rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Aranyos állatokból hátborzongató szobrok

 • A látványdíjjal és a Filmszemle fõdíjával kitüntetett Taxidermia egy moziban kiállított díszlete háborította fel a moziközönséget.

  A film három generáció történetét mutatja be. Az utolsó fejezet élettõl elidegenedett állatpreparátora aranyos kisállatokból készít mûalkotásokat. Egy ilyen munkát tekintettünk meg testközelbõl, majd szóba elegyedtünk magával a mûvésszel is.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Még nem is megy a mozikban a belek, nemi szervek és pszichés eltévelyedések miatt felkavaró magyar film, a Taxidermia, de egyesekbõl máris indulatokat váltott ki. A Mammut mozi közönségét Pálfi György filmszemle-fõdíjas alkotásának promóciós anyaga, pontosabban egy, a filmhez készült installáció háborította fel annyira, hogy azt hamarosan elszállítják a moziból. Az objektum egy csocsóasztal, amelyben a piros bábuk helyett kitömött mókusokat, a kékek helyett pedig hörcsögöket szúrtak a forgatható pálcikákra. Hogy a bornírt alkotás ilyen hatással volt a plázázókra, tulajdonképpen siker.

  Kisállatcsocsó - forrás: www.szollosi.eu A csocsóasztal a film szerint ugyanis a háromgenerációs családtörténet legfiatalabb tagjának az alkotása. A preparátormester morbid és végletekig cinikus preparátumszobrok készítésében teljesedik ki, amelyek népszerû mûvésszé teszik õt a történetben, miközben a mozi elõcsarnokában is hatással vannak a nézõre.

  A preparátor a zárójelenetben egyébként nagy kiállításon mutatja be a mókusok és hörcsögök mellett még egy sor aranyos állatkát átértelmezõ alkotásait.

  Kisállatcsocsó
  Bár a kiállítás a film végleges változatába nem került be, a rajongók vagy szörnyülködni vágyó állatvédõk egy rövid ideig még megtekinthetik a csocsót a Mammutban, a Mûvész moziban pedig az óriási labdákká tömött szarvas-, vaddisznó- és tehénfejeket. Ugyanitt állítottak ki egy háton fekvõ disznót, amelynek hasából hurkák törnek elõ.

  A perverz preparátor alkotásai egyébként nem teljesen fiktívek. A kedves állatokat valóban egy képzõmûvész készítette (ki), aki interjúnk alatt úgy tûnt, csak annyiban hasonlít a halálban az öröklétet keresõ, életidegen figurához, hogy hasonló tematikájú szobrokon dolgozik.

  "Állati húsból varrtam emberi arcokat, és testrészeket. Ezeket a formalinos akváriumban úszó tárgyakat többfelé is kiállították, például a Mûcsarnokban. Az egyik kiállításomat láthatta Pálfi, ez alapján keresett meg" - mesélte a fiatal alkotó, Szöllõsi Géza.

  A képzõmûvész a filmhez elkészítette a preparátor kiállításának teljes anyagát, például egy tehéntõgy csecsbimbói közt bujkáló nyest szobrát, lófejbõl készített sakkfigurákat, vagy a Kishercegbõl ismerõs nyitott kígyót, amelynek hasában azonban nem elefánt, hanem kismalac kucorgott.

  Szöllõsi egyébként mûalkotásnak tekinti a tizenkét tárgyat. "Ez nem alkalmazott mûvészet volt, ezek mûalkotások. Pálfinak annyi volt a megkötése, hogy állatból készüljenek, és kortárs kiállítás legyen" - definiálta a munkákat a képzõmûvész, aki egyébként ezekkel az alkotásokkal diplomázott az Iparmûvészeti egyetemen.

  "Eleinte a grafikai tervezésre kértük fel Szöllõsit, hogy a Taxidermia elõkészületeinél prezentálhassuk, milyen filmet akarunk" - emlékezett vissza az együttmûködés kezdeteire a rendezõ. Pálfi úgy látta, "az anyag olyan erõs lett, hogy bevettük a stábba, a díszlettervezõ mellé".

  Az erõs anyagra én is kíváncsi voltam, úgyhogy elmentem a Mammutba, ahol hétfõ este feldühödött állatvédõk helyett csak egy kimért biztonsági õrt tudtam megszólaltatni. Az õr szerint sokan akarnak játszani a kisállatcsocsóval, pedig az tilos. De vannak, akiket megrémít a látvány. "Maga szerint nem morbid?" - kérdezte váratlanul. "Egy ilyenért megöltek húsz kisállatot" - mondta csendesen. A mûvészetrõl vallott, liberális nézeteim ellenére meghatódtam, úgyhogy következzenek újra a tények.

  Kínzóeszközök
  Szöllõsi Géza nem csak a furcsa szobrokat készítette a filmszemlén látványdíjjal is kitüntetett Taxidermiához, hanem a fájdalmasan realisztikus önpreparáló szerkezetet, és a szocialista evõversenyeken feltûnõ evõedzõ gépet, de az õ munkái a filmben feltûnõ plakátok, feliratok is.

  Az életidegenséget sugárzó, precíz alkotások közül végül azonban nem mindegyik tûnik fel a film végleges változatában. Az állatból készült szobrokat felvillantó kiállítás-jelenetet dramaturgiai okokból kivágták, mondta Pálfi György.

  És bár a mûvész panaszkodott, hogy a Taxidermia számára készített alkotásait eddig szakmai helyen sem sikerült bemutatni, munkája nem volt hiábavaló. Szász János rendezõ ugyanis Szöllõsit kérte fel, hogy a Csáth Géza-novellákból forgatott, új filmjéhez készítsen orvosi eszközöket.

  "Az elmebeteg nõ naplója munkacímû filmben nem létezõ gyógyító-, kínzó és mérõeszközöket kell készítenem. Kényszerzubbonyt, furcsa orvosi eszközöket terveztem, olyanokat, ami egy múlt századi elmegyógyintézetben megjelenhetnek" - mondta Szöllõsi, biztosítva minket arról, hogy legújabb munkáihoz már nem használt fel egyetlen mókuskát, menyétecskét és vaddisznócskát sem.

  Nem veszik az állatból készült szobrokat
  "Még egyetlen szobromat sem tudtam eladni" - vázolta fel a kortárs képzõmûvész nehéz helyzetét Szöllõsi Géza. Szerinte a magyar mûvészeti piac egyelõre olajfestmény-fixációban szenved, a nemzetközi vásárokon is olajképekkel szerepelünk, noha a nyugat-európai kiállítóknál már a printek, fotóalapú képek dominálnak. A mûvész nem csak printjeire, de a cikkünkben említett. húsalapú munkáira sem talál vevõt, mivel a szobrászat terén is a fémbõl készült tárgyak keresettek, az ilyen szokatlan technikák nem.

  Szöllõsi a formalinban ázó húsmûveket éppen ezért nagymamája sufnijában tárolja.

  Breaking news: A kisállatos csocsót a rendezõ szerint hamarosan az Urániában állítják ki.

  Földes András


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Macskakiállítás Budapesten, a Lurdy Házban, 2009 november 21-22-én!

  Kisállat barátok csudajó programja!

  Óriási nemzetközi macska és kutyakiállítás lesz november 21-22.-én Budapesten a Lurdy házban, ahol törpenyulak, tengerimalacok, kis rágcsálók, csíkos borzok, valamint törpekenguru is várja a látogatókat.

  Nyitva mindkét nap: 10-18-ig.

  Belépõ a helyszínen váltható.

 • A kutyák táplálkozása

  Nagy test, nagy étvágy. Nem árt tudni, hogy a kutyák is szeretik a finom falatokat, de a macskákhoz képest nem akkora ínyencek, bár azért õk is értékelik az ízletes, gusztusos táplálékot.

  Ráadásul a kutyák, ellentétben a macskákkal, inkább naponta kétszer esznek nagy adagokat, követve az évezredek alatt kialakult táplálkozási szokásukat. Emiatt fontos tényezõ kutyatartók számára, hogy a megvásárolt eledel kiemelkedõen magas tápanyagtartalommal bírjon. Fontos a belsõ.

 • Fogamzásgátlás az állatoknál

  Bármily kedvesek és szeretni valók a kiskutyák és kiscicák, az anyaállat gazdája nem biztos, hogy megörül a szaporulatnak. Ha el akarjuk kerülni, hogy kedvencünk akaratunk ellenére (vagy inkább jóváhagyásunkra nem várva) hozzon kölyköket a világra, akkor járjunk el kisállatgyógyász-cikkírónk tanácsai szerint. Kedvenceink - amikor elérik az ivarérett kort - megváltoznak. Megváltozik a viselkedésük, a kutyák szófogadatlanokká válnak, ha nem pórázon sétáltatjuk õket elszöknek, elcsavarognak...

 • Nem is erõs a cápaharapás

  Tampa - A cápák harapása igencsak gyengécske az oroszlánokéhoz képest, és csupán tûhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetõen képesek átharapni áldozatukat - írják kutatók a Physiological and Biochemical Zoology címû amerikai szaklapban.

  Cápaállkapcsokon végzett tanulmányaik igazolták, hogy az oroszlánok és a tigrisek az állkapocs erõsségét illetõen messze lekörözik õket, a cápák azonban állkapcsuk szélességének köszönhetõen a vizek urai. "Kilopondra nem annyira erõs a cápa harapása" - állítja a kutatás vezetõje, Daniel Huber, aki a floridai Tampa Egyetem kutatója.

 • Hogyan él a komodói varánusz?

  Sárkányok csak a mesékben vannak. Vagy mégsem? Nemsokára egy igazi csúcsragadozó érkezik Budapestre, egy komodói varánusz. Ha majd látogatható lesz a Fõvárosi Állatkertben, érdemes az alábbi ismeretekkel felvértezve közelíteni új élõhelyéhez. A három méteresre is megnövõ óriás a legnagyobb ismert gyíkféle a világon. Alkata és élénksárga, villás nyelve, amit gyakran kilövell, valóban a mesék lángot okádó sárkányára emlékeztet. Nincs természetes ellensége, termete tiszteletet parancsol, és az emberre is veszélyes. Így nem kell attól tartani, hogy hobbikedvencként hamarosan széles körben el fog terjedni a terraristák körében.

 • Vérengzés kényszerbõl: baromfikat gyilkolnak százezer számra!

  Bács-Kiskun megye három településének környékén találtak madárinfluenza-gyanús eseteket, két napja tart a veszélyeztetett állatok vágása – közölte a megyei védelmi bizottság titkára. Kaszás Mihály a Klubrádiónak elmondta: az esetek egy része megelõzhetõ lett volna, ha a gazdálkodók betartják a baromfitartás szabályainak szigorítását.

  Kaszás Mihály megismételte: azok a gazdák, akiknek az állományát meg kell semmisíteni teljes kártérítést kapnak az államtól. Hozzátette: már több tízezer házi szárnyast semmisítettek meg...

 • Divathullám Japánban: macska lábát, fejét, fenekét kapkodják a szájukba

  Emberi állatságok: ismét egy japán hülyeség. Kapjuk be az élõ macskánk egyik-másik testrészét! Hogy mire jó? Azt nem tudnám megmondani, de szerintem õk sem. Viszont legalább jó szõrös (az utolsó képen szaros) lesz a szájuk tõle. Ha japánban lemerül a tamagucsi, nagy gondok támadhatnak (lásd a képeket).

  (Bevallom, én is harapdálom néha a macskám fülét. De ez mondjuk alkalmi, játékos és nem csinálok sportot vagy hobbit belõle - a szerk.)

 • Vigyél haza - Daisy gazdit keres!

  Egy magánház udvarán "unták" meg az egy év körüli, kistermetû, keverék, szuka kutyát. A gazda - amikor házhoz hívta az állatvédõ egyesületet - altatásra szánta - , altatási célból adta le az állatot.

  A kutyát kívül belül parazitáktól mentesítettük, oltva, féregtelenítve várja megmentõjét!

  Daisy még kicsit félénk, de jóravaló, szelíd kutyus! Egy olyan gazdira vágyik, aki nem rúg bele, nem unja meg, aki befogadja családtagként! Társa lehet annak, aki eteti, szereti, gondozza majd!

 • Kipusztulhat a fecske Magyarországon

  Veszélyben vannak a fecskék, 2020-ra kipusztulhat az állomány Magyarországról. Aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: 1999-2009 között a molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent az országban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának adatai nem egy-két év változását mutatják, hanem folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet. Ha az irányzat folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány kipusztulhat Magyarországról.

 • Radics Gigi segíti az állatok megmentését

  Radics Gigi segíti az állatok megmentésétA Kari.hu - Karitatív Bevásárlótér - vásárlói úgy segíthetik az állatok megmentését, hogy az nekik semmibe sem kerül. A vásárlási forgalom 1%-át a Vásárlók által kiválasztott közhasznú szervezet kapja meg. A kilencvenes évek óta működő Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő munkájának támogatása fontos és nélkülözhetetlen. Minél több az egyesület bevétele, annál több anyagi ráfordítást tudunk állatmentő és környezetvédelmi tevékenységünkre fordítani. A Kari.hu jószolgálati nagykövete Radics Gigi, a sztárral való együttműködés már önmagában nagy megtiszteltetés.

 • Csernobilba bölények a kísérleti nyuszik

  Ungvár - Kísérleti jelleggel rövidesen bölénycsordát telepítenek a csernobili tiltott övezetbe, hogy megfigyeljék, miként reagálnak az állatok az ottani létfeltétekre.

  Az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma tárgyalásokat folytat a bölények betelepítésérõl a felrobbant reaktor körül kialakított 30 kilométeres tiltott övezet radioaktivitással kevésbé szennyezett, 20 hektár kiterjedésû, elkerített helyére.

 • Pamela Anderson jótékonyságból vetkõzik

  Pamela Anderson Stella McCartney londoni butikjának kirakatában vetkõzik majd, hogy felhívja a figyelmet az állatok védelmére. Beyoncé Knowlest azonban keményebb eszközökkel próbálták meggyõzni arról, hogy ne hordjon szõrmebundát: egyszerûen letámadták egy étteremben.

  A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért) nevû amerikai állatvédõ szervezet tevékenységére szeretné felhívni a figyelmet Pamela Anderson - aki gömbölyû idomaival és házi pornóvideóival is komoly hírnevet szerzett már magának - egy rövid, nyilvános sztriptízzel.

 • Libás játék Márton Napra

  A libás játék nem csak Márton napra okozhat a gyerkõcöknek örömöt. Az ajándéknak is megfelelõ papírjáték elkészítésébe bevonhatóak a picik. A program 3-10 évesek számára okozhat kellemes elfoglaltságot.

  Kellékek:
  - fehér karton (A4-es méretben), - piros fénymásolópapír, - lúdtollak, - gyerekeknek való olló (felnõtt felügyelete mellett használják), - ragasztó (gyerekeknek való), - fekete filctoll

  Kellemes elfoglaltságot kívánunk!

 • 20 ezer delfint is lemészárolhatnak

  Eredménytelen az állatvédõk akciója

  Megkezdõdött a delfin-vadászati szezon Japánban, ahol az elkövetkezendõ fél évben várhatóan több ezer tengeri emlõst ölnek majd le. Az ínyencfalatoknak tekintett tengeri emlõsöket elõbb összeterelik, majd lándzsával megsebzik, és gyakorta bunkósbottal verik õket agyon. Néhány nemzetközi állatvédõ szörfdeszkán próbálta meg visszaûzni a delfineket a nyílt vizekre. De a halászok megakadályozták akciójukat.

 • Lóviadal - fogadnak az állatokra, a vesztest pedig megeszik

  A ló háziasítsa az i. e. 4. évezred folyamán zajlott le Közép-Ázsia és Kelet-Európa területén. Az ember a vadlovat betörte, majd igába fogta, keze alá dolgoztatta, csatázott vele, és természetesen (ha kellett) táplálkozott belõle, a tömeg szórakoztatására egyes területeken harcoltatták is õket. A lóviadal nevû sport mára nagyrészt a világban tiltott, de a Fülöp szigeteken, Dél Koreában, Indonéziában és Kínában is rendszeresen ûzik. Szerintük szép hagyomány, a civilizált ember szerint pedig borzalmas, állatkínzó, büntetendõ dolog minden állatviadal.

 • Jól sikerült az Orpheus állatbarát karácsonyi programja

  A szegedi Dóm téri Advent karácsonyi vásárán szombat délután a segítségre váró állatoké / állatbarátoké / állatvédõké volt a fõszerep. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület rendezvényére, az Állati szép karácsonyi programra több száz érdeklõdõ volt kíváncsi. A Dóm Tér elõtti gazdátlan állatok felvonultatásán túl a nagysátorban bohócok, állatbarát interaktív színházi elõadás, és sok - sok állatos kiadvány, édesség, és ajándék várta az érdeklõdõket.

  Gazdit keresnek a magára hagyott házi kedvencek!

 • Élő Nyuszit húsvétra NE!

  Élő Nyuszit húsvétra NE!Húsvétkor, a nagy vásárlási forgatagban sokan felelőtlenül élő állatokat vásárolnak gyermekeik számára ajándékba. Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

 • Santos, Roxy, Polli, Peti, Morci gazdihoz kerültek

  Santos és Morci a város utcáin céltalanul, de annál éhesebben bolyontak, Roxy a németjuhász pedig egy játszótér környékén vert tanyát, Polli egy nagyon forgalmas útkeresztezõdésnél okozott riadalmat, Peti (a patkány) egy óvodába riogatta a gyerekeket-és felnõtteket.

  Az állatokat az Orpheus Állatvédõ Egyesület állatmentõ szakemberei sikeresen befogták, felépülésükben, megtisztulásukban, szocializációjukban segédkeztek, majd gazdához adásukért munkálkodtak. Az állatok szeretõ gazdihoz kerültek.

 • Házi kedvenceink is kaphatnak hõgutát!

  Van, ahol a nyári kánikulában a tûzõ napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis idõn belül hõgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A felelõtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bûncselekményét követi el, amiért két évig terjedõ szabadságvesztéssel is sújtható. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tûzõ napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történõ segítségkérés. Gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig...

 • Visszaköltöztetik a tokhalakat Európába

  A kaviárt adó tokhalak túlélték a dinoszauruszokat és az éghajlatváltozást, ám amikor az ember felismerte, hogy az ikrája különlegesen értékes kincs, az állatfaj szinte egycsapásra eltûnt Európából. A tokhalat április 11-én költöztetik vissza európai otthonába.

  Több mint harminc éve egyáltalán nem él a kontinens vadvizeiben a kaviárt adó értékes hal. Számos helyen tartanak ugyan tokhalat mesterséges állóvizekben, víztárolókban, medencékben, de természetes élõhelyein kihalt...

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása