rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Görénymentés: az emberi haszon miatt rossz sok állatkereskedésben a tartás minõsége

 • 2006. június 2-án kaptunk arról információt, hogy az Örs vezér téren lévõ Árkád üzletben a Noé Bárkája Állatkereskedésben egy szoptatós nõstény vadászgörény körülbelül 2-3 hetes kölykökkel a vásárlótérben van 2-3 napja.

  Mivel mi vadászgörények mentésével foglalkozunk (nem alapítvány vagy egyesület, hanem mint magánszemélyek), már több alkalommal is volt dolgunk velük. Mind az Árkádban, mind a Savoya Park területén lévõ üzletükben felmerült már több ízben a rossz állattartás és esetleges állatkínzás gyanúja.

  Több állatot sikerült már elhozni tõlük különbözõ megállapodások eredményeképpen. A vadászgörényeket nem legálisan szerzik be, vagy esetleg megunt, felnõtt vadászgörényeket vesznek be minimális összegért, és 10-15 ezer forinttal többért árulják õket. Errõl az alomról azt mondták, hogy a nõstényt megvették, és ott az üzletben ellett meg. A következõ mondat arról szólt, hogy minden kölyökért 10 ezer forintot fizettek a tenyésztõnek, a nõstényt pedig 16 ezer forintért vették meg tõle.

  Volt már egy esetünk, amikor innen egy nõstényt vittünk el. Akkor a tulajdonos, Domoszlai Ferenc és üzlettársa, Lakatos György beleegyezett ebbe, ugyanis az állat megharapta az egyik vásárló gyermekét, aki benyúlt a ketrecbe. A teljesen lesoványodott, oltásokkal nem rendelkezõ állatot a tulajdonos a beszerzési árért adta nekünk, csak vigyük el, ne legyen problémája ebbõl a harapásból. 2 hét karantén után akartuk elvinni ivartalanítani a nõstényt, de az indulás elõtt 2 órával megellett. Különbözõ hazugságok tengerébõl annyit sikerült kihámozni, hogy a tulajdonos fiának a hím görényével tüzeléselmulasztás miatt összeengedték a kislányt. A tüzelés el is múlt, ám az állat vemhes lett. Errõl az egész esetrõl elfelejtettek minket tájékoztatni. Most is fennáll a lehetõség, hogy bevettek egy megunt, felnõtt állatot, aki esetleg tüzelt, és így próbáltak "segíteni rajta".

  A kereskedésbe bevett állatok általában vadakká válnak, a lelkük megsérül, nem megfelelõen táplálják õket (ezen nem a mennyiséget, hanem a minõséget értjük), valamint a velük való foglalkozás hiánya, illetve a bezártság okozta stressz és mozgáshiány miatt teljesen elvadulnak az állatok. Ha harapnak, vagy tépik a ketrecet, akkor ezt - információink szerint - erõsen és durván szankcionálják. A Savoya Park-i üzletükbõl egy hím görényt én (Takács Andrea) fogadtam örökbe. Õt állítólag hideg víz alatt, súrolószerrel és kefével súrolták, ha rázta a rácsot. Tény, hogy ez nem bizonyítható, de biztos érdekes, hogy az állat azóta retteg a víztõl és a tisztítószerek szagától. Nekem ez elég bizonyíték.

  Visszatérve a jelenlegi esetre. Az értesülést követõen négyen bementünk (mind a négyen több éve - 5-10 - foglalkozunk vadászgörényekkel, a mentésükkel) az Árkádban lévõ állatkereskedésbe, valóban ott voltak az állatok egy kétszintes madárketrec alsó szintjén. Az anya elõtt rossz minõségû macska-szárazeledel volt, a ketrec aljában mindenhol elhasznált macskaalom volt szórva. A nõstény nagyon le van soványodva, a körmei hosszúak, ápolatlan az egész állat, ránézésre nagyon kevés teje van. A kölykök egy üres kartondobozban voltak, aminek az egyik oldala ki lett vágva. A kölykök (6 albínó kölyök) szeme még nem nyílt ki, körülbelül 2-3 hetesek lehetnek. A nõstény a folyamatos zaklatás miatt idegesen rohangált fel-alá, erõsen stresszes állapotban volt. A nem megfelelõ táplálás és az anya idegállapota miatt egyrészt a tejtermelése leállhat, másrészt, mivel az anya oltatlan, a kicsik semmiféle védelmet nem kapnak a tej által. A vásárlók fogdossák a ketrecet, benyúlkálnak, bármilyen fertõzést elkaphat az anya és a kölykök is. Mivel az anya rosszul van táplálva, emiatt a kölykök sem jutnak elegendõ tápanyaghoz, vitaminhoz, ásványi agyaghoz. Ezeket mesterségesen sem próbálták meg pótolni.

  Szerettünk volna a tulajdonossal egy értelmes megállapodást kötni, bármibe belementünk volna, ami által a görénymama és a kicsinyei jobb helyzetbe kerülnek, és ami által növelhetnénk a túlélési esélyüket. Az egyik alkalmazott elment felhívni a tulajdonost, állítása szerint nem sikerült vele beszélnie. Ígéretet kaptunk arra, hogy másnap, nyitáskor tudunk személyesen beszélni a tulajdonossal. Mi gyanakvók voltunk, és zárás után még másfél órán keresztül az összes kijáratot figyeltük, mert volt egy olyan gyanúnk, hogy az almot el fogják vinni, hogy ne járjunk a nyakukra, és a hasznuk is megmaradjon a kölykök és a nõstény eladásából. Sajnos, mire reggel visszamentünk, a gyanúnk beigazolódott, és már nem voltak ott. Állítólag a tulajdonos hazavitte õket.

  Ha egyetért az állatkereskedésekben a felelõsebb állattartás szükségességével, kérjük segítse munkánkat!

  A segítséget elõre is köszönjük mind a görények, mind a magunk nevében:
  Takács Andrea (Molly, Gizmó, Vackor, Freddy) – 06-20-534-69-05 (e-mail: gorci74@vipmail.hu)
  Sejben Vivien (Bobek, Paca, Jafar) - 06-30-430-55-65

  Noé B. Állatkereskedés
  - Árkád Bevásárló Központ: Örs vezér tér 25.
  - Savoya Park: 1117 Budapest Hunyadi János út 19.

  Orpheus Állatvédõ Egyesület

  Mit tehet a vásárló vagy a nézelõdõ, ha gyanús állatkereskedést tapasztal?

  - bele kell írni a vásárlók könyvébe (panaszkönyvbe),
  - feljelentést kell tenni a területileg illetékes felügyeleti szervhez (területileg illetékes állategészségügyi hatóság, illetve a helyi önkormányzat),
  - állatkínzás esetén (ha a tartás közben szenvednek az állatok) értesíteni kell a rendõrséget is,

  A késõbbi bizonyítás érdekében célszerû tanukat felvonultatni, illetve bizonyítékokat (videó felvételeket, fényképeket) készíteni.

  Mivel világunkat mi magunk alakítjuk, csökkenthetjük az állatok szenvedését, ha velük felelõsséggel bánunk.

  Seres Zoltán
  Orpheus Állatvédõ Egyesület


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Együtt alszik az oroszlán és a szurikáta (fotókkal)

  Hihetetlen, de igaz!

  Már csak egy jóképû varacskos disznó kéne, és Zinzi és Bob eljátszhatnák az Oroszlánkirályt.

  Aranyos párt alkotnak.

  Ahogy a Disney rajzfilmben a kisoroszlánnak, Szimbának egy szurikáta, Timon és egy varacskos disznó, Pumba a legjobb barátja, úgy a dél-afrikai szafariparkban is elválaszthatatlan barátság szövõdött az oroszlán lány, és az elárvult szurikátakölyök között.

 • Levesbe szánt macskákat szabadítottak ki

  Kína - Sanghaji állatvédõk 300 lopott macskát szabadítottak ki a hétvégén egy raktárból - adta hírül hétfõn a kínai állami média. A cicákat egy viszonteladó megbízásából gyûjtötték be a városban éjszakánként. Az állatokat 22 bambuszketrecben zsúfolták össze. A jelentések szerint a szállítók durván bántak az állatokkal, dobálták a ketreceket. A kiszabadított macskákat a gazdáik hazavihették. Három házi kedvenc azonban nem élte túl a megpróbáltatásokat. Több állatnak pedig eltört a mancsa. A macskák feltehetõen éttermekben végezték volna.

 • A szúnyogok nyálából fedhetõ fel az általuk terjesztett kór jelenléte

  Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy új módszert a szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek felderítésére, segítségével feleannyi idõ alatt ki lehet mutatni egy bizonyos terület fertõzöttségét, mint eddig.

  A szúnyogok által terjesztett betegségek világszerte komoly veszélyt jelentenek. Egyesek, mint a malária, csak bizonyos területeken jellemzõek, mások viszont - köztük a dengue-láz, a nyugat-nílusi vírus és a Chikungunya-láz - váratlanul felüthetik fejüket új vidékeken is.

 • Szabit, az izomsorvadásban küszködő állatvédőt támogattuk

  Szabit, az izomsorvadásban küszködő állatvédőt támogattukSárközi Szabolcs a járásra képtelen, ám annál céltudatosabb fiatal fiú izomsorvadásban és súlyos cukorbetegségben szenved. Életét a mini állatkertje és az azzal való folyamatos foglalatoskodás csillagozza be. Őt és családját támogatta némi karácsonyi élelmiszer csomaggal és állateledelekkel a Mátrix Közhasznú Alapítvány és az Orpheus Állatvédő Egyesület. Szabolcs udvarán mosómaci, színes és érdekes madarak, nyuszi, nemes galambok, pálma és növényház, sőt még áramfejlesztő szélkerék is helyet kapott.

 • Rágcsálótartás: egerek, hörcsögök, nyulak és patkányok

  Egyre népszerûbb hobbi világszerte a kisemlõsök tartása. Ezek az állatok ideális lakótársak és kevésbé idõigényesek, mint például egy kutya, akit naponta több alkalommal is sétáltatni kell.

  Amikor dönteni kell, milyen állatot vegyünk magunkhoz, legtöbben csak kutyára vagy macskára gondolnak. Pedig egy hörcsög vagy egy tengerimalac is hasonló örömet szerezhet. Egy - vagy akár egy egész csapat - rágcsáló tartása a legtöbb család számára nem jelent túl nagy megterhelést, sem idõben, sem anyagiakban...

 • Szuzi kutya is gazdihoz került!

  A kutya egy pihenõházas környezetben hónapok óta kóborolt. Valaki kidobhatta, de az is lehet, hogy meglépett otthonról. A lakókat zavarta az állat ottléte, ezért kérték az ebrendészetet, hogy fogják be. Ez sokadik kiszállásra sikerült is. A kutya karanténos megfigyelésre az ebrendészetre került, majd egy szocializációs program következett. Az 1-2 év körüli rottweiler jellegû szuka kutyáról hamar kiderült, hogy barátságos, kezelhetõ, nyugodt állat. Közben egy szeretõ gazdi felkutatása is összejött, így Neki is egy új esély következett...

  Gazdihoz került!

 • Magyar borjak szörnyû kálváriája Egyiptomban

  Az egyik brit állatvédõ szervezet egy egyiptomi vágóhídon rögzített képeket az állatokkal való kegyetlen bánásmódról. Az elkészült film a kairói állatvédelmi konferencia hallgatóit szabályosan sokkolta. Magyar állatvédõk is tiltakoztak az állatkínzások ellen.

  Két héttel ezelõtt bocsátották nyilvánosságra Kairóban, egy állatvédõ konferencián a felvételeket, amibõl kiderül egy kairói vágóhídon a borjak kegyetlen mészárlásának ténye. Ausztráliából, Romániából és Magyarországról szállítanak élve borjakat arra a vágóhídra.

 • Kutyát mentettünk a csatornából

  Szombat este 7 óra. Ilyenkor egy rendes ember a moziba készülõdik vagy kenegeti a vajas kenyeret a vacsorához. Egyesületünk ebrendészeti ügyeletese ilyenkor is dolgozik. Furábbnál furább esetek történnek. Az ominózus este például egy gazos telephely egyik két méter mély csatornájára nem tették vissza a fedõlemezt, ebbe esett bele egy kutya.

  Talán napokig ott lehetett. (csak a szerencsének köszönhetõ, hogy nem egy gyerek játszadozott arra...)

 • Nem tyúkeszû a szarka: felismeri magát

  A szarkák felismerik magukat a tükörben - ezzel olyan képességrõl tesznek tanúbizonyságot, amilyet mindeddig csak az ember és néhány magasabb rendû emlõs privilégiumának vélt a tudomány.

  Korábban köztudomású volt, hogy az embereken kívül a csimpánzok, az elefántok és a delfinek képesek felismerni saját magukat a tükörben. Német tudósok azonban bebizonyították, hogy - az emlõsöktõl nagyban különbözõ aggyal rendelkezõ - szarkák is rendelkeznek önmagukról efféle tudással.

 • Az ásító kutyus nem álmos: együttérzõ

  A kutyák elkapják az ásítást az embertõl, ebbõl arra következtethetünk, hogy született képességük van az empátiára - állítják brit kutatók.

  Noha az ásítás az állatok széles körére jellemzõ, mindeddig úgy tudtuk, hogy a "ragadós ásítás" képességével nem rendelkezik csak két, magasrendû fõemlõs, a csimpánz és az ember. Ez megdõlni látszik, mivel a Biology Letters címû folyóiratban megjelentetett tanulmányukban az etológusok bebizonyították, hogy erre az ember legjobb barátja is képes.

 • Madárfesztivál Szentesen

  Szentes - Ezer madárral hetven magyar tenyésztõ érkezik november közepén Szentesre, a Madárfesztiválra, amely egyben a hazai díszmadártenyésztõk megmérettetése is, ekkor választják ki ugyanis azokat az állatokat, melyek januárban az olaszországi világbajnokságon képviselik Magyarországot - mondta el a szervezõ Dobos András keddi szentesi sajtótájékoztatóján.

  A Magyar Díszmadártenyésztõk Országos Szövetségének elnökségi tagja szerkesztõségünk kérdésére elmondta:

 • Kegyetlen kutyakínzás Kecskeméten

  Kegyetlenül megkínzott kutyát találtak az M5 autópálya kecskeméti elkerülõ szakaszán autósok. Az állat egyik szemét kiszúrták, a hátát összeszurkálták.

  Valószínû, hogy gazdája az autópályán egyszerûen kidobta egy mozgó autóból a kutyát, melyet egy másik autós ráadásul elgázolt. Az állatvédõk szerint csoda, hogy a kutya túlélte a vele történteket.

  Szemtanúk híján egyelõre nem tettek rendõrségi feljelentést!

 • Ritka fókák telepét találták a Földközi-tengeren

  Kutatók mediterrán barátfókák telepére bukkantak Görögország egy rejtett szegletében: a faj hatszáznál is kevesebb egyedével a világ legveszélyeztetettebb fókája, egyben az egyik legveszélyeztetettebb tengeri emlõs. A telep pontos helyét nem hozzák nyilvánosságra a kutatók, mivel a mediterrán barátfóka (Monachus monachus) épp a turisták miatt került szorult helyzetbe. Eredeti tartózkodási helye ugyanis a nyílt, homokos tengerpart volt, míg az ember ki nem szorította onnan - mondta Alekszandrosz Karamanlidisz, a Mom nevû görög barátfóka-védelmi szervezet koordinátora.

 • Kutya, macska, görény, piton, madárpók...

  Kutya, macska, görény, piton, madárpók...Vannak emberek, akik nem csak kutyust, hanem macskát is sétáltatnak, sőt görényt is. Minduntalan, ahányszor ilyet látunk az utcán, megdobban a szívünk - \"Jaaaj, de édes!\" - és mosolygunk egy nagyot. Minél különlegesebb, egzotikusabb egy állat, annál nagyobb körültekintés szükséges a tartásához, speciális igényeihez a pénztárcának is alkalmazkodnia kell. Egy kis rágcsáló ugyan nem igényel nagy ráfordítást, de egy piton, akinek terráriumban kell élnie, már jóval több pénzbe kerül. Az állattartás felelősségen kell, hogy alapuljon...

 • Gazdához került a négy kutyatestvér!

  Otthagyták a piciket... de sikeresen megmenekítettük Õket!

  Gazdihoz kerültek a magukra hagyott keverék kutyusok.

  Egy ipartelep õrkutyájaként tartották a labrador párost. Az egyik szuka lévén leellett. A tulajdonos eladta telepet, de a kutyáiról, és a kiskutyákról elfelejtett gondoskodni. Az új tulajdonos a picikkel nem tudott mit kezdeni, ezért kérte az Orpheus segítségét. Szerencsére sikerült gazdit találnunk a kutyusoknak!

 • Segíthet a veszélyeztetett állatokon a kék pirula?

  Egy ausztrál felmérés szerint a Viagra használata egyes veszélyeztetett fajok túlélését segítheti.

  A Viagra-használat bizonyos veszélyeztetett állatfajoknál kifizetõdõ lehet. Az ötlet egy olyan felmérésbõl származik, mely azt mutatja, hogy a hagyományos kínai gyógyászattal élõ felhasználók egyre inkább a kék tablettához fordulnak potenciális gondjaik enyhítésére az állati eredetû csodaszerek helyett.

 • Egy elterjedt gyomirtó kémiailag kasztrálja a békákat

  Egy világszerte elterjedten használt gyomirtó, az atrazin kémiailag kasztrálja a hím békákat, így számos kétéltû populációt kipusztíthat - közölték hétfõn kutatók. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány ismerteti a hím békákkal elvégzett laboratóriumi kísérleteket. Olyan körülményeket teremtettek a kétéltûeknek, amilyen természetes közegükben van a szokásos mennyiségû gyomirtószer kijuttatása után. Az atrazinnak kitett hím békák 90 százalékának alacsony lett a tesztoszteron szintje, nemi mirigyeik zsugorodtak, fejlõdésükben nõiesedtek.

 • Ki vághatta le Cilis farkát?!

  Ki vághatta le Cilis farkát?!A fiatal, nőstény, házi macska egy ipartelepre keveredett, ahol a működő gépek közül, az ottani állatbarátok segítségével lett kiszedve, szerencsére semmi baja nem lett. A nőstény cica korábban, ismeretlen körülmények között elvesztette a farkát, nem tudni, hogy balesetben vagy valaki szándékosan bánthatta?! Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere a cicát pártfogásba vette, és nem sokkal az állatvédelmi központba történő bekerülése után örökbe fogadták, és a boldog kölyökmacskák életét élheti.

 • Állati fogyókúra

  A túlsúly elleni küzdelem és az egészséges táplálkozás nem csak az ember kiváltsága: egyre gyakrabban esik szó a négylábúak zsírpárnáiról is. A felesleges kilók például nemcsak az ebek küllemét befolyásolják hátrányosan, hanem egészségi állapotukat is. Külföldön már vegetáriánus csemegéket is árulnak - az öko- és diétás táplálék mellett - kutyáknak, macskáknak. Mind többen tartanak háziállatot városban, fõleg lakótelepi lakásban. Ez önmagában még nem rossz...

 • Hanyag lótartók nyomában...

  Jártam Bogácson, szomorú közömbös tekintetû lovakat láttam. Tartási körülményeik melyeket a névtelen bejelentõ tett fedi a valóságot. De ebben az esetben mint állatvédõk nem igazán tudunk mit tenni. Télen természetes, hogy a lovak hosszabb szõrt növesztenek. Soványnak nem mondhatnám õket. Számomra az nem természetes, hogy vannak emberek, akik lovakat tartanak, de nem adják meg nekik a hozzájuk méltó tartási körülményeket. Nekünk, állatvédõknek azért kellene összefognunk, hogy ez ne így legyen. Mindenki hozzászólását, tanácsát, segítségét várom. Üdvözlettel: Rédei Éva