rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Chips igaz története

 • 2002-t írunk, tombol a nyár. Sajnos túl vagyok az év legjobb táborán, de azért van elfoglaltságom bõven. Egy, a város másik végén lévõ község kutyamenhelyére járok ki szinte naponta kutyát sétáltatni és segíteni. Nagyon szeretem csinálni; legszívesebben egész életemben ezzel a néhány tucat kutyával foglalkoznék. Hihetetlen, hogy ezek az állatok milyen hálásak tudnak lenni egy-egy jó szóért, vagy azért, hogy fél percig csak velük foglalkozunk.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Nagyon ritkán volt, hogy egyhuzamban két napnál többet lettem volna otthon. Ahhoz nagyon nyomós érveket kellet felsorakoztatni, hogy maradjak. Történt egyszer, hogy azért nem mentem, mert két barátnõm hívott, hogy nézzük meg a lovastáborban készült fényképeket. Ekkor említettem nekik, hogy mivel töltöm a szabadidõmet. Akkor még nem is sejtettem, hogy ezzel a két mondatommal egyszer egy kis életnek tehetem jobbá a sorsát.

  Szorgalmasan mentem ezután is naponta, amikoris egyik este megcsörrent a telefon. Engem kerestek. A két lány közül hívott az egyik. Azt mondta, hogy a barátnõje talált egy kis kutyust az egyik metrómegállóban. Nagyon barátságos kutya, de csak egy éjszakára tudják elhelyezni; már megpróbálták felkeresni az állatvédõket, de õk nem tudtak segíteni. Így kerültem én a képbe. Másnap reggelre megbeszéltünk egy találkozót oda, ahol a kutyust találták.

  Nekem még aznap este meg kellett harcolnom érte, hogy elmehessek. Embert sem szívesen, de állatot aztán végképp nem hagyok cserben. Végül gyõzött az igazság, és a szobafogságom kezdetét egy nappal elhalasztották. Másnap szokásom szerint már a megbeszélt idõpont elõtt húsz perccel ott tébláboltam a metróban. Végül feltûntek: két korombeli lány és egy fiú; mindannyian ismeretlenek voltak, de az egyik lány kezében egy gyönyörû, hosszúszõrû fekete tacskó szukát cipelt. Ennél gyönyörûbb kutyát még az életben nem láttam, és nem hiszem, hogy valaha is fogok. Volt benne valami, ami azonnal megfogott mindenkit. Mit egy kis hercegnõ, olyan volt: szolidan elegáns, kedves, de nem túl hízelkedõ, és lerítt róla, hogy elõbb veti magát a folyóba, minthogy megharapjon valakit. Egyszóval csodálatos kutya volt, és valószínûleg nem is a természetéért tették ki az utcára, mert amikor megtalálták, mellette volt egy zacskó a holmijaival. Oltási biléta, etetõtál, játékok, fésû, póráz és a nyakörv, rajta a névvel: Chips.

  Amikor a kis csapat kétfelé szakadt, az egyik lány sírt. Nagyon megszerette ezt a kutyát, pedig alig egy napja ismerte meg. Sírt, mert el kellett válnia tõle, és nem tudta biztosan, hogy hová kerül. Hiába mondtam neki, hogy ennél jobb helye ritkán lehet kutyának, ráadásul amilyen csodálatos, pár napon belül lenne gazdája; túlságosan szerette ahhoz, hogy megnyugodjon. És nagyon megértem. A mai világban már abban sem lehetünk biztosak, amit látunk. Annyi mindent mondanak a menhelyekrõl: hogy két hét után altatnak, nem kapnak enni, viszik a kutyákat a húsfeldolgozóba, és a többi.

  Nagyon nehéz volt a búcsú, de végül is túlestünk rajta. A másik lánnyal ketten mentünk tovább. Az utazást nagyon csöndesen, békésen tûrte a kutyus, szinte oda sem figyelt, mi történik körülötte. Ugyan mindenképpen ölben vittük volna, de õt másként nem is lehetett volna szállítani: nem volt hajlandó mozdulni egy tapodtat sem. Látszott, hogy nagyon bánkódik a gazdái után. Elmesélték, hogy mikor felvitték éjszakára, akkor sem nagyon mászkált, csak épphogy feltérképezte a lakást. Amikor -immár a város másik végében, közel a menhelyhez- letettük a földre, hívogattuk, csalogattuk, de õ csak ült és nézett ránk azokkal a gyönyörû, meleg barna szemeivel, mintha csak azt mondaná: "Igen, hívtok, és kedvesek vagytok, de a gazdáim itt hagytak, és megvárom õket, mert majd értem jönnek."

  A busztól még vagy tíz percnyire volt a menhely; gyalogoltunk a tûzõ napon, és közben vigyáztunk, nehogy túlhevüljön a gyönge kis teste. Amikor odaértünk, megkönnyebbülten láttam, hogy a gondozó még nincs bent, csak azok a kedves nyugdíjas, de fiatalos nénik, aki minden áldott nap kijárnak és törõdnek a kutyákkal. Nekik ez az életük. A gondozónak nem -õ csak ül a házban, és havonta egyszer felveszi a fizetését. Sajnos a szabály szerint csak azt a kutyát veheti be (pár ezer forintért, mérettõl függõen), amelyiket a községben találták. Összebeszéltünk az "öregekkel", hogy majd azt mondjuk, hogy õk találták a kutyust a helyi bevásárlóközpont mellett. Arra végül nem került sor, hogy el is kelljen hitetni ezt a gondozóval.

  Mivel olyan félénk és kistestû kutyus volt, beraktuk õt az "óvodába", a kölyökkutyák közé. A változás döbbenetes volt. Nem telt bele öt-hat perc, és már vidáman szaladgált, ismerkedett a többiekkel. Amikor bementem hozzá, és a nevén szólítottam, boldogan farkcsóválva jött hozzám. Csodálatos érzés volt látni, hogy a kezdeti mélabúból milyen vidám a kis kutya lett. Látszott rajta, hogy nem tudta eldönteni, hogy nekem örüljön, a fajtársaknak vagy csak úgy az életnek. Ebben a pillanatban úgy éreztem, tettem, tettünk valamit, amire büszkék lehetünk.

  Itt akár véget is érhetne a történet, de nem. Késõbb, amikor visszagondoltam az esetre, alig hittem el, hogy egy kutyának lehet ekkora szerencséje. Pedig lett!

  A menhelyre néha jönnek német állatvédõ egyesület tagjai, hogy egy kicsit tehermentesítsék a hazai menhelyeket. Aznap is jöttek, számomra teljesen váratlanul: két kedves hölgy egy autóval. A hatvan kutyából ki kellett választaniuk ötöt vagy hatot, akiket elvisznek magukkal, hogy gazdához kerüljenek ott, Európa legfejlettebb országában. Mire hátraértek az "óvodához" és a mellette lévõ "nyugdíjasotthonhoz", már négy kutyát kiszemeltek, és be is raktak az autóba; tehát két hely volt még. Az egyikre bekerült egy nagyon öreg, vak kutyus, aki addig egy másfél négyzetméteres ketrecben tengette napjait; a fejlett országokban a hozzá hasonlóaknak is hamar kerítenek gazdát, de nálunk még nem divat az, hogy az idõsebb emberek öreg kutyát fogadjanak be.

  Arra az egy helyre természetesen Chips került. Annyira örültem, amikor láttam, hogy a kölykök közé mennek be, és kihozzák õt. A fiatalabb nõ rögtön beleszeretett, ez látszott rajta -de hát kinek ne lopná be magát a szívébe ez a kedves, ártatlan teremtés? Addig nem nyugodtam, amíg meg nem mondták a németeknek, hogy a neve Chips. Ha már ilyen különleges kutya, megérdemli, hogy a nevét is magával vigye -hiszen éveken keresztül így szokta meg, és hallgat rá.

  Így végzõdött hát egy olyan állat "kalandja", akit nem kegyetlenségbõl, de mégis az utcára tettek a gazdái. Neki szerencséje volt. Én pedig boldog vagyok, hogy segíthettem neki abban, hogy olyan élete legyen, amilyen kevés kóbor ebnek adatik meg. Azt hiszem, ezért érdemes volt egész nyáron napi négy órát utazni hatvan kutyáért, órákat gyalogolni a tûzõ napon, lihegni a póráz végén, amikor a másik vége elhúzott volna Moszkváig is, minden nap nyakig sárosan keresztülmenni Pesten, hogy aztán este tízkor hullafáradtan egy alapos fürdés után ledõljek aludni, és hogy másnap elõröl kezdõdjön az egész. Én is élveztem, és másoknak is hasznára váltam, azt hiszem. Ezért fogom ezen a nyáron is és egészen addig csinálni, amíg jól érzem magam. Tehát ha kilencven évesen tolószékbe kerülök, akkor már csak spánielnél kisebb kutyákat vállalok. :)

  Biztosan van, aki ennél sokkal cifrább történet részese volt. Nem is az a célom, hogy a legrendkívülibb kóborkutya-akciót írjam le, hanem az, hogy megmutassam: érdemes küzdeni. Ez az eset megtörtént Chipssel, aki minden kétséget kizáróan már az új gazdájának igazi büszkesége. Számomra ennek a másfél napnak volt egy üzenete. Az, hogy hiába hallom és tapasztalom, hogy a magyar állatvédelem helyzete siralmas, ha összefogunk (na és ha Fortuna istenasszony is mellénk áll), akkor bármit megtehetünk. Egy kis életért küzdött öt fiatal, és megnyerték a csatát. Soha többé nem fogják viszontlátni Chipset, de mindannyian tudják, hogy megérte, és örökre bevésték a szívükbe a nevét. És megtanulták, hogy semmi sem lehetetlen...

  Szenczi Ildikó


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ha az Ön cicájának csirke íze lenne, akkor õt is elfogyasztaná?

  Mi nem hagynánk, hogy Cirmi a cicánk a tányéron landoljon, de mivel rendelkeznek a mi házikedvenceink, amivel a csirkék nem? Mindenki, aki már foglalkozott csirkékkel megerõsítheti, hogy ezek az állatok ugyanolyan szeretetre méltóak, intelligensek, értelmes és érzõ lények, mint a macskák, akiket ugye mi mint házi kedvenceket tartunk. Mi alapján nevezzük az egyiket "ételnek" a másikat pedig "barátnak"?

  A csirkékkel és más húsokkal táplálkozó életmód rengeteg értelmes, ragaszkodó madárnak és más állatnak jelenti a biztos halált.

 • A tehenek belsõ iránytûje

  Berlin - Az emlõsök belsõ iránytûvel rendelkeznek - derült ki német és cseh tudósok közös kutatásának hála, amelynek során mûholdas felvételek segítségével a szarvasmarha és az õzek legelési és pihenési tájolását tanulmányozták.
  A kutatók eredményeiket a PNAS-ban, az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences) publikálták. Marhapásztorok és a vadászok régesrég megfigyelték, hogy az állatok pihenéskor vagy legeléskor egy irányba fordulnak, ám sokáig azt hitték, hogy ez a szélirány, vagy a napsugarak hatására történik.

 • Gazdihoz adtuk Snazit

  A kutyát egy ismeretlen ember kikötötte az egyik bolt elé, majd magára hagyta. Az ott lakók nem látták az esetet, csak a csaholó, bajban lévõ, étlen-szomjan magára hagyott kutyára lettek figyelmesek. Többek szerint már egy napja ott volt az állat. Az állatot rendbe tettük, elláttuk a szükséges oltásokkal is.

  Az ügyben alapból állatkínzás, ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottunk, hiszen állatot elhagyni - kitenni, otthagyni törvénybe ütközõ bûncselekmény. Szerencsére az állat egy örökbefogadónak megtetszett, és haza is vitte.

 • "Mi nem kísérletezünk állatokon!"

  A kozmetikai termékek dobozán január 5-től feltüntethető, hogy a termékkel kapcsolatban állatkísérletek nem folytak - az erről szóló egészségügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

  A kozmetikai termékek biztonságáról szóló rendeletét módosította múlt év végén az egészségügyi miniszter. A rendelet továbbra sem tiltja azt, hogy a kozmetikai szerek fejlesztése során állatokon vizsgálják azok hatásait, bár egy EK bizottsági ajánlás javaslata az, hogy kerüljék az ilyen kísérleteket.

 • Föld napi szemétszedés képes beszámoló

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület lelkes önkéntes csapata a Greenpeace-val együttmûködve a térségben a Föld Napi rendezvénysorozathoz kötõdõ programként 30-40 zsáknyi szemetet gyûjtött össze.

  Erre azért van szükség, mert nagyon sok az illegálisan lerakott hulladékokkal teli gócpont azon a szakaszon. Megtisztítottuk városunk szennyel teli zöld területeit. Mondjuk az illegális szemétlerakók elgondolkodhatnának, hogy tettük mekkora szennyezés (akkumulátor, elemek, gyógyszerek is vannak a hulladékok között)...

 • Kutyasimogatós nap volt az oviban

  Kutyasimogatós nap volt az ovibanA Földmíves Utcai Óvoda munkatársai és a száznegyven aprócska növendék türelmetlenül várta az állatok világnapjához kapcsolódó állatos rendezvényt. Az Orpheus Állatvédő Egyesület önkéntesei a gyerekeknek állatsimogatóval egybekötött ismertetőt tartottak, ahol a kutyák és macskák mellett sokféle más háziállatról is volt szó. A dalokkal tűzdelt, vidám perceket adományozás követte, az óvodás gyermekek az állatvédő egyesület utcáról megmentett védencei számára állateledelt adományoztak.

 • Új reményt kapott Emma

  Egy elhagyatott házba beköltöztek a fedél nélküliek. Mikor továbbálltak, a hátrahagyott putriban a szemetek és a lomok között otthagyták a (feltehetõen kunyerálásra használt) kiskutyát. A 4-5 hónapos, szuka kutya barátságos, német juhász - keverék.

  Az ebrendészet a 14 napos karanténidõ után gazdakeresésbe kezdett, mely sikeresnek bizonyult. Az állatot összehoztuk befogadójával, aki felelõs gazdaként magához is vehette. Emma gazdihoz került, de további örökbe fogadható állatból van bõven!

 • Hamarosan tilos lehet az EU-ban a tojótyúkok ketreces tartása!?

  2008. Január / Brüsszel - Az Európai Bizottság hajthatatlan maradt és nem engedett a tojástermelõ lobbi mesterkedéseinek, amivel azt akarták elérni, hogy a ketreces tartás tilalmának 2011-re tervezett bevezetését további nyolc évvel halasszák el. A Bizottság nyílt levelében határozottan megerõsíti a tojótyúkok ketreces tartásának 2011. december 31-ével életbe lépõ tilalmát, és állásfoglalásban a hagyományos ketrecek bizonyítottan állat-egészségkárosító hatásaival érvel.

 • Léket a kerti tóra - mentsük meg kinti kedvenceink életét!

  Ha nem vigyázol kint lévõ állataidra, könnyedén végezhet velük a hideg! Sokszor hallottunk már történeteket, hogy kis kerti kedvenceink populációja a tél ideje alatt megcsappant! Vajon miért is történhetett ez meg?

  Sokan tartanak otthon a kertben kis kerti tavat náddal, gyékénnyel körbeültetve, különbözõ színekben pompázó aranyhalakkal vagy koikkal betelepítve. Ilyenkor, télen bizony nem egyszerû megoldani, hogy halak oxigénhez jussanak, hiszen a nagy hideg miatt a tó felülete befagyhat. Mit tehetünk, hogy ez ne következzen be?

 • Ada a westi gyógyulás után gazdihoz került - fotóval

  A szuka, west highland white jellegû, felnõtt kutyát állatbarátok találták két város között, külterületen gubbasztva. Bekerülésekor parazitáktól mentesítésre, rühtelenítésre került.

  A kutyus egész teste rühtõl fertõzve sajgott, az elsõ héten kritikus állapotban volt, majd fokozatosan helyre tudták hozni az Orpheus Állatvédõ Egyesület állatvédelmi központjában munkálkodó állatbarátok. A kutyus ezután új gazdihoz került.

 • Kötelezõ lehet a kutyachip

  Kötelezõvé tenné a kutyák azonosíthatóságát az agrárminisztérium. Az állatvédõk szerint a chiprendszer bevezetése lenne a legjobb, feltéve, ha a mostani négy adatbázis helyett lenne egy központi.

  Háttér: Magyarországon a hobbikutyák túl vannak szaporítva. Sokkal több születik, mint amennyi gazdijelölt van! Ki chipezi be a kutyákat, ha a szaporítók még a kötelezõ védõoltásokkal sem látják el a kis jövevényeket?

 • Életbe léptek az állatok szállítására vonatkozó szigorúbb szabályok

  Egy ma életbe lépő szabályozás szerint az állatokat 8 óránál több ideig szállító járműveknek szigorúbb szabályozásnak kell megfelelniük és az állatokat szállítóknak képzésen kell részt venniük.

  Az új szabályok szerint az állatokat 8 óránál több ideig szállító tehergépkocsiknak engedélyt kell majd beszereznie, amelynek kiadásakor az új szabályoknak megfelelő felszereléseket is ellenőrzik.

 • Borzasztó körülmények között voltak a malacok

  A 2004. évi X. törvény szerint az állatkínzás bûncselekmény, amiért akár három évnyi letöltendõ börtön is járhat!

  Állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt hét román állampolgár ellen indított büntetõeljárást a szegedi rendõrkapitányság, miután csaknem másfélszáz sertést három kisteherautóba zsúfolva akartak Romániába vinni - közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendõr - fõkapitányság sajtószóvivõje csütörtökön.

 • Átlátszó békát tenyésztettek ki Japánban

  A kutatók akár a rák kialakulásának okait is felfedezhetik

  A hirosimai állami egyetem kutatócsoportjának vezetõje szerint így olcsóbban tudják vizsgálni egyes mérgek hatását a csontokra, a májra és más szervekre, mintha megnyitnák az állatot, és akár a rák burjánzását is nyomon követhetik. Emellett a vizsgálatokhoz nem kell kivégezniük az állatokat, hanem azokat természetes haláluk beálltáig megfigyelhetik.

 • Az állattartás veszélyei

  Gyakran megesik, hogy amikor állatkereskedés elõtt megyünk el, gyermekünk szívszaggatóan könyörög egy kis állatért; nem biztos, hogy minden szülõ tudja, mit is készül magára vállalni, ha ilyenkor enged az esdeklõ szónak. Még akkor sem sejti, hogy az állatra milyen veszélyek leselkedhetnek, amikor a gyereknek örömet szerezve hazaviszik az apróságot. A gondok részben a tudatlanságból, részben a felelõtlenségbõl fakadnak. A tudatlanság oka, hogy nem tájékozódunk kellõképpen az adott állat igényeirõl és szokásairól. Ezért fordulhat elõ, hogy kiskacsának nokedlit, teknõsnek parizert adunk, aminek az állat egészségkárosodása lesz a következménye.

 • Állati erotika - kínzás-e az animálszex?

  animalsex - állatkínzásTilos természetellenes tevékenységre szoktatni

  Az állatvédelmi törvény elfogadásával úgy tûnt, megoldódik hazánkban is végre-valahára a házi kedvencek és a tenyésztett állatok jogvédelme. Ha sokat javult is a helyzet, még mindig vannak rendezetlen területek. Ilyen például az állatok és emberek közötti szexuális aktust bemutató filmek, magyarul az "animálszexfilmek" ügye.

 • Több mint egymillió baromfit öltek le Kínában a madárinfluenza miatt

  A hírek szerint valószínû, hogy emberek is madárinfluenzát kaptak Kínában

  Nem zárható ki, hogy Kínában is halálos kimenetelû megbetegedést okozott a madárinfluenza - jelentette be vasárnap Pekingben az Egészségügyi Világszervezet. - Az egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott bennünket, hogy három embernél valószínûleg a madárinfluenza H5N1 típusú fertõzése lépett fel Hunan tartományban. Már meghalt az egyik beteg, egy 12 éves kislány, a másik kettõ állapota stabil - közölte a sajtóval a világszervezet szóvivõje.

 • Megmentett sünöket engedtek vissza az erdõbe

  Budapest - Huszonhat mentett sünit engedtek szabadon kedden Nagybörzsöny térségében a Fõvárosi Állat- és Növénykert munkatársai.

  A sünök mindegyike legyengült állapota miatt került az állatkertbe még tavaly, elsõsorban azért, mert nem tudták volna átvészelni a telet; volt, amelyik kicsi állat elárvult, az anyukája fûnyíró alá került, s túl kicsi volt ahhoz, hogy ellássa magát. Az állatkertben a rendezett körülmények között megerõsödtek, s mivel az idõjárás megfelelõ, eljött az ideje a szabadon engedésüknek.

 • Õssejtek állhatnak a szarvasagancsok regenerációja mögött

  Brit kutatók szerint a szarvasok állandóan megújuló agancsa mögött õssejtek állhatnak.

  Az õssejtek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a szarvasok azon figyelemreméltó képességében, mellyel új agancsot növesztenek - mutatta ki egy kutatás. A szarvas egyedülálló az emlõsök között, mivel képes egész testrészeket regenerálni, ebben az esetben egy sor csontagancsot, melyet bársonyos bõr borít.

 • Állatvédők a Szigeten 2017 fesztiválon

  Állatvédők a Szigeten 2017 fesztiválonA Sziget 2017 Fesztivál Civil Sziget részlegén a kulturális, szociális, államigazgatási, egészségügyi, esélyegyenlőségi szervezetek mellett környezet-és állatvédő szervezetekkel is találkozhattak a látogatók. Az Orpheus Állatvédő Egyesület standján a Szigetlakók az állatvédelem és a felelős állattartás népszerűsítése kapcsán állatos kirakó és memóriajátékokkal, állatfelismerő versennyel, beszélgetésekkel tölthették el szabadidejüket. A naponta több tízezres látogatót befogadó Sziget 2017 Fesztiválon egy perc unatkozásra sem volt idő, ehhez kellően színes programokkal (egész napos fotókiállítással, ingyenes állatos kiadványokkal, állatos játékokkal) voltak jelen a Civil Szigeten az állatvédők.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása