van. Színük fokozatos elvesztését az idõs emberek õszüléséhez lehet leginkább hasonlítani - magyarázza Andersson -, csak a lovaknál a folyamat sokkal gyorsabban zajlik le. "A szõrszín azért tûnik el, mert a lovak idõ elõtt elveszítik a melanocitaõssejtjeiket" tette hozzá a kutató.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra