rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Az állatvilág népszerû mítoszai - és a valóság

 • A legújabb kutatások szerint a lajhár nem is olyan lusta, mint ahogyan a hiedelem tartja - a héten publikált felfedezés apropóján megvizsgálunk néhány népszerû, állatokkal kapcsolatos hiedelmet.

  "Lusta, mint a lajhár" - A derék lajhárok számos nyelvben, így a magyarban is a lustaság szimbólumává váltak, de ahogyan arról a héten a német Max Planck kutatóintézet szakemberei beszámoltak, természetes környezetükben ezek az állatok csak kevesebb mint tíz órát alszanak naponta.

  Lassú mozgása miatt továbbra is joggal nevezhetünk valakit lajhárnak, de a panamai esõerdõben megfigyelt 9,6 órás napi alvási átlag korántsem kirívó az állatvilágban, a pitonok például naponta 18 órát alszanak, és az oroszlánok is bõven túltesznek a rossz hírbe hozott lajhárokon. Igaz, a zsiráfok megelégszenek két órával is.

  A fogságban tartott lajhárok valóban jóval többet alszanak, de nekik nem kell erõfeszítéseket tenniük a táplálék megszerzéséért, és környezetünk is jóval ingerszegényebb, mint a vadonban.

  Az aranyhal memóriája

  A közhiedelem szerint az aranyhalak mindössze 3 másodperces emlékezettel rendelkeznek, vagyis mindent elfelejtenek, ami ennél régebben történt velük. Különösen azok számára lehet kényelmes ez a hit, akik apró gömbakváriumban tartják az állatokat, hiszen - ha a mítosz igaz - egy kör alatt törlõdik is a halak emlékezete.

  Számukra rossz hír lehet, hogy a hiedelem nem igaz. Az angliai Plymouth Egyetemen elvégzett kísérletek szerint az aranyhalakat meg lehet tanítani arra, hogy ússzanak neki egy emelõkarnak, amely táplálékkal jutalmazza a mozdulatsort. Sõt, egy késõbbi kísérletben a halak azt is meg tudták jegyezni, hogy mely napszakban érdemes próbálkozni a szerkezetnél, a nap más óráiban nem pazaroltak energiát a kísérletezésre.

  Ha még ez sem lenne elég bizonyíték, egy 15 éves ausztrál csodagyerek labirintusbun való tájékozódásra is megtanította a halait, amelyeknek egy adott jelzés felé kellett úszni, hogy táplálékhoz jussanak. Ezután több hétre eltávolította a jelzést, és amikor több héttel késõbb visszatette az akváriumba, a halak rögtön a korábban megtanult módon reagáltak a helyzetre.

  Struccpolitika

  A mondás szerint a strucc homokba dugja a fejét, ha megijesztik - a madár eme állítólagos tulajdonságát már a római idõkben kifigurázták, és azokra az emberekre alkalmazták metaforaként, akik nem hajlandók szembenézni a valósággal. Ezt fejezi ki a magyar "homokba dugja a fejét" és a "struccpolitika" kifejezés is.

  A valóság ezzel szemben az, hogy a struccok nagyon is gyorsan reagálnak a veszélyre, és vagy felveszik a harcot erõs rúgásaikkal, vagy 40 kilométer/órás sebességgel elszelelnek.

  De akkor vajon honnan származik a mondás? Számos más madárhoz hasonlóan a struccok is lenyelnek köveket, hogy azok a gyomrukban segítsék a durva táplálék megemésztését, a kavicsokat pedig nem szedhetik máshonnan össze, mint a talajról, ami Afrikában nagyon gyakran homokos - íme, a mítosz eredete!

  Mi van a púpban?

  Közismert, hogy a tevék rendkívül hosszú ideig keresztül képesek életben maradni víz nélkül, köszönhetõen a púpjukban-púpjaikban tárolt víznek.

  Nos, ez így ebben a formában nem igaz, mivel a púp zsírt tartalmaz, a vizet - amelybõl egyszerre akár 150 litert is képes meginni a "sivatag hajója" - az állat vérkeringése raktározza. Figyelemre méltó képességeit magyarázza, hogy szemben más emlõsökkel, a tevék vörösvérsejtjei nem kerek, hanem ovális alakúak, így képesek szétrepedés nélkül vizet raktározni, és még a kiszáradás határán is megfelelõen mûködnek.

  A tevék egy másik titka, hogy légzésük során csak minimális mennyiségû vizet veszítenek, alig vizelnek, és székletük is rendkívül száraz.

  A hiedelem ezzel együtt nem teljesen alaptalan, amikor ugyanis a púpban tárolt zsír energiává alakul, melléktermékként víz is keletkezik.

  Mozgásban a cápa

  Sokan úgy gondolják, hogy a cápákban folyamatosan mozgásban kell lenniük, különben elpusztulnak. Ez a hiedelem részben igaz, számos faj, így a nagy fehér cápa sem rendelkezik izmokkal a kopoltyújában, így csak úszás közben áramlik át rajta az oxigént tartalmazó víz.

  Más fajok ezzel szemben képesek maguk áramoltatni a vizet a kopoltyúik körül, így nyugodtak pihenhetnek a tengerfenéken anélkül, hogy tartaniuk kellene a megfulladástól.

  A kutya és az ember évei

  A kutya egy életéve hét emberi esztendõnek felel meg - tartja a hiedelem, ez ugyanakkor pusztán a számokkal való bûvészkedésen múlik. Jelenleg a világ népességének átlagos várható élettartama 67,5 év, míg a kutyák átlagosan 12,8 éves korukig maradnak életben, ha ezt vesszük alapul, akkor a szorzó csak ötszörös.

  Nem szabad megfeledkezni az átlagok mögötti hatalmas eltérésrõl: egy andorrai polgár átlagosan 83 évig él, míg a dél-afrikai mini állam, Szváziföld polgárai számára átlagosan csak 39 év adatik. A kutyák esetében az életkilátások fõként a testmérettõl függnek, a legkisebbek 14 évig is élhetnek, a legnagyobbak sokszor csak 6 évig.

  Érdemes azt is megemlíteni, hogy míg a kutyák biológiailag teljesen kifejlõdnek az elsõ életévük alatt, addig az embernél ez körülbelül két évtizedet vesz igénybe, vagyis ebben az esetben a hétszeresnél is nagyobb a szorzó.

  (inforadio)


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Madáretetési tanácsok állatbarátoknak

  Csak télen és a leghidegebb idõben kell etetni a madarakat. Fontos, hogy olajos magvakat, búzát, árpát adjunk enni a madaraknak. Lehet szalonnát is kitenni, de az ne legyen füstölt és sós. A madarakat elsõsorban akkor kell etetni, ha leesett a hó és a hõmérséklet tartósan 0 fok alá süllyed. Most, hogy az ónos esõ ráfagyott a fákra, a cinegék például egyáltalán nem tudnak hozzájutni a bogarak petéihez, lárváihoz. Kenyeret nem javasolnak kirakni a madaraknak a szakértõk.

 • Egy cicus már gazdira lelt!

  Egy parkoló közelében lévõ bokor alá menekült be négy kiscica.

  A pár hetes kismacskákat a járókelõk kérésére beszállítottuk az Ebrendészeti telepre, ahol a kimerült cicákat bolhátlanítottuk és a szemüket kitisztítottuk. Az állatok szemeit hosszabb kezelés gyógyította ki a rossz körülmények miatt kialakult fertõzésekbõl...

  A képen látható cicáért szeretõ gazdi jelentkezett, és örökbe fogadta!

 • Nincs elég felelõs gazda

  Az emberek kidobják a megunt házikedvencüket

  Évente több tízezer megunt háziállat kerül az utcákra. Az állatvédõ szervezetek szerint nincs annyi felelõs, komoly gazda, mint amennyi kutyát, macskát – és az utóbbi idõben egyre divatosabb – vadászgörényt vásárolnak az emberek. Sokan csak divatból, hobbiból szereznek be egy-egy állatot, de hamar rájönnek, nem akarják felrúgni addigi megszokott életüket.

 • Száz kilométerre kóborolt el Buksi - a kutyus gazdihoz került

  Száz kilométerre kóborolt el Buksi - a kutyus gazdihoz kerültKülönös esettel találkoztak az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői: Békéscsabáról több, mint egy hónapja eltekergő kutyát mentettek Szegeden. Hogy hogyan kerülhetett száz kilométerre eredeti lakhelyétől a csavargó eb, arra se Szabó Gábor kutyatulajdonos, se az állatvédő egyesület munkatársai nem tudtak megfelelő válasszal szolgálni. A békéscsabai származású, két éves, labrador szuka kutya Szeged-Kiskundorozsmán kóborolt, biztonságba helyezéséhez rendőrjárőrök kérték az Orpheus Állatvédő Egyesület segítségét. A kutyusban volt azonosító chip, így gyorsan hazakerült.

 • A Világbank bezáratná a tigrisfarmokat

  Kínának és más ázsiai országoknak be kellene zárniuk a magánkézben lévõ tigrisfarmokat, mivel azok kegyetlenek és csak tovább növelik a veszélyeztetett nagymacska csodaszernek gondolt testrészei és bõre iránti keresletet - hangoztatta csütörtökön a Világbank.

  A szervezet annak kapcsán szólalt fel a tigrisfarmok ügyében, hogy Thaiföldön 13, a vadon élõ tigrisek otthonául szolgáló ország részvételével zajlik tanácskozás a veszélyeztetett faj megóvásáról.

 • Megvan a világ legerősebb állata

  Amerikai tudósok szerint a gerincesek közül a Bolitoglossa dofleini nevű, Közép-Amerika esőerdőiben élő óriás pálmaszalamandra nyelvében található a legerősebb izom.

  Az állat nyelvével villámgyorsan kicsapva kapja el a táplálékául szolgáló rovarokat, és a szerv irgalmatlan erővel csapódik a zsákmányhoz. A Dél-Floridai Egyetem tudósai az izom teljesítményét mérve kilogrammonként 18000 wattot kaptak, ami majdnem kétszer annyi, mint a korábbi csúcstartó, a Bufo alvarius nevű béka nyelvénél mért érték.

 • Brutálisan védik az orrszarvúakat

  A zimbabwei természetvédõk drasztikus megoldással próbálják megmenteni az orrszarvúkat: lefûrészelik szarvaikat, azok nélkül ugyanis az állatok elvesztik vonzerejüket az orvvadászok számára.

  Az orrszarvúk illegális vadászata az International Rhino Foundation adatai szerint tavaly abszolút rekordot ért el Afrikában. Zimbabwében a páncélos patások állományát mindössze 700 egyedre teszik, ebbõl mintegy 400 a kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvú, 300 pedig a kevésbé veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú.

 • Babba befogása után öt óraával visszakerült eredeti gazdájához

  A szuka németjuhász kutya egy magánházas környéken kóborolt az egyik éjszaka. A nehezen mozgó, idõs kutyát egy arra járõrözõ rendõr vette észre. Azt hitte, hogy az állatot elütötték. Azonnal értesítette az Orpheus állatmentõ csapatát és kérte a kutya elszállítását.

  Az eb befogását követõen biztonságba jutott, majd pár óra eltelte után a gazdája is sikeresen felkutatásra került. Így az elkóborolt öreg németjuhász kutya mindenki nagy örömére hamar hazamehetett eredeti otthonába.

 • Lezárult az Állatbarát Meseíró Pályázat 2004/2005

  A mindennapi életben fontos, hogy az ember az õt körülvevõ természetes, és épített környezettel megfelelõ (tudatosan jó) viszonyt alakítson ki.

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület (www.zug.hu) által kiírt 'Állatbarát Meseíró Pályázat' két kategóriájára összesen 1524 alkotás (vers, verses mese, mondóka) érkezett be.

 • Elképesztõ! Kidobta a kukába a macskát - videóval

  Elveszett cicáját kereste egy brit pár, de amikor visszanézték házuk biztonsági kamerájának felvételeit, alaposan megdöbbentek.

  A videón látható, ahogy egy középkorú nõ megáll a Coventry-béli ház elõtt, és megsimogatja a cicát, majd, miután körbe nézett, egyszer csak megragadja a nyakánál, és a kukába vágja a szerencsétlen állatot. Közel 15 órát töltött Lola, a négyéves házikedvenc az utcai kukában, mikor aggódó gazdái végre rátaláltak.

 • Whiskas Macskakiállítás és Törpenyúl bemutató

  Whiskas Macskakiállítás és Törpenyúl bemutató lesz 2009. március 21-22.- én Budapesten, a Lurdy házban.

  Itt több mint 250 különleges macska és nyúl várja a látogatókat, akik állateledelekbõl és felszerelésekbõl óriási kedvezménnyel vásárolhatnak kedvenceiknek.

  Lesz arcfestés, tombola, valamint állatorvosi tanácsadás is.

  Nyitva mindkét nap: 10 - 18 -ig, belépõjegy a helyszínen váltható.

 • Sok - sok kutyus szeretõ Gazdit keres!

  Gazdit keresnek a legyengülten utcára kidobált, megunt, az állatvédelmi központba bekerülve megmentett kisállatok, klikk: www.ebangyal.hu

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület által mûködtetett állatvédelmi központban veszettség ellen oltott, chippel jelölt, féregtelenített kutyusok várják örökbefogadók jelentkezését!

  Fogadjon örökbe házi kedvencet, házõrzõt, négylábú barátot! Segítsége ÉLETET ment!

 • Még lehet jelentkezni az Orpheus Egyesület 2006-os 'Állatbarát Táborába'

  Már hagyományosnak mondható, hogy az Orpheus Állatvédõ Egyesület, a CSEMETE (Kiskunsági Nemzeti Parkban lévõ) Bugaci Oktatóközpontjában állatbarát fiatalok számára táborozást szervez.

  Az idei év július hónapban táborozó turnusba még LEHET jelentkezni!

  A tábor fõ motívuma az állatvédelem, a természetjárás, de a pusztamúzeum, csikós-és lovasbemutató, sok játék, ismerkedés-barátkozás is a program része.

 • Több a hím, ha melegszik az idõ

  Mi lesz veled Föld?!

  Az éghajlatváltozás miatt egyes halaknál több hím jön a világra, mint nõstény. Ezeknél a fajoknál a nemek aránya a vízhõmérséklettõl függ. A hõmérséklet növekedésével több hím kel ki az ikrából, mint nõstény - írják a barcelonai Tengeri Tudományok Intézetének kutatói a PloS ONE címû szaklapban.

  Egy-két fokos felmelegedés egyes halaknál a hímek három-egy arányú túlsúlyához vezet.

 • Ismét rétisasokat mérgeztek meg

  Feltehetõen ismét sasmérgezés történt: a Hortobágyi Nemzeti Park területén szerdán három rétisast találtak, amelyek közül egy maradt életben. Amikor a madarakra leltek, két sas még élt. Az egyiket nem sikerült megmenteni, a másik talán felépül. A közelben õztetem volt, vizsgálják, hogy a sasok ettek-e belõle és ez okozta-e pusztulásukat. Legutóbb január harmadikán Jászárokszállás határában került elõ húsz fácán teteme. Ezekbõl három parlagi sas és három egerészölyv evett, közülük csak az egyik parlagi sas maradt életben.

 • Kiskutyák fulladtak vízbe - állatkínzás Szekszárdon

  A kép illusztráció!Három kiskutya elpusztult Szekszárdon, amikor egy idõs helyi férfi egy patakba dobta az állatokat. Összesen öt (feltehetõen feleslegesen szaporított, eladhatatlan), háromhetes kutyától akart megszabadulni, de kettõt még meg tudtak menteni. Az állatvédõk állatkínzás miatt feljelentést tettek a szekszárdi rendõrségen. Az öt kiskutyát egy kutyasétáltató vette észre az egyik szekszárdi patakban szombaton délután.

 • Sértõdõs barátunk, a kutya

  A világ legnagyobb, az ember és kutya kapcsolatát vizsgáló tudományos kongresszusán jelentették ki nyugati egyetemek professzorai: a négyéves gyerekeket éri a legtöbb kutyatámadás, mert az állat vicsorgását nevetõ, boldog arcként értékelik. Az is elhangzott a tanácskozáson, hogy emberi módon értékeljük a kutyák jelzéseit és viselkedését. Bár a gazdik gyakran meg vannak gyõzõdve róla, de a négylábú kedvencek nem néznek ½bûnbánó arccal½, hiszen nincs lelkiismeret-furdalásuk sem. A gazdi szigorú, feddõ viselkedésére reagálnak, s nem szégyellik magukat.

 • Royal Canin Nemzetközi Macskakiállítás Budapesten

  A Lurdy házban november 17-én és 18-án, ahol szebbnél szebb állatokat tekinthetnek meg a látogatók. A macskák mellett törpenyulak, vadászgörények és kisrágcsálók is helyett kapnak a kiállítói teremben. A szervezõk gondoltak a gyerekekkel érkezõkre, mert arcfestés, tombola, kvízjátékok, kézmûves foglalkozások és ügyességi vetélkedõk színesítik a kiállítást. A táp- és felszerelés gyártók óriási kedvezménnyel kínálják a termékeiket, valamint az egyesület állatorvosa igyekszik a látogatók kérdéseire válaszolni.

 • Pásztorok mérgezik a védett afrikai vadakat

  Tömegével mérgezik meg a védett állatokat egy ugandai nemzeti parkban a szomszédos Kongóból bevándorolt pásztorok. Az Erzsébet királynõ nemzeti park területére néhány év alatt 10 ezer pásztor települt be juhaival. A basongara törzshöz tartozó bevándorlók új, kövér legelõket és vízlelõhelyet kerestek a nyájaknak. A haszonállatok védelmében felállítottak több tucat csapdát is, benne halálos méreggel. A pásztorok kelepcéibe fõleg védett oroszlánok, leopárdok és hiénák sétáltak be.

 • Hazaküldték az illegálisan ivartalanító állatorvosokat

  Hazaküldték egy nemzetközi állatvédõ egyesület orvosait Magyarországról, mert illegálisan segítettek a menhelyeken élõ kutyákon. A szervezet ingyenesen ivartalanítja az állatokat Európa-szerte, hogy könnyebben találjanak örökbe fogadókat a kutyák számára. Kiderült azonban, hogy az ehhez szükséges papírokkal nem rendelkeznek.