rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Galambokkal együtt élni?!

 • Galambürülék? Vigyázzon, leszakadhat az erkélye

  A gyönyörû nyári napsütés a teraszra csalogatja, de ijedten lép vissza a szobába, mert az erkély burkolatát egybefüggõ madárürülék borítja? Nos igen, sajnos egyre nagyobb gondot okoznak az elszaporodott városi galambok. Bepiszkítják a párkányokat, beköltöznek az erkélyekre, padlásokra, ahol aztán a súlyos fertõzéseken kívül, megtalálhatók ezeknek az állatoknak az elhullott tetemei is. A betegségeken túl azonban rejt még magában veszélyeket az eltakarítatlan madárürülék: leszakadhat az erkélyünk.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Vigyázzon, mert leszakadhat az erélye

  Tavaly augusztusban összeomlott egy híd Minneapolisban. A vizsgálat kiderítette, hogy a galambok felhalmozódott ürüléke is szerepet játszott a több mint tíz ember halálát okozó tragédiában. A nyolcsávos híd többek között azért omolhatott a Mississippi folyóba, mert az évek alatt felgyülemlett madárürülék felgyorsította az acélszerkezet rozsdásodását. A galambok ürüléke ammóniában és sóban gazdag, ezek aztán esõvízzel keveredve az acél rozsdásodását kiváltó kis elektrokémiai reakciókhoz vezethetnek. Az erkélyünk sem jelent kivételt. A galambok ürülékének az eltávolítását praktikus minél hamarabb elvégezni, mert hosszabb távon gyakorlatilag meggyengülhet tõlük az erkély szerkezete.

  Veszélyesebb a patkánynál is

  A galamb az egyik legegészségtelenebb állat az ember közvetlen közelében. A galambok légzõrendszerében (orrjárat, tüdõ) vérszívó atkák élõsködnek, egyes példányok pedig az influenzára hasonlító papagájkórral fertõzhetik meg az embereket. A nagyvárosi lakosoknak fõleg ez a papagájkór és a szalmonellózis okozhat gondot, amelyek az állatok ürülékén keresztül is megbetegíthetnek mindannyiunkat. Az ürülékben az ártó mikroorganizmusok nagyon sokáig bírják a beszáradást, s késõbb egy esetleges felverõdés után is fertõzõképesek.

  A szétmorzsolt fokhagymagerezd és a petróleum csak idõszakos megoldások

  A lakók több házilagos módszerrel is próbálkoznak távol tartani a galambokat. Ilyen a kiakasztott CD lemez, nylon darabok, tükrözõdõ tárgyak, különféle sólymokat és héjákat ábrázoló papírcsodák, ragadozó madarak hangja, rongylengetés, egérfogó kiakasztása. A háztartási praktikák, és fortélyok címû könyv azt írja a hívatlan madarakra: a fûmagot pár percre petróleumba kell tenni, a virágágyástól pedig szétmorzsolt fokhagymagerezdekkel lehet õket elzavarni.. Sajnos ezek csak idõszakos megoldások, mert a galambok néhány nap után megszokják ezeket, és hatástalanná vállnak, a petróleum pedig emellett nem csak büdös, de talán még a madaraknál is veszélyesebb, ugyanis 50 fokon belobbanhat.

  Ha hagyjuk az erkélyre betelepülni, élete végéig visszatérhet bármikor

  Ha a kezdetekben elnézõek voltunk a galambokkal, akkor utána már nagyon nehezen lehet õket elzavarni. Ha odafészkeltek és már tojást is tettek, akkor hosszú tortúrára számíthatunk a repülõ patkányokkal. Az utódokhoz való ragaszkodás ugyanis egy nagyon erõs biológiai alapprogram, itt már a rongyrázás hatásfoka alacsony, közel nulla. Továbbá a galambnak nincsen fészkelési szezonja, állandóan költ, ha tud. A tavasz persze a legveszélyesebb évszak mind közül, mert a fiatal galamb szexuális érése a tél miatt lelassul, és a jó idõvel érkezik meg hozzájuk a nemiségük. A galamb életében egyszer választ fészkelõhelyet, és azt véglegesnek tekinti. Ezért baj, ha hagyjuk az erkélyre betelepülni. Élete végéig visszatérhet bármikor.

  Hatásos megoldások

  Nem minden próbálkozás hatástalan. Vannak cégek, amelyek kimondottan a galambok eltávolítására specializálódtak. Szabó Dénes, a Galambriasztás cég ügyvezetõ igazgatója szerint a leggyakoribb lakossági felkérés az ablakpárkányokra, kiszögelésekre telepedett galambok eltávolítása, a terasz, a homlokzat ürüléküktõl való megtisztítása. „Ezekre a helyekre a leghatásosabb megoldás a galambriasztó tüske, mely tisztítás után könnyen felszerelhetõ mindenfajta felületre. Ezek a tüskék a madarak megsértése nélkül akadályozzák meg azok leszállását. A lakáserkélyekre a madarak betelepülése ellen galambriasztó hálókat forgalmazunk, és telepítünk, mely megakadályozza a madarak berepülését, valamint beköltözését. A légudvarok, padlások nyílásait hálózással óvhatjuk meg.” Mindenesetre, ha egyedül állnánk neki a kitakarításnak, mindenféleképpen megfelelõ higiéniás körültekintéssel tegyük azt. Mindenkor használjunk védõmaszkot, és szemüveget, melyek megakadályozzák a kórokozók nyálkahártyába jutását, valamint viseljünk védõruházatot gumikesztyûvel. Ne feledkezzünk meg a fertõtlenítésrõl sem!

  Nem csak a mi életünket keseríti meg

  Velencében turisztikai látványosság volt egykor a galambcsorda, idén májustól viszont tilos a Szent Márk téri galambok etetése, a húszezresre becsült állatállomány ugyanis negyvenszer akkora, mint amennyi közegészségügyileg még elviselhetõ. Londonban öt éve ötvenfontos bírsággal büntetik a galambetetõket, Prágában azzal próbálkoztak, hogy a madaraknak szánt eleségbe fogamzásgátlót kevertek, egyes német városokban pedig vándorsólymokat vetettek be. Sok helyen sterilizáló hatású eledellel is próbálkoznak, amely megakadályozza a lerakott tojások kikelését. Ez utóbbi módszert Párizsban nagy hatékonysággal alkalmazzák.

  Galamb történelem

  A házigalambot Közép - Ázsiában a szírti galambból és a koronás galambból kezdték háziasítani idõszámításunk elõtt 5000 évvel ezelõtt. A folyamatban szerepet játszott, hogy a pusztai ember szent és áldozati állatnak tartotta a galambot. A nevelt egyedek késõbb váltak haszonállattá, azaz húsgalambként és postagalambnak is használták szárnyas barátainkat. A nyolcvanas években kedvelt eledele volt a lakosságnak a galambhúsleves vagy a galambpaprikás. Mára a városok területén élõ galambok nagy része koordinálatlanul él, szaporodik, és okoz valós vagy vélt károkat.

  Tudtad-e:

  A galamb nem megy be a lakásokba. Annyira retteg a bezártságtól, hogy képes elpusztulni már attól, hogy beteszed egy dobozba.

  Az ablakpárkányra 5 cm- enként szükséges a galambriasztó tüske felszerelése, tehát egy 10 cm széles 1m hosszú párkányra két sor (2m) kétsoros galambriasztó tüske szükséges.

  A madártüskék csak megakadályozzák a galambokat a leszállásban, a tüskék nem hegyesek, teljesen ártalmatlanok.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Gazdához juttattuk a testi fogyatékos kiskutyát

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület által 2006 óta megreformált szegedi ebrendészeti telep közelébe nemrég valaki lehajított egy picuri keverék kiskutyát. Ez amolyan szokványos esemény: sok állatot egyszerûen lehajítanak a telep közelében / átdobnak a telep kerítésén. Ez a kutya mégis kicsit más volt. Az ebrendészet állatbarát szakemberei rövid vizsgálat után kiderítették, hogy az állat elsõ lába rendellenesen fejlõdött ki. Kinek is kellene egy "nyomorék" kutya?! Így a gazdához kerülés esélye leminimalizálódott. Nem adtuk fel...

 • Brutális állatkínzás Miskolcon

  A lánc már belenõtt a kutya nyakába...

  A város rendõrkapitánya figyelt fel arra, hogy embertelen körülmények között tartanak egy kutyát Miskolcon. A rendõrök ezért ma eljárást kezdeményeztek az állat gazdáival szemben. A kutyát étlen-szomjan egy láncra verve tartották a családi ház udvarán.

  A kutya talán napok óta most elõször, az állatvédõktõl kapott enni. Az állat nyakán hatalmas nyílt seb tátongott, amit rajta lévõ a lánc okozott.

 • Elütötték, kidobták, elpusztult

  Sajnos nem ritka, hogy közlekedés közben elütnek állatokat

  Az autók kerekei alatt az elütött állatok legtöbbször órákig tartó agónia után pusztulnak el... Ezzel a szerencsétlen kutyával is feltehetõen egy autó kereke végzett. Az állatot félholt állapotban dobta le valaki az Orpheus Állatvédõ Egyesület elé, bízva abban, hogy a kutya az utolsó perceiben majd ott haldokoljon. A kutya a telepnél parkoló autó alá kúszott, hogy ott pusztuljon el... Az állatot el kellett altatni, hogy szenvedéseit, agóniáját csökkentsük... Sajnos csak ennyit tehettünk...

 • Szárazabbá válik a Dél-Dunántúl - a vizekbõl eltûnhet a vidra

  Akár a fajok 40 százaléka is eltûnhet a Föld színérõl

  A gyors éghajlatváltozás miatt a fajok 20-40 százaléka eltûnhet 2050-re a Föld színérõl, s gyakrabban számítunk olyan hõhullámokra, mint amilyenektõl Európa most is szenved - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap magyarországi szervezete. Az elmúlt évszázad során Európa évi átlagos hõmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett és további 1-2 Celsius-fokos növekedés várható - olvasható az MTI közleményében.

 • Állatvédõk is dolgoznak a Sziget 2010 fesztiválon

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület a Sziget 2010 civil részlegén, a Zöld Udvarban környezettudatosságot segítõ információs standdal színesíti a fesztivállátogatók élményeit. Az egyesület ingyenes kiadványokat oszt, beszélgetéseket szervez. Segítõ programjával a felelõs állattartás fontosságára hívja fel a figyelmet.

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület mellett a Fair Trade, és a Védegylet a méltányos kereskedelemért, a Green Peace a természet megóvásáért, Bocs.hu a klíma védelméért, a Humanisták, és az Útilapu Hálózat a békéért emel szót.

 • Farkasokat tartanak kedvencekként

  Egy kaliforniai pár 10 hibrid farkassal él együtt - az emberhez szokott, kedves állatok a lakásba is bejárhatnak, ott ülnek a gazdik mellett a pamlagon. Ha választanod kell, mégis milyen kedvencet tartsál otthon, nem valószínû, hogy rögtön valamilyen veszélyes ragadozó jutna az eszedbe.

  A Los Angeles közelében, Studio Cityben egy családi házban élõ Paul Pondella és Colette Duvall azonban máskép gondolja, õk kifejezetten boldogok odaadó társaikkal.

 • Egyre kisebbek a stressz miatt a bengáli tigrisek

  Nemcsak a populációja csökken a végveszélyben lévõ indiai bengáli tigriseknek, hanem a vadmacskák fizikailag is egyre kisebbek lesznek - derült ki egy nemrég készített kutatásból. Szakértõk szerint a tigrisek komoly súlyveszteségéért a stressz a felelõs, amelyet az okoz, hogy a környezeti változások jelentõsen átalakították a nagymacskák természetes élõhelyét, az indiai-bangladesi határon elterülõ Sunderban mangrove mocsarak térségét. Az indiai vadvédelmi hatóság által vezetett kutatásból kiderült, hogy a Sunderban régió környékén élõ tigrisek könnyebbek és testrészeik kisebbek az egy évtizeddel ezelõtt mértekhez képest.

 • Felelõs állattartás: együtt kell tudni élni az állatokkal!

  Állatok és a kisgyerekek otthon

  Ha az újszülött megérkezésekor háziállatok vannak a családban, a picinek együtt kell élnie velük. Leggyakoribb háziállat a kutya, macska, de sokszor egyéb kisállatok is megtalálhatók a közvetlen környezetben.

  A gerinces állatok közül a kutya a leggyakoribb háziállat a családban. Utóbbi idõben nagyon megszaporodtak a kutya-balesetek, melyeket sokszor a családban élõ saját kutya okoz. Ritkábban a csecsemõket érinti, gyakrabban a 2-3 éves korosztályt.

 • Százmillió méh pusztul el Tolnában -

  A rovarokat valaki vegyszerrel lepermetezte

  Méreg ölt meg több mint 100 millió méhet a Tolna megyei Németkéren. A rovarokat valaki lepermetezte, de hogy szándékosan vagy véletlenül, nem tudni. A csaknem ötven termelõ kára akár 90 millió forint is lehet. A szakemberek azt vizsgálják, hogy mi volt a gyilkos vegyszer, és azt is megállapíthatják, hogy melyik környezõ földön permetezhettek vele.

 • Karácsonykor ÁllatSTOP!

  Karácsonykor ÁllatSTOP! Karácsony, ajándékozás, élő állatok... Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

 • Agyrém - bort fõznek a tigrisekbõl!

  Szörnyû sors vár rájuk

  A Környezetvédelmi Nyomozó Iroda két kínai állatkertet leplezett le, ahol tigriscsontból készült gyógybort árulnak illegálisan. Kínában is rohamosan fogyatkozik a tigrisek száma. Illegális vadászatuk és kereskedelmük a nemzetközi és kínai tiltás ellenére továbbra sem szûnt meg. Ennek egyik jele, hogy a Környezetvédelmi Nyomozó Iroda (IEA) két kínai állatkertet is leleplezett, ahol a gyógyszernek tekintet tigrisbort árulják illegálisan.

 • Állatvédelmi hétvége volt a mozikban (képekkel)!

  A Cinema City támogatja az állatok védelmét!

  A 2009. március 14-15-i premier hétvégén a Marley meg én címû film vetítéséhez kapcsolódóan a Cinema City budapesti és egyidejûleg vidéki mozijainak elõterében adománygyûjtést szervezett az állatvédõ szervezetek oltalma alatt lévõ kutyák / cicák megsegítésére. A helyszíneken a mozi támogatása révén az adott helyen mûködõ állatvédõ szervezetek fotókkal, kiadványokkal mutathatták be az örökbe fogadható kutyák - cicák fotóit, illetve az adott szervezet munkásságát. A kisállatok iránti komoly érdeklõdõk akár örökbefogadást is kezdeményezhettek!

 • A nõsténypáviánoknak fontos a barátság

  Azok a nõsténypáviánok, amelyeknek sikerül barátságot kötni csoportja más "hölgytagjaival", hosszabb életre számíthattak, mint a kevésbé kiterjedt társas kapcsolatokkal rendelkezõk - derítették ki amerikai kutatók, akik megfigyeléseikrõl a Current Biology címû folyóiratban számoltak be. Mint a kutatók rámutatnak, megfigyeléseik szerint a szoros, stabil szociális kapcsolatrendszert kiépítõ nõstények egészségesebbek voltak, s több egészséges utódnak adtak életet. Ezek az eredmények egyébként nem függtek a nõstényeknek a csoport hierarchiájában betöltött pozíciójától.

 • Kétmillió kóbor macska élhet Magyarországon

  Becslések szerint legalább kétmillió kóbor macska él oltás, féregtelenítés és gazda nélkül Magyarországon. A kóbor állatokat a kutyákkal ellentétben nem kötelezõ befogni, annak ellenére, hogy betegségeket is terjeszthetnek. Évente többször is szaporodnak - nyáron pedig ugrásszerûen megnõ a számuk. A macskák által terjesztett betegségek fõleg a gyermekeket veszélyeztetik, akik a kóbor állatok által látogatott homokozókban játszanak.

 • Patkányinvázió Hongkong központjában

  Patkányok árasztották el Hongkong csillogó felhõkarcolókról és elegáns bárjairól híres központi üzleti negyedét. Ez a terület néhány hónapja még teljesen patkánymentes volt, júniusra viszont a fertõzöttség elérte a 17 százalékot.

  Az élelmiszer- és környezethigiéniai hivatal egyik képviselõje kifejtette: a rágcsálók tömeges megjelenésének oka a szakértõk szerint a város régi negyedeiben mûködõ éttermek higiénés állapotában, az ottani lepusztult, alig-alig karban tartott épületeiben és a nyirkos sikátorok labirintusában keresendõ.

 • Balu szerencsésen hazakerült

  Az idõs, kan, németjuhász kutya a belváros egyik utcájában kóborolt. A rossz állapotban lévõ ebhez egy megriadt állatbarát riasztotta az Orpheus Állatvédõ Egyesület által üzemeltetett Ebrendészetet.

  A kutya eléggé rossz állapotban volt, korára való tekintettel elsõre azt hittük, hogy kidobták a beteg kutyát. Ezután a helyszín közelében az állat gazdáját szerencsére megtaláltuk, és az nehézkesen mozgó kutyáját odaszállítottuk számára. Mint késõbb a gazdájától megtudtuk az állat "kikóborolt a lakhelyérõl", szerencsére nem történt komolyabb bonyodalom...

 • Nõstény macskák fogamzásgátlása

  Több módszer is van arra, hogy egy nõstény macska szaporodási képességét megakadályozzuk. A mûtéti eljárás az állatorvos által legjobbnak tartott, ám végleges megoldás. Az idõszakos fogamzásgátlás nem okoz visszafordíthatatlan változást, s bár a hormontartalmú tabletta rendszeres adagolása vagy az antibébi-injekció nem teljesen veszélytelen, mindkettõ alkalmazható a nem kívánt vemhesség elkerülésére.

 • Öreg kutyusokat is fogadnak örökbe!

  Öreg kutyusokat is fogadnak örökbe!Anna az idős, nőstény kutyus és Atosz a kan, nagyobb testű, idős kutya egy udvar kis kenneljéből került hatósági kérésre az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere révén az állatvédelmi központba. A bekerülés oka a gazda elhalálozása. A két öregért lelkes állatvédők jelentkeztek. Azt nem mondjuk, hogy tolongás van az idősebb kutyusokért, de a példa is mutatja, hogy a környezetükre tudatosan gondoló, felelős állatbarátok nem zárkóznak el az életkorukban előrébb haladott kutyák örökbefogadásától. Szerencsére, hiszen sok korosabb kutyus vár szerető Gazdira. Köszönjük!

 • Az állatkert él, az Akvárium szinte halott New Orleans-ban

  Az állatkert lakóinak többsége átvészelte a Katrina hurrikánt, a világ egyik legjelentõsebb akváriumában viszont nagy a veszteség.

  Egy elszabadult alligátor, egy elpusztult vidrapár és temérdek halálra rémült állat - a Katrina hurrikán következményei. Ezeken kívül azonban az Audubon Zoo lakói viszonylag sértetlenül túlélték a természeti csapást.

 • Szelektív hulladékgyûjtés

  2010. január 9.-én szombaton egy furcsa papírdobozt helyeztek el Szekszárdon, Baranya-völgyben a buszmegállóban. A dobozban hat rémült kiskutya sírt remegve, melynek egyik oldalára ezt írták szép nagy betûkkel: SZEMÉT! Nyilvánvalóan csak szelektív hulladékgyûjtésrõl lehet szó. A feleslegessé vált kiskutyák a szemétbe, a kukába valók.

  A betûket elnézve arra következtetek, hogy a szöveget egy nõ írta, megfontoltan szép nagy betûket kanyarítva, a végére még egy méretes felkiáltójelet is tett.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása