2024.04.25. - Márk

10 ezer tevére adtak kilövési engedélyt Ausztráliában, mert túl sok vizet isznak

10 ezer tevére adtak kilövési engedélyt Ausztráliában, mert túl sok vizet isznak
10 ezer tevére adtak kilövési engedélyt Ausztráliában, mert túl sok vizet isznakTöbb mint tízezer púposhátúra mondták ki a halálos ítéletet az Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) nevű kormányzati területen, mert az állatok állítólag túl sok vizet isznak az aszály sújtotta térségekben, ráadásul a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak. A vízre szomjazó tevék leölését a dél-ausztrál vezetők rendelték el, miután az utóbbi időben sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a patások víz reményében számos ember otthonát zavarták. A Daily Mail újság szerint a dél-ausztrál vezetők lövészeket bíztak meg azzal, hogy helikopterekből több mint tízezer púpos állatok lőjenek ki. A tevék levegőből történő mészárlása a tervek szerint összesen öt napon át tart majd.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mi van? Túl sok vizet isznak az állatok, ezért kell meghalniuk?!


A tevék ritkítását helikopterekről végzik majd, túlságosan elszaporodtak az állatok / Fotó: Getty

De nemcsak a túlzott vízfogyasztással magyarázzák a drámai kivégzést: a vezetők szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a patások a globális felmelegedés mértékét is fokozzák, mivel évente egy tonna szén-dioxiddal egyenértékű metánt bocsátanak ki. Tim Moore szén-dioxid-gazdálkodási szakember szerint ez pontosan annyi, mint amennyi négyszázezer használatban lévő autó által kerül a levegőbe.

– Teljesen megrekedtünk ebben a forróságban és az azzal járó kellemetlen körülményekben: rosszul érezzük magunkat, mert a tevék bejárnak hozzánk, letarolják a kerítéseinket, bejutnak a házainkba, és vizet próbálnak kisajtolni a légkondikból is – mondta Marita Baker, az APY igazgatóságának tagja.

A National Feral Camel Management Plan szerint a tevepopuláció kilencévente a duplájára nőne, ha nem tennének ellene, és nem rendelnék el időnkénti kiirtásukat, amit egyben a szén-dioxid-kibocsátás szabályozása érdekében is tesznek. Az Energiaügyi és Környezetvédelmi Minisztérium szerint azonban nem volna szabad hozzávenni az ország kibocsátási becsléseihez a vadon élő állatokat is.

Tovább pusztít a kontinensen a bozóttűz

Mostanra több mint hatmillió hektárnyi területet tett tönkre a lángtenger Ausztráliában. A tomboló bozóttűz az elmúlt egy hónapban fékezhetetlennek bizonyult, s valósággal felemésztett mindent.

Eddig több mint félmilliárd élőlény és legalább huszonöt ember vesztette életét a katasztrófában.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra