2021.01.24. - Timót

Influenzás kutyák

Influenzás kutyák
Az influenza vírusai a kutyákat sem kímélik. Igaz, esetükben nem a humán kórokózók, hanem a parainfluenza vírusa a fertõzés forrása. A köhögõ állatot antibiotikummal lehet gyógykezelni. Az influenzajárvány menetrendszerû érkezése idején ki gondolna arra, hogy nemcsak õ, hanem kutyája is hasonló kórtól szenvedhet? Pedig a kutyák is lehetnek influenzások, ha a kórokozó, a parainfluenza vírus megtámadja szervezetüket. Akárcsak az embereknél, a kutyák esetében is a légutak jelentik a kórokozó elsõdleges támadási felületét.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fertõzés elsõ tünetei jól hallhatóak, hiszen a kutya elkezd hevesen és szárazon köhögni, amelynek hangja elõször még csattanó, tehát azt is vélhetnénk, hogy csak feltûnõen ugat a kedvencünk. A megbetegedést étvágytalanság is kísérheti, de nagy aggodalomra rendszerint nincs ok: a legtöbb kutya egy-két héten belül meggyógyul. Ritkán azonban tüdõgyulladás is kialakul, amelynek jól felismerhetõ jele a nedvessé váló köhögés.

Ez már komoly veszélyt jelent, s nemcsak a beteg állatra, hanem a vele zárt közösségben élõ négylábúakra is, mert nagyon ragályos betegség, s az együtt tartott állatokat gyorsan megbetegíti. Leginkább a többkutyás háztartásokban és a tenyészetekben élõ, valamint a kiállításokra, panziókba, vagy kennelekbe kerülõ kutyákat fenyegeti a fertõzés, a nagy egyedsûrûség következményeként. Ezért is nevezik a hasonló tüneteket okozó 2-es típusú adenovírus, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida nevû baktériumok által okozott tünetegyüttest összefoglaló néven kennelköhögésnek.

A kutyák parainfluenzájának gyógykezelése - célzott antibiotikum kezeléssel - rendszerint sikeres. A betegség megelõzésére az évente beadott kombinált vakcina szolgál.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra